-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialHaine stilizate care se spală singure

Haine stilizate care se spală singure

La Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) este deschisă, până pe 18 iulie, expoziţia „Inspirat de natură”. Un grup de cercetători şi artişti propun câteva obiecte de viitor: haine care se spală singure sau un dispozitiv din plante care produce oxigen.

Asociind obiecte de design, textile, proiecte arhitecturale şi fotografii, „Inspirat de natură”, expoziţie organizată de „materiO” şi Institutul Francez, adună într-un extrem de educativ tur de orizont lecţii pe care natura ni le dă în fiecare zi. Pornind de la faptul  că natura le-a fost oamenilor o permanentă sursă de inspiraţie, un grup de cercetători entuziaşti reuniţi sub denumirea de „materiO” a pus bazele a ceea ce ar putea fi considerată o nouă ştiinţă, biomimetismul. Biomimetismul constă în  reproducerea artificială a proprietăţilor unor sisteme biologice. Plecând de la studiul naturii, ei au inventat o serie de lucruri ce par desprinse din filmele SF.

Garderoba viitorului

De pildă, analizând floarea de lotus, oamenii de ştiinţă au descoperit că aceasta nu se murdăreşte niciodată pentru că are un sistem de autocurăţare. Folosind ceea ce se numeşte „efectul lotus”, ei au creat materiale textile care practic se curăţă singure. Aceasta ar putea fi garderoba viitorului: haine care nu mai necesită spălare. Efectul lotus poate fi folosit în construcţia şi în industria vopselurilor. S-au creat deja obiectele sanitare cu sistem de self-cleaning. Vom putea avea deci şi chiuvete sau căzi de baie care se pot curăţa singure. Folosind invenţii mai vechi sau mai noi inspirate de natură, grupul „materiO” a creat chiar un soi de bibliotecă ce cuprinde mii de materiale ce pot fi realizate prin imitarea naturii. Aceste inovaţii sunt folosite de artişti, de designeri de modă, de arhitecţi, dar şi în industrie şi agricultură. La MNAC veţi putea vedea o mulţime de astfel de exponate ce par de pe altă planetă, dar care, în realitate, sunt create studiind cu atenţie Terra şi pe „locuitorii” ei.

Veţi putea vedea, de pildă, haine care respiră, invenţie creată prin asocierea cu modul în care conurile de pin îşi închid şi-şi deschid orificiile pentru a elibera seminţele. Efectul „con de pin” este utilizat şi în alte scopuri. Veţi putea, de exemplu, observa în expoziţie un recipient în formă de con de pin care are în interior sare de baie. Conul artificial îşi deschide orificiile asemeni celui natural, lăsând să scadă boabele de sare de baie. 

Plămânii domestici

Doamnele vor putea admira bijuterii ce imită coralii naturali, textile ce par a fi solzi de peşte, piele de şarpe, aripă de fluture sau scoici şi crustacee, iar domnii se vor pune la punct cu invenţii tehnologice de ultimă oră ce au la bază studiul naturii.  Grupul „materiO” nu numai că imită natura, ci foloseşte din plin şi organisme vii. De pildă, utilizează plante pe post de purificatoare de aer. Utilizând plante foarte răspândite, cum este Chlorophytum, s-a creat un dispozitiv care este o miniseră portabilă care aspiră continuu aerul viciat din cameră pentru a-l trece prin trei filtre naturale: frunzele plantei, rădăcinile, şi la final printr-o baie înainte de a fi eliberat gata purificat. De asemenea, în expoziţie veţi putea vedea la lucru dispozitivul numit „Element O”,  etichetat de creatorul său drept un autentic „plămân domestic”. Dotat cu o sondă oximetrică, „Element O” captează în permanenţă oxigenul din aer. Dacă nivelul este insuficient, activează spirulina, o algă microscopică cu proprietăţi alimentare, medicinale şi terapeutice care va emite şi difuza oxigen pur în întreaga încăpere.  

 

 

La MNAC veţi putea vedea o mulţime de exponate ce par de pe altă planetă, dar care, în realitate, sunt create studiind cu atenţie Terra şi „locuitorii” ei.

Cele mai citite

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...
Ultima oră
Pe aceeași temă