11.6 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialMinistrul Mediului, nemulลฃumit de activitatea ARBDD

Ministrul Mediului, nemulลฃumit de activitatea ARBDD

Guvernatorul Rezervaลฃiei Biosferei Delta Dunฤƒrii, Grigore Baboianu, are termen o lunฤƒ pentru a rezolva problemele cu care se confruntฤƒ Administraลฃia Rezervaลฃiei, a anunลฃat ministrul Mediului ลŸi Pฤƒdurilor, Laszlo Borbely, potrivit Agerpres.

„Nu am venit aici astฤƒzi pentru a-l demite pe dl guvernator, ci pentru o analizฤƒ a activitฤƒลฃii Administraลฃiei RBDD. Ceea ce afirm cu tฤƒrie este cฤƒ e nevoie de o îmbunฤƒtฤƒลฃire a activitฤƒลฃii, iar dl guvernator are posibilitatea sฤƒ demonstreze în sฤƒptฤƒmânile urmฤƒtoare cฤƒ este capabil sฤƒ vinฤƒ cu soluลฃii viabile. Perioada urmฤƒtoare va fi pentru mine hotฤƒrâtoare cu privire ลŸi la o asemenea decizie (de schimbare a guvernatorului ARBDD – n.r.). Sper cฤƒ într-o lunฤƒ de zile vom putea clarifica aceastฤƒ problemฤƒ”, a declarat, într-o conferinลฃฤƒ de presฤƒ la Tulcea, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Ministrul a subliniat însฤƒ cฤƒ va sprijini eforturile actualului guvernator al Rezervaลฃiei pentru a rezolva problemele Deltei, printre care necesitatea aplicฤƒrii unor mฤƒsuri de regenerare a fondului piscicol, dar ลŸi fenomenul braconajului piscicol. „Vom avea pentru Delta Dunฤƒrii un protocol de colaborare, ca la pฤƒduri, mesajul meu pentru braconieri fiind urmฤƒtorul: va fi o perioadฤƒ nefastฤƒ pentru ei cât de curând. Sunt atât de îngrijorฤƒtoare aceste cifre (privind capturile înregistrate oficial de pescari – n.r.), încât va trebui sฤƒ luฤƒm o serie de mฤƒsuri ลŸi de combatere a braconajului ลŸi sฤƒ vedem eventual o interzicere de desfฤƒลŸurare a pescuitului”, a afirmat ministrul.

În timpul vizitei efectuate la Tulcea, Laszlo Borbely s-a arฤƒtat nemulลฃumit ลŸi de modul în care a fost gestionatฤƒ situaลฃia incendiilor din Deltฤƒ. „Nu sunt mulลฃumit de managementul comunicฤƒrii, al relaลฃiilor dintre minister, ARBDD ลŸi alte instituลฃii cu abilitฤƒลฃi. ลžtim cฤƒ nu se poate merge acolo (în Deltฤƒ – n.r.) ลŸi de aceea, pe de o parte, va trebui sฤƒ avem o dotare mult mai bunฤƒ ลŸi, pe de altฤƒ parte, va trebui sฤƒ îmbunฤƒtฤƒลฃim sistemul de comunicare. Am luat deja primele mฤƒsuri, nu de schimbare de oameni, ci de a avea cât mai clare atribuลฃiile fiecฤƒruia. Iar în ceea ce priveลŸte incendiile, vom veni cu mฤƒsuri de sancลฃionare a celor vinovaลฃi”, a precizat ministrul Mediului.

Laszlo Borbely ลŸi-a exprimat speranลฃa ca pânฤƒ la finele anului în Delta Dunฤƒrii sฤƒ nu mai aibฤƒ loc incendii, în condiลฃiile în care, în prezent, numฤƒrul acestor evenimente este similar cu cel înregistrat pe tot parcursul anului trecut.

În acelaลŸi timp însฤƒ, ministrul Mediului a admis cฤƒ Administraลฃia RBDD se confruntฤƒ cu o lipsฤƒ acutฤƒ de personal de teren ลŸi nu are dotarea tehnicฤƒ necesarฤƒ monitorizฤƒrii unor evenimente în Deltฤƒ, susลฃinând însฤƒ cฤƒ, dacฤƒ se vorbeลŸte de un management bun, „trebuie sฤƒ ai concepลฃie, nu sฤƒ vinฤƒ ministrul cu soluลฃii”.

În replicฤƒ, guvernatorul Grigore Baboianu a afirmat cฤƒ noua lege a RBDD, aprobatฤƒ recent, necesitฤƒ pentru aplicare aprobarea a altor 10 acte normative, unul dintre ele fiind planul de management al Administraลฃiei Rezervaลฃiei.

„ARBDD a preluat resursa piscicolฤƒ administratฤƒ de Agenลฃia Naลฃionalฤƒ pentru Pescuit ลŸi Acvaculturฤƒ fฤƒrฤƒ niciun om în plus. Faลฃฤƒ de 2008 când aveam 180 de tone de combustibil, anul acesta am avut doar 30 de tone, iar în aceeaลŸi situaลฃie este ลŸi Garda de Mediu, iar rugฤƒmintea mea este ca în perioada urmฤƒtoare sฤƒ fiลฃi mai aproape de noi pentru a discuta mai mult pe aceastฤƒ temฤƒ”, a declarat Grigore Baboianu.

De altfel, ลŸi în timpul vizitelor anterioare la Tulcea ale ministrului Mediului, conducerea ARBDD a prezentat problemele cu care se confruntฤƒ din cauza lipsei personalului, dar ลŸi a bugetului insuficient.

Laszlo Borbely a fost prezent luni la Tulcea pentru a vizita o parte din zonele afectate de incendii, la finele inspecลฃiei fฤƒcute cu un elicopter având o întâlnire publicฤƒ cu autoritฤƒลฃile judeลฃene.

Cele mai citite

Abbas Araghchi, ministrul iranian de externe, a sosit รฎn Egipt รฎntr-o vizitฤƒ fฤƒrฤƒ precedent รฎn ultimii 12 ani

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a sosit miercuri searฤƒ รฎn Egipt, a informat agenลฃia oficialฤƒ Irna, o vizitฤƒ fฤƒrฤƒ precedent รฎn aceastฤƒ ลฃarฤƒ...

Israelul dezminte cฤƒ forศ›ele sale armate au fฤƒcut โ€žศ›inteโ€ din CฤƒลŸtile albastre ale ONU รฎn Liban

Israelul a asigurat miercuri seara cฤƒ pentru armata sa CฤƒลŸtile albastre "nu sunt o ลฃintฤƒ", dupฤƒ ce ONU a afirmat cฤƒ un tanc israelian...

Nicuศ™or Dan ar fi tentat de o candidaturฤƒ la preศ™edinศ›ia Romรขniei

รŽntrebat miercuri seara รฎn platoul TVR Info unde se vede peste 5 ani, primarul general al Capitalei a spus cฤƒ รฎศ™i doreศ™te sฤƒ continue...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ