Anul acesta v-aţi propus să petreceţi Revelionul acasă, aşa că trebuie să vă pregătiţi cum se cuvine. Întâmpinaţi invitaţii cu un aranjament de masă elegant, accentele strălucitoare fiind un must, dacă vreţi să obţineţi un look glamour. Folosiţi-le, deci, cu încredere!
Cu siguranţă cunoaşteţi regulile de bază legate de numărul şi poziţionarea farfuriilor, a paharelor şi a tacâmurilor în funcţie de felurile de mâncare servite, însă este important de ştiut şi faptul că această organizare a mesei trebuie să asigure fiecărui invitat un spaţiu minim de 50 cm pentru a-i oferi confort şi libertate de mişcare.
Pentru că fiecare amănunt contează, un detaliu ce nu trebuie trecut cu vederea în demersul nostru de a realiza un aranjament glamur, este şi faţa de masă. Fie că este albă, viu colorată, brodată sau cu imprimeuri, ea contribuie semnificativ la decorul pe care urmărim să îl creăm. Dacă este lungă, vă sugerăm să o prindeţi din loc în loc cu bride mascate cu diferite ornamente.
Pentru că este vorba despre un aranjament festiv, trebuie să vă canalizaţi atenţia asupra acelor elemente care impun nota de sărbătoare. Pentru a da o notă de glamur o idee bună este să animaţi aranjamentul prin felul în care acestea pot fi pliate sub diferite forme şi prinse fie cu inele speciale (din diverse materiale şi de diferite culori), fie legate cu panglici, mărgele sau alte ornamente specifice evenimentului. Şi accesoriile absolut necesare unei mese, precum vesela, tacâmurile, pahare, pot fi alese pentru a sublinia tema evenimentului. Deci ceea ce trebuie să faceţi este să aveţi o idee coerentă de la care să plecaţi şi să coordonaţi restul elem entelor pentru a o pune „în scenă”. Iată ce vă sugerăm dacă aţi ales ca tema să fie „glamur”: farfurii de porţelan adânci şi întinse precum şi platouri din acelaşi porţelan (Limoges, de exemplu), tacâmuri din oţel inoxidabil (încrustaţiile cu aur dau şi o notă de nobleţe), sfeşnice, frapieră, boluri şi globuri din sticlă, vaze de porţelan Rosenthal, pahare de cristal (de revelion se ciocnesc des paharele iar cele de cristal scot un sunet care nu poate fi imitat).
Dintr-un decor de sărbătoare florile sunt nelipsite. Se poate opta pentru o cromatică în ton cu cea a veselei ori a feţei de masa sau pentru un acord subtil între culorile de ansamblu ale încăperii şi buchetul de flori. Trebuie evitate pe cât posibil florile cu un parfum prea pronunţat, pentru a nu îşi amesteca aroma cu cea a mâncării. În vaze de porţelan Rosenthal, acestea întregesc în mod fericit un decor glamur, la fel ca şi fructele (cu cât mai exotice, cu atât mai bine, un ananas, de exemplu, aducând un plus de savoare), aşezate cu gust, în cromatică contrastantă, pe frumoase fructiere.
Alte ingrediente indispensabile unui aranjament festiv sunt lumânările şi elegantele sfeşnice (din argint sunt cele mai recomandate),. Acestea, pe lângă faptul că încălzesc atmosfera şi creează efecte de lumină, pot fi folosite şi pentru a introduce accente de culoare. Ele pot completa ansamblul mesei indiferent de forma pe care o au, de suportul folosit, de poziţionare şi dimensiuni. Lumina este deosebit de importantă, iar pentru o masă glamur, aceasta trebuie să fie din abundenţă. Atenţie la acest detaliu: masa, ca de altfel întreg decorul trebuie să fie scăldate în lumină, acest lucru rimând perfect cu cristalele, argintul, faţa de masă albă ca laptele, etc. Este de preferat ca dacă organizaţi aceste petreceri acasă, acestea să se desfăşoare într-un open space în care să existe barul, unde se pot servi diverse băuturi şi aperitive.
Emoţii de iarnă
Orice amenajare este una de succes atunci când reuşeşte să ne taie respiraţia şi când ne „convinge” să o contemplăm minute bune. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul aranjării unei mese, cu atât mai mult atunci când vorbim despre o masă festivă şi cu glamur, cu ocazia unor evenimente semnificative cum este Revelionul. S-a dorit foarte mult să se creeze o atmosferă intimă, confortabilă şi primitoare pentru oaspeţi, emoţiile fiind transmise prin intermediul unui decor de poveste, plin de căldură sufletească, dar şi de cele mai rafinate preparate, totul „învăluit” în magia sărbătorilor de iarnă. Tocmai de aceea, punctul de plecare a fost şemineul din eleganta Sala Lakeview a Clubului Cortina. Treptat, a fost adăugat şi restul elementelor, încercând să se păstreze o linie clasică. Cromatic, rafinamentul albului a fost scos în evidenţă de accentele de auriu, dar şi de „petele” de culoare, regăsite în diversele piese, tacâmuri şi decoraţiuni precum faţa de masă, fructele, lumânările sau crenguţele de pin. Însă poate cel mai important detaliu al acestei amenajări este lumina creată de flacăra şemineului ce inundă masa şi pune în valoare frumuseţea elementelor regăsite în decor.
Concept şi realizare: designeri Masha Verhoogt şi Tania Cărăruş (tel.: 0722.249.681, e-mail: masha_verhoogt@yahoo.com).
Romantic modern
Nu trebuie să mergeţi la restaurant pentru a vă bucura de un decor select în noaptea dintre ani. Puteţi obţine acelaşi efect rafinat şi acasă. Cum? Apelând la accesoriile potrivite şi având grijă de toate detaliile! Nu vă fie teamă, nu e cazul să vă redecoraţi casa chiar înainte de sărbători special pentru acest eveniment. E suficient să aranjaţi ca la carte o masă spectaculoasă. Ce implică asta? În primul rând, alegerea unei teme, de exemplu o combinaţie glamour de două culori (combinaţia alb-roşu nu poate da greş cu ocazia sărbătorilor de iarnă) , „presărată” cu accente strălucitoare între care una dintre culori poate fi argintiu sau auriu. Înainte de a achiziţiona accesoriile necesare aranjamentului, vedeţi dacă aveţi deja elemente care să se potrivească ideii.
De exemplu, puteţi folosi un set de veselă pe care îl aveţi, însă cu condiţia să fie în ton sau într-o culoare neutră. În felul acesta veţi economisi bani şi vă veţi putea canaliza pe restul accesoriilor menite să contureze decorul. O idee este să aduceţi în decor ceva neaşteptat care să dea un rezultat mai teatral sau de restaurant şic. În cazul de faţă s-au folosit coarnele de cerb. În rest, trandafiri, cristal simplu, farfurii roşii combinate cu farfurii desenate, petale de flori şi rămurele de iederă. Love is in the air!
Chiar dacă nu este vorba despre o cină în doi, puteţi apela la această reţetă pentru a realiza un aranjament de masă rafinat şi romantic, tocmai bun pentru noaptea dintre ani. Elementele specifice Crăciunului pot fi înlocuite cu accesorii elegante! Nu trebuie să fie foarte elaborate şi strălucitoare, ci doar de calitate.
Aranjament realizat de designerul Pascal Delmotte (tel.: 0723.393.790)
Platourile
O atenţie specială trebuie acordată de Revelion platourilor cu felurile de mâncare, acestea trebuind să fie, şi ele, ca şi ţinuta vestimentară, în deplină concordanţă cu nota glamur pe care am ales-o. Curcanul ornat cu portocale, roşii Cherry şi salată verde creaţă, care face parte integrantă din decorul de sărbătoare este cel mai bun exemplu. De revelion, preparatele pot fi servite la masă sau se poate organiza un bufet, mai ales dacă la petrecere sunt mulţi participanţi. De aceea, multe preparate pot fi reci, servindu-se în aspic, cum este cazul pateului (foi gras). Oricum nu trebuie uitat că un Revelion glamur înseamnă şampanie, caviar, artificii, paiete, dans iar platourile trebuie şi ele decorate şi ornate cât mai frumos. Vă propunem două reţete de feluri de mâncare ce se pot servi cu această ocazie, precum şi idei de accesorizare a mesei în concordanţă cu acestea.
Vol-au-vent cu ciuperci
Ingrediente: 450 g foietaj, 400 g ciuperci, 2 cepe albe, 1 legătură de mărar, 50 g unt, 1 ou, 50 ml vin alb sec, sare, piper negru
Mod preparare. Se întinde o foaie de foietaj şi se foloseşte două inele de mărimi diferite, cu ajutorul cărora veţi tăia foietajul. Se taie 6 discuri mari şi 6 inele cu acelaşi diametru. Peste discurile unse cu ou bătut se aşează inelele, presând uşor. Se unge din nou cu ou bătut, apoi se pun cele 6 vol-au-vent pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introduceţi-le la cuptor, la 190 grade Celsius şi aşteaptaţi timp de 10-12 minute, până când devin aurii. Într-o tigaie se căleşte în unt ceapa şi ciupercile tăiate mărunt. Când s-au înmuiat puţin, se adaugă vinul alb şi condimentele. Lasăţi-le să mai fiarbă 4-5 minute, după care adaugaţi mărarul, apoi se umplu cu compoziţia de ciuperci.
Piept de pui umplut cu Ricotta şi spanac cu legume Julien
Ingrediente: 6 bucăţi de piept de pui dezosat, 300 g Ricotta, 300 g spanac, 2 ouă, 50 g morcov, 2 ardei graşi roşii, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras galben, 1 dovlecel mic, 1 ţelină mică, 1 praz, 50 ml ulei de măsline, sare, piper alb şi negru măcinat
Mod preparare. După ce aţi curăţat spanacul, puneţi-l la fiert cu puţină sare. După ce s-a fiert, se mărunţeşte şi se amestecă cu Ricotta, ouăle şi se condimentează cu sare şi piper alb. Pieptul de pui se despică astfel încât să arate ca un buzunar. Se umple cu compoziţia de spanac şi Ricotta şi se unge o tavă cu ulei de măsline, după care pune bucăţile de piept umplut. Tava se acoperă cu o folie de aluminiu şi se aşează în cuptorul preîncălzit pentru o jumătate de oră, la foc potrivit. Se scoate, se dă la o parte folia de aluminiu şi se acoperă cu supa. Se lasă preparatul la cuptor încă 30-40 de minute. Într-o tigaie în care aţi încins 30 ml de ulei de măsline se călesc legumele tăiate julien la foc iute, timp de 4-5 minute.
Iată şi lista de accesorii şi decoraţiuni (cu locul în care se găsesc şi preţurile) cu care designerii au realizat aranjamentul pentru servirea acestor feluri de mâncare. Farfurii din porţelan de Limoges, producător: Coquet, Preţ: 313 lei, Azay; tacâmuri din oţel inoxidabil încrustate cu aur; vază din porţelan Rosenthal Studio-Line, colecţia Papyrus, h 27 cm, Preţ: 362 lei, My House; pahare din cristal Rosenthal Studio-Line, pentru vin alb/vin roşu/şampanie, set de 2 pahare, Preţ: 112 lei, My House; carafă din cristal, furnizor: Fancy, Preţ: 540 lei, La Maison; fructieră Medusa, din sticlă transparentă, diametru 29 cm, h 16 cm, Preţ: 143 lei, Mobexpert; bol cu picior Pedestal Jar, din sticlă transparentă, Preţ: 144 lei, Mobexpert; sfeşnic, colecţia Love Knots, designer Vera Wang, producător Wedgwood, set 2 sfeşnice înalte, Preţ: 231 lei, Azay.