15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialUE poate da în judecată România din cauza poluării

UE poate da în judecată România din cauza poluării

Poluarea ar putea fi cauza de deces a peste 800 de adulţi şi 200 de nou-născuţi din Capitală, potrivit unui studiu privind calitatea aerului în Bucureşti. De altfel, Ministerul Mediului a primit astăzi de la Comisia Europeană avizul privind începerea procedurii de infringementul în România din cauza poluării. În oraşele din nordul ţării, Timişoara şi Galaţi cantitatea de praf a depăşit cu mult normele europene, iar autorităţile române au fost somate să ia măsuri urgent.

Autorităţile îşi recunosc numai parţial vina. Reprezentantul Gardei de Mediu, Silvian Ionescu, susţine că deşi există multe probleme de mediu în ţara noastră, autorităţile monitorizează situaţia şi îi amendează pe cei care poluează atmosfera.

„Sunt multe încălcări de mediu în România, dar în ultimii ani s-au făcut progrese. Garda de Mediu a intensificat controalele, anul trecut fiind realizate 60.000 de controale. Dintre acestea, 10.000 au fost organizate la solicitările populaţiei şi s-au dat peste 6000 de amenzi. Este o realizare extraordinară că am reuşit să răspundem la atât de multe solicitări”, declară Silvian Ionescu, comisar general la Garda de Mediu.

Bucureştiului, cea mai poluată capitală europeană

În Bucureşti există opt staţii care măsoară poluarea din aer, prea puţine pentru o capitală europeană, susţin specialiştii. La 7 din cele 8 staţii au existat mai multe depăşiri ale limitei zilnice decât este permis prin normele europene pentru două sau trei substanţe poluante. Deşi problema poluării atmosferice nu este specifică unei anumite zone, în cartierul Titan, în zona Cercului Militar şi Lacul Morii, cantitatea de substanţe poluante depăşeste de şase ori limitele impuse de normele europene.

„În momentul de faţă, legislaţia românească privind calitatea aerului nu respectă cerinţele europene, monitorizarea calităţii aerului este incompletă, mai multe substanţe poluante înregistrează valori peste limitele de pericol pentru sănătatea umană, iar populaţia nu are o modalitate la îndemână pentru a evalua în mod realist şi coerent calitatea aerului pe care îl respiră” declară Irina Boţa, Expert cercetare, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Dintre substanţele poluante din aerul din Bucureşti, cele mai periculoase pentru sănătatea populaţiei sunt pulberile în suspensie PM10 şi PM2,5, sau mai simplu, praful pe care locuitorii Capiteli îl inhalează zilnic. Au fost înregistrate depăşiri de peste 5 ori mai mari decât limita zilnică pentru PM10 şi de peste 6 ori mai mari decât limita zilnică pentru PM2,5.

Costurile umane ale poluării

Costurile umane ale poluării din Bucureşti sunt uriaşe şi cer măsuri imediate pentru atenuarea problemei. Numeroase studii de specialitate, Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază efectele poluării atmosferice asupra sănătăţii oamenilor (în special în privinţa pulberilor în suspensie) ca fiind extrem de serioase.

O serie de estimări bazate pe studii de specialitate demonstrează că, dintre adulţii şi copiii sub 1 an care mor în fiecare an în Bucureşti, câteva zeci ar putea fi salvaţi dacă aerul ar fi mai curat. La nivelul perioadei de 6 ani urmărită în acest studiu, cifra se ridică la peste 800 de adulţi şi peste 200 de nou-născuţi al căror deces poate fi pus pe seama poluării cu PM10.

Tot prin reducerea poluării cu PM10 ar putea fi redus numărul persoanelor internate cu afecţiuni respiratorii cronice de ordinul sutelor. „Numai în 2009 în Bucureşti, numai în rândul persoanelor cu afecţiuni cronice, am estimat că spitalizarea a aproximativ 300 de persoane poate fi pusă pe seama acutizării simptomelor lor din cauza poluării”, declară Irina Boţa, expert cercetare.

Cine este responsabil

Studiul Calitatea aerului în Bucureşti – efecte asupra sănătăţii dat publicităţii astăzi de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, atrage atenţia asupra gradului ridicat de poluare a aerului din capitală. Aceasta situaţie are efecte serioase asupra sănătăţii populaţiei iar experţii Ecopolis somează autorităţile responsabile să ia o serie de măsuri urgente.

„Studiul Ecopolis aduce în prin plan incapacitatea autorităţilor de a ne proteja sănătatea şi chiar viaţa. Considerăm ca responsabilii, în frunte cu Direcţia de mediu din cadrul Primăriei Generale, se fac vinovaţi în cazul acestei situaţii inacceptabile. Suntem cea mai poluată capitală europeană şi asta ne costă vieţi. Cerem demiterea urgentă a celor vinovaţi şi solicităm Primarului General o poziţie oficială şi un plan urgent de remediere a situaţiei actuale” declară Costel Popa, Preşedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Oana Grigore, directorul Direcţiei de mediu din cadrul Primăriei Capitalei, răspunde acuzaţiilor organizaţiilor non-guvernamentale pasând vina Consiliului General al Primăriei. „Toate deciziile se iau în Consiliul General al Primăriei. Direcţia de Mediu a propus mai multe proiecte pentru reducerea poluării în Capitală, dar toate au fost refuzate pe motivul că nu există bani. Avem nevoie de ajutorul societăţii civile”, declară Grigore.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă