Să acordaţi proiectul de renovare a unei locuinţe cu utilitatea şi cu spaţiul în care ea este amplasată, poate să fie un act curajos.
Spre exemplu, aşa-numitele locuinţe de vacanţă pot fi amenajate într-un mod cu totul original, în afara tiparelor obişnuite pentru o casă, plecându-se de la zona geografică în care ele sunt situate. Peisajele, tradiţiile, în general atmosfera zonei, pot fi integrate în spaţiul interior, individualizându-l şi ridicând exponenţial calitatea locuirii.
Un bun exemplu în acest sens ni-l oferă membrii unei familii din Bucureşti, care au achiziţionat o casă într-un sat de munte. Din cauza stării avansate de degradare a clădirii, lucrările de renovare au fost unele de amploare. Proiectul conceput anterior, a inclus şi mansardarea podului, operaţie care a dublat bugetul proiectului dar care, de asemenea, a dublat şi spaţiul locuibil. În mansardă a fost amenajată zona de noapte care cuprinde două dormitoare, degajamentul, un hol şi baia. Pentru baie au fost alocaţi 7 mp din cei 53 mp ai podului. Lucrările au început cu izolaţia termică a acoperişului şi a pardoselii. Aceasta s-a realizat cu vată minerală de sticlă cu inserţie din folie din aluminiu, care are rolul unei bariere de vapori.
În continuare s-a trecut la construirea celor doi pereţi care izolează baia de restul mansardei. Cel frontal, în care a fost montată şi uşa, a fost realizat din plăci din gips-carton montate pe un schelet din profile metalice. În interiorul peretelui a fost introdus un strat din vată minerală de sticlă. Cel de-al doilea perete a fost construit integral din lemn: pe structura stâlpilor verticali au fost bătute scânduri cu lăţimea de 15 cm şi cu sistem nut-feder. În acelaşi mod a fost placată şi zona interioară a şarpantei acoperişului. Deoarece anumite zone ale peretelui din lemn urmau să fie finisate cu faianţă, pe ele au fost lipite plăci din gips-carton (foto 1). Acestea sunt un suport mai bun pentru plăcile ceramice, decât scândurile din lemn.
Peste straturile izolante de pe pardoseală a fost bătută duşumea din lemn. Pentru finisajul ei s-a folosit un baiţ din aceeaşi gamă cromatică cu faianţa montată pe pereţi.
Instalaţiile au fost realizate din conducte din cupru. Acestea au fost racordate la centrala termică ce deserveşte întregul imobil, după care au fost direcţionate prin pardoseala podului şi prin pereţii băii spre locurile de montaj ale bateriilor.
Obiectele sanitare şi-au găsit cu uşurinţă locul în cei 7 mp ai băii. Amplasarea lor a ţinut cont de panta acoperişului. Astfel, în zona în care plafonul este jos a fost montată cada cu hidromasaj, o sobă din fontă şi a fost construită o nişă cu rafturi pentru depozitarea prosoapelor. Pe peretele opus, în zona înaltă a băii, au fost montate lavoarul şi vasul de toaletă. Pentru încălzirea spaţiului a fost montat şi un calorifer port-prosop de mari dimensiuni, din metal nichelat.
Pereţii au fost placaţi, în parte, cu faianţă de culoare roşie, în plăci de 10×10 cm. În zonele neplacate, lemnul a fost tratat cu baiţ şi lac, ambele transparente, pentru a scoate în evidenţă culoarea naturală a lemnului.
Pe fereastra termoizolantă a fost creată o decoraţiune care completează fericit amenajarea băii (foto 2).
Proiect şi amenajare: arh. Ştefan Şteblea, tel. 0723.991.996, site: http://www.sssconstruct.com