17.4 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialPonta: In domeniul mediului e nevoie de un parteneriat între stat şi...

Ponta: In domeniul mediului e nevoie de un parteneriat între stat şi comunitate

Premierul Victor Ponta, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de Ministerul Mediului pe marginea Programului de Colectare Selectivă a Deşeurilor, că va sprijini întotdeauna iniţiativele Ministerului Mediului.

”Voi fi întotdeauna un suporter activ între instituţiile statului şi populaţie. În domeniul mediului e nevoie de un parteneriat între stat şi comunitate”, a subliniat premierul.

Ponta a atras atenţia asupra faptului că România se preocupă foarte puţin  de problemele de mediu.

”România este foarte aproape de pagube ireparabile în acest domeniu (mediu- n.red.) şi trebuie să luăm măsuri eficiente” a adăugat şeful Guvernului.

Prim-ministrul a explicat că va discuta cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, despre implementarea unui proiect naţional de colectare selectivă.

”O să studiem ideea unui proiect naţional, astfel încât colectarea selectivă să fie implementată de către toate primăriile. Vreau să văd staţiunile pline de asemenea proceduri şi asemenea tehnologie. E boala secolului 21 (gunoiul- n. red.), cred în proiecte guvernamentale care să încurajeze această idee”, a încheiat Ponta.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, şi-a exprimat în nenumărate rânduri, dorinţa implementării unei proceduri clare prin care să fie stabilit procentul real al colectării selective, întrucât există discrepanţe mari între raportările asociaţiilor de profil şi cifrele care ajung la Comisia Europeană.

Potrivit datelor oficiale, la ora actuală, în România, sunt autorizate să funcţioneze 12 asociaţii specializate în colectarea selectivă a diverselor deşeuri de ambalaje, dintre care şapte sunt axate pe deşeurile de ambalaje şi cinci pe deşeuri de echipamente electrocasnice şi electrice (DEEE).

Totodată, în prezent, se află în proces de avizare o asociaţie care se va ocupa de colectarea bateriilor.

România, ca şi alte ţări din centrul şi estul Europei, va beneficia de o perioadă de tranziţie, tradusă prin realizarea, în prima etapă (2016-2019), a unei rate de colectare între 40% şi 45%, şi amânarea realizării ratei de colectare de 65% (aplicabilă în UE din 2019) până la o dată decisă de statul membru respectiv, dar nu mai târziu de 2021.

Cele mai citite

ONU: Noi dovezi privind torturile aplicate de autoritățile ruse împotriva civililor ucraineni și prizonierilor de război

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a identificat noi dovezi care demonstrează existența unor modele comune de tortură aplicate de autoritățile ruse împotriva...

Franța vrea o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru situația din Liban

Franţa a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre situaţia din Liban care se confruntă cu...

Descoperire macabră în largul coastelor Senegalului: Cel puțin 30 de cadavre în descompunere au fost găsite pe o ambarcațiune

Cel puțin 30 de cadavre în descompunere au fost găsite pe o ambarcațiune în largul coastelor Senegalului, potrivit autorităților militare, transmite bbc.com.Marina a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă