3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialCât cheltuiesc românii pentru mobiliarea bucătăriei

Cât cheltuiesc românii pentru mobiliarea bucătăriei

Românii se alinează tendinţelor internaţionale în mobilarea bucătăriilor şi plătesc chiar şi 7.000 de euro pentru amenajare.

„În funcţie de materialele şi finisajele alese, mobilarea premium a unei bucătării de mici dimensiuni se poate încadra într-un buget mediu de 2.000 de euro, în timp ce în cazul unei bucătării mai mari, cu mobilier, blat şi lavoar mai speciale, bugetul poate ajunge până la 7.000 de euro”, a declarat Camelia Olesen, Director Executiv Kuma România.

Românii îşi reamenajează bucătăriile la un interval de aproximativ 25 de ani, durabilitatea fiind unul dintre principalele criterii în achiziţia de mobilier.

Citeşte şi Preţul “corect” pentru o locuinţă în România: 24.000 euro

„Românii ţin tot mai mult cont de materialele din care sunt realizare blaturile, lavoarele şi mobilierul de bucătărie şi aleg produse rezistente în timp. De asemenea, renunţă treptat la banalul lavoar de inox”, a mai spus Camelia Olesen.

Un alt criteriu principal în alegerea mobilierului este funcţionalitatea. În cazul bucătăriilor de apartament, unde spaţiul este limitat, alegerea românilor se îndreaptă spre formele liniare, ce includ elementele absolut necesare: chiuveta, plita, cuptorul şi frigiderul.

În cazul caselor nou construite, se observă însă o mai mare aliniere la tendinţele vestice – alocarea unui spaţiu mai mare bucătăriei, aceasta fiind gândită ca prelungire a celorlalte încăperi – living, dining sau bar.

“În ultimii ani, am remarcat o preferinţă în creştere a românilor pentru bucătăriile deschise, care reprezintă nu doar o modă, ci chiar un mod de viaţă: poţi pregăti o cină pentru familie sau prieteni, bucurându-te în acelaşi timp de plăcerea de a socializa. Acest tip de bucătării invită într-un spaţiu în care vrei să te afli. Cum în fiecare cameră trebuie să ai un focus-point – în dormitor patul, în baie lavoarul – în bucătărie acesta este blatul personalizat, creat din materiale naturale”, a explicat Camelia Olesen.

Citeşte şi FOTO Tot ce trebuie să stiţi despre renovare, reabilitare, restaurare

De asemenea, spaţiul mai mare permite şi alte variante de mobilare a bucătăriei, care includ blaturi de insulă sau zone de bar, dimensiunile acestora putând fi personalizate în funcţie de necesităţi.

Când vine vorba de placări, importanţa acestora a început să scadă, suprafeţele placate fiind din ce în ce mai mici. Se preferă doar placarea peretelui mobilat, cu materiale compozite similare blatului de lucru, pentru a obţine un efect vizual plăcut.

În ceea ce priveşte mobilierul, reprezentanta Kuma România recomandă piesele cu linii minimaliste, care să îmbine în mod armonios utilul cu esteticul, fie că este vorba de o bucătărie de mici dimensiuni, sau de una cu o suprafaţă generoasă. Când vine vorba despre culori, chiar dacă peste hotare sunt alese nuanţele tari, Camelia Olesen a subliniat că în România se optează încă pentru tonuri de alb, beige, maro sau wenghe. În plus, finisajele moderne sunt tot mai des alese – MDF highgloss cu mânere ascunse, frezate sau aplicate, inserţii de sticlă sablată şi aluminiu, sau fronturi din stejar masiv ori furnir de frasin.

Cele mai citite

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

Zelenski afirmă că Ucraina a luat prizonieri doi soldați nord-coreeni din regiunea rusă Kursk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că trupele sale au capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea rusă Kursk, care au fost transferaţi la...

Poluare iminentă pe litoralul românesc al Mării Negre. De unde provine pata de carburant

E dezastru ecologic în Marea Neagră, iar autoritățile române sunt în alertă. O pată uriașă de carburant ar putea ajunge pe litoralul nostru, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă