22.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialWorld Expo 2010-Shanghai sub un generic ecologic

World Expo 2010-Shanghai sub un generic ecologic

În decembrie 2002, Adunarea Generală a Biroului ­Internaţional pentru ­Expoziţii a ales oraşul Shanghai drept gazdă a ­Expoziţiei mondiale din 2010. China devine astfel prima ţară în curs de dezvoltare care găzduieşte acest eveniment. România se prezintă cu un pavilion care răspunde perfect ­temei generale a expoziţiei.

Corespunzător cu mărimea şi imaginea proprie, Republica Chineză se aşteaptă ca World Expo 2010 să fie cel mai mare târg internaţional organizat vreodată. Shanghai îl transformă într-un Expo de superlative: bugetul de  aproape 3 miliarde de euro îl ­depăşeşte chiar şi pe cel al Jocurilor Olimpice din Beijing. Dezbaterile globale privind calitatea vieţii şi gradul de poluare au determinat organizatorii să pună World Expo 2010 sub un generic ecologic: „Better City, Better Life”. Nu în ultimul rând, deoarece China este astăzi cel mai mare poluator al planetei.
Temele expoziţiei se concentrează pe prezentarea progreselor înregistrate în domeniul ­ştiinţei, tehnologiei, ecologiei şi culturii, având ca motiv central umanitatea şi realizările acesteia.
Expoziţia se desfăşoară pe durata a 184 zile, în perioada 1 mai – 31 octombrie 2010. Site-ul expoziţiei este amplasat pe malurile râului Huangpu, între podurile Lupu şi Nanpu, de-a lungul a 8,3 km şi acoperind o suprafaţă de 5,28 km².
Organizatorii aşteaptă pentru această ediţie, la care participă 240 ţări, 70 milioane de vizi­tatori şi peste 50 şefi de state, iar şeful Biroului Internaţional pentru Expoziţii apreciază că această ediţie va fi cea mai ­bună din istoria Expoziţiei Mondiale.

România se prezintă cu GREENOPOLIS – „MEGAPOLISUL VERDE”
România se va prezenta în cadrul Expo 2010 de la Shanghai cu un pavilion naţional – GREENOPOLIS – „MEGAPOLISUL VERDE”-, concept arhitectural ce aparţine SC M&C Strategy Development, structurat în jurul conceptului „Oraşul Verde” şi având forma unui măr.
Este de remarcat că pavilionul românesc reprezintă o alternativă viabilă de diferenţiere faţă de pavilioanele celorlalte ţări, men­ţi­nând o linie modernă şi contemporană, dar totodată aducând în context elemente universale din natură.
De asemenea, este de remarcat că România este singura ţară din estul Europei care are pavilion. României i-a fost atribuit un spaţiu de 2000 mp, aflat în Zona C – Zona Europa, America, Africa.

Arhitectură şi ecologie
Iată ce ne-a declarat în exclusivitate arh. Adriana Rotaru, care a câştigat concursul special organizat pentru desemnarea proiectului de realizare a pavilionului: „După câştigarea concursului, m-am ocupat personal de detalierea întregului proiect atât pe exterior, cât şi în interior pentru a putea începe execuţia pavilionului. Am colaborat cu agenţia M&C Strategy Development cu care am ajuns la aceasta formă finală în urma multor şedinţe de brainstorming. Tot proiectul a fost preluat de o companie de Construcţii din China care s-a ocupat mai departe de construcţia propriu – zisă a standului României, existând mici modificări la nivel de finisaje, impuse mai ales de costuri şi de unele adaptări la legislaţia Chinei.
Proiectul nostru a fost unul integrat, am încercat să creăm un spaţiu interactiv şi primitor pentru promovarea şi asimilarea uşoară a elementelor de identitate româneşti. Direcţia evidentă pe care am mers este una ecologistă, în combinaţie cu o arhitectură arborescentă, aceasta exprimând prin desi­gnul construcţiei elemente luate din natură pentru a accentua ideea de comuniune cu natura şi de prezenţa acesteia în sistemul nostru de viaţă. Mărul în sine înseamnă prospeţime, viaţă sănătoasă, regenerare. Am încercat astfel să răspundem temei generale a Expo Shanghai 2010.” 

Cele mai citite

Fondurile de pensii private au crescut cu 30%, față de anul trecut

Activele fondurilor de pensii private au cumulat  aproape 150 de miliarde de lei la finalul lunii iunie Raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară, privind evoluţia sistemului...

Încă un an până la GTA VI. Fanii sunt nerăbdători

Odată cu venirea toamnei și anunțul oficial din partea Rockstar Games și Take-Two Interactive, fanii așteaptă cu nerăbdare lansarea lui Grand Theft Auto VI,...

VIDEO. Imagini incredibile din Africa de Sud. Sute de șoferi, blocați în zăpadă

În estul Africii de Sud, ninsorile abundente și neobișnuite au provocat haos, blocând sute de șoferi pe drumurile acoperite de zăpadă. https://twitter.com/corRUSpondent/status/1837606451898130847 Sute de șoferi, blocați...
Ultima oră
Pe aceeași temă