Din ce în ce mai mulţi beneficiari aleg construirea unei case de tip mediteranean. Naturaleţea este îmbinată cu temperamentul latin, în culori deosebite. Importantă este alegerea materialelor de construcţie precum şi realizarea ambianţei.
Casele mediteraneene folosesc la construcţie materialele naturale ca piatra, lemnul, varul, în diferite combinaţii, ca structură de rezistenţă o variantă posibilă fiind cărămida. Terasele mari, uneori piscinele, fierul forjat, decoraţiuni exterioare, gresia, multe plante şi flori sunt deasemenea caracteristice acestor case.
Inspiraţiile sunt multiple, fiind legate, bineînţeles de zona Mediteranei. Cele mai atractive pentru români sunt casele din Italia şi Grecia. Acestea din urmă se remarcă prin combinaţia de alb şi albastru, casele văruite fiind „specialitatea casei”.
Şi în ţara noastră tot mai mulţi proprietari aleg această variantă care reprezintă o atracţie deosebită în momentul de faţă când stilul latino câştigă teren iar noi ne simţim apropiaţi de acesta. Nu este deci de mirare că arhitecţii propun deseori proiecte de casă folosind acest stil sau elemente ale sale.
Pe de altă parte, se poate spune că aceste case reprezntă o tradiţie şi la noi, dovadă fiind casele din Dobrogea şi din Deltă, care pot fi vazute şi la Muzeul Satului şi oferă o excelentă inspiraţie, precum şi Casa Doina de pe Kiseleff (construcţie cunoscută sub numele de Bufetul de la Şosea, înainte de război, când a fost edificată).
Un film cu case mediteraneene îl puteţi viziona de pe site-ul www.romanialibera.ro la secţiunea multimedia sau de pe CD-ul ataşat revistei PLANUL CASEI MELE pe luna septembrie.
Din punct de vedere al învelitorii, olanele reprezintă opţiunea adecvată pentru aceste case, întrucât aceste ţigle sunt produse numai din elemente naturale: argilă, foc apă şi aer, fără alte ingrediente chimice.
Acoperişul din ţigle ceramice asigură la interior un confort deosebit (răcoare şi aer proaspăt), chiar în perioadele extrem de călduroase, cum sunt verile specifice acestui climat. Al doilea motiv este cel al formei, cunoscut fiind că specific stilului mediteranean sunt liniile moi, curbate.
Onduleurile pronunţate ale ţiglelor ceramice de tip olan, incită privirea aducând un aer mediteranean în locuinţe. Dar nu numai formatul ţiglei induce aerul mediteranean, ci şi forma acoperişului, mai liniştită.
Casele mediteraneene sunt construite la şes, deseori în apropierea mării, De aceea, nu este necesar ca acoperişul să fie foarte înclinat, favorizând astfel scurgerea precipitaţiilor.
Ţiglele de tip olan se pot folosi cu succes la acoperişuri cu unghi de înclinare mai mic. Onduleurile formează pe acoperiş un fel de jgheaburi (mai ales că olanele sunt mai lungi decât ţiglele obişnuite) care asigură o scurgere bună a apei pluviale chiar în situaţia unei înclinaţii mai mici a acoperişului.
Este de remarcat şi faptul că ţiglele de tip olan, fiind de lungime mai mare, prezintă şi un caracter economic, nefiind necesare foarte multe bucăţi pentru acoperirea unui metru pătrat de acoperiş.
Culorile ţiglelor ceramice, acel roşu natur, parcă ars de soarele Mediteranei este un alt motiv pentru această alegere, mai ales că se poate apela şi la soluţii engobate şi antichizate, deasemenea în perfectă concordanţă cu cultura mediteraneană.
Inspiraţie tradiţională
Sfatul specialistului:
Pentru zonele de câmpie şi chiar mai înalte (Câmpia Română, zonele colinare, etc). casele cu etaj din nordul Greciei (Tracia) construite cu mult lemn (inclusiv balcoanele), piatră la bază, fier forjat şi olane la acoperiş, sunt cele mai recomandate ca model.
Pentru casele din apropierea mării sau Deltă, precum şi cele din apropierea unui lac, cea mai bună inspiraţie o reprezintă casele greceşti văruite cu acoperişul mai drept.
Pentru casele care se construiesc în centrul şi vestul ţării, casele tradiţionale cu acoperiş cu olane de pe teritoriul fostei Jugoslavii (Croaţia, Slovenia etc.) precum şi din Ungaria pot reprezenta o excelentă sursă de inspiraţie, fiind mai apropiate cultural de această regiune.
Bineînţeles că cea mai importantă sursă de inspiraţie este dată tot de casele tradiţionale în stil mediteranean de la noi, de exemplu, cele din Delta Dunării.
Casa de la Ostrov (poate fi văzută şi “vizitată” la Muzeul Satului) respectă întru totul stilul mediteranean, plus o serie de elemente originale, oferind o excelentă sursă de inspiraţie pentru proiecte noi. Pereţii sunt văruiţi, atât la exterior cât şi la interior, lemnul este folosit la tâmplărie precum şi la verandă iar piatra la amenajările din exterior.
Ferestrele şi uşile albastru marin, coroborat cu albul casei, precum şi acoperişul cu olane, conferă pe deplin stilul mediteranean. Ca element original, dacă în stilul clasic se foloseşte doar combinaţia alb-albastru, la casa Ostrov, este folosit la lemn şi roşul, care oferă un plus de dinamism.
Deasemenea, acoperişul este puţin prelungit, asigurând umbră în perioada verii pe prispă, şi chiar o protecţie la soare pentru ferestre. În celelalte anotimpuri, razele soarelui ajung la ferestre, asigurând şi o încălzire naturală. Conceptul a fost preluat şi dezvoltat în proiectul PRISPA.
Soluţii
Forma ţiglei tip olan TONDACH este una tradiţională, prin linia sa ondulată potrivindu-se perfect în viziunea unui acoperiş vechi dar cu arhitectură în stil modern iar falţurile duble conferă protecţie împotriva vântului şi a ploii.
Sunt oferite mai multe soluţii, între care cea de olan clasic Jadranka, ţigla cu ondulă Castel, precum şi modelul cu ondulă Mediteranean Plus. Este de remarcat că şi unele soluţii economice (Bolero, Rumba şi Tango) prezintă elemente (forme arcuite) care induc un aer mediteranean precum şi faptul că soluţia tip olan poate fi folosită şi la renovările de monumente istorice, ca în cazul bisericii fortificate de la Dealu Frumos.
Ţiglele Jadranka prezintă un format de tip olan, oferind o estetică mult mai apropiată de cea mediteraneană. Înclinaţia minimă a acoperişului trebuie să fie de 18 grade.
Casa din Constanţa
Proprietarii casei acesteia au dorit să se simtă în fiecare zi ca în vacanţă, aşa că au ales stilul mediteranean: tencuieli exterioare de culoare deschisă (asigură răcoare la interior vara), terasă de dimensiuni mari, intrânduri şi treceri fluide împodobite cu arcade, abundenţă de flori şi, bineînţeles, acoperiş cu olane Jadranka.
Casa de la Mamaia
În cazul alegerii ca soluţie a ţiglelor cu ondulă Castel (greutate 3 kg) sunt necesare numai 13,1 buc/mp iar gama de culori este de la natur la engobă antic. Casa de la Mamaia construită în apropierea lacului, cu acoperiş din ţiglă Castel antic, a fost realizată cu materiale naturale atât pentru construcţie, cât şi pentru finisajele exterioare, în special lemn, potrivindu-se perfect cu cadrul natural care o înconjoară.
Casa în stil toscan de la Timişoara
Stilul toscan este o combinaţie armonioasă între materiale naturale (piatră şi lemn) şi multă culoare. Ferestrele sunt mai mult înalte decât late şi sunt acoperite cu obloane din lemn, iar acoperişul din olane conferă o notă de originalitate, făcându-se remarcat de la depărtare.
Personalitatea casei este conturată de ancadramentele uşilor şi ferestrelor care au o formă rotunjită. Piatra naturală conferă şi ea personalitate şi căldură casei.
Alegerea unor nuanţe deschise ajută la punerea lor în valoare de către lumina soarelui. Piatra cu care a fost decorată faţada este de la Măcin (jud Tulcea), iar ea a fost lipită pe faţadă cu o tehnică specială.
Mobilierul alb din bucătărie precum şi grinzile din lemn sunt deasemenea elemente care identifică un stil mediteranean.
Proiecte de arhitectură
Locuinţă cu iz mediteranean – proiect realizat de arh. Gabriel Georgescu (tel.: 0722.414.867; 0745.768.414; e-mail: ntd_arhitect@yahoo.com)
Proiectul prevede o casă la şes cu iz mediteranean şi aer estival, concepută pentru familie (inclusiv copii şi bunici) dar suportând şi invitaţi. Foarte mult este speculată ideea de relaţie cu exteriorul – spaţiul amenajat din grădină şi curte –prin terase atât acoperite cât şi descoperite, precum şi cea care prevede activităţi în special în spaţiul intermediar între interior şi exterior.
Deasemenea sunt luate în calcul şi activităţile din interior (open space, bucătăria de mari dimensiuni. Cu posibilitatea de deschidere în exterior, loc de luat masa generos) dar şi din exterior (un grătar este prevăzut pe terasa acoperită).
Funcţional, casa este atent împărţită, dar aspectul, elemental estetic a fost în prim planul proiectului. Sunt prevăzute deschideri largi, spaţiile de zi având o notă accentuată de spectaculozitate.
Dormitoarele sunt plasate la etaj, tot aici existând dressinguri generoase şi locuri de depozitare. Şi spaţiile tehnice au prevăzute posibilităţi de depozitare şi chiar spălătorie/călcătorie, multe proiecte de casă uitând aceste funcţiuni deosebit de necesare într-o familie.
Atmosfera de vacanţă este sugerată de culorile deschise ale faţadei, jardinierele, ca element de décor iar elemental principal, care dă şi tonul mediteranean este acoperişul cu olane TONDACH, cu cornişe largi pentru protecţie şi umbrirea faţadei.
Vile mediteraneene – proiecte realizate de arh. Răzvan Bârsan (tel.: 0724.361.101, razvan@biroudearhitectura.ro
Se propun case familiale impunătoare parter+etaj cu suprafeţe generoase, acoperiş cu olane şi piscină, folosirea din abundenţă a pietrei naturale (inclusiv la pereţi) dând şi o notă mai sobră.
la primul proiect, casa are o suprafaţă utilă de 180 mp, living, un dormitor +baie şi bucătăria la parter, două dormitoare şi două băil a etaj.
În cadrul relaţiei cu exteriorul, terasa de dimensiuni mari este acoperită, în faţă este prevăzută o peluză mai mare cu iarbă, balconul este de dimensiuni deasemenea mari, la fel ca şi deschiderea din spate pe o terasă predominată de piatră şi o piscină.
A doua casă este chiar mult mai impunătoare, fiind propuşi 450 mp ca suprafaţă utilă, 7 camere şi, bineînţeles, piscină.