19.3 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialBolile plantelor de apartament

Bolile plantelor de apartament

La achiziţionarea unei plante, chiar dacă aceasta vă place, arată bine estetic, nu întotdeauna este potrivită condiţiilor pe care le aveţi în casă. Ca urmare, este necesar să solicitaţi şi relaţii referitoare la factorii de mediu  de care planta are nevoie şi pe care va trebui să-i oferiţi, făcând astfel o comparaţie cu ce aveţi în locuinţa dumneavoastră. Tulburările provocate de factorii de mediu sunt cunoscute sub denumirea de boli fiziologice. Pentru a şti cum să le preveniţi, mai ales că în timpul iernii plantele au de obicei condiţii mai dificile, ne-am adresat unui specialist, inginer agronom Luminiţa Muşetescu.

Nu puţine sunt cazurile când aspectul plantelor de apartament este alterat de o pleiadă de simptome care, dacă nu sunt luate în seamă, conduc la pierderea florilor. Dacă primul gând se îndreaptă spre o boală sau un dăunător, de multe ori vinovaţi sunt factorii de mediu: lumina, apa, căldura, aerul, hrana. Tulburările provocate de aceştia sunt cunoscute sub denumirea de boli fiziologice. La aceste simptome şi cauze va trebui să reflectaţi atunci când achiziţionaţi o plantă.

Menţinerea plantelor într-un mediu conform exigenţelor lor este o condiţie esenţială pentru succesul pe care şi-l doreşte fiecare. Însăşi alegerea speciilor trebuie subordonată condiţiilor pe care le putem oferi. Este foarte important să se discearnă între îmbătrânirea naturală a plantei, pregătirea ei pentru repaus, simptomele atacului agenţilor dăunători şi simptomele şi disfuncţiile datorate condiţiilor de mediu necorespunzătoare.

Factori negativi

Între factorii necorespunzători care duc la moartea plantei se pot enumera: lipsa sau insuficienţa luminii, expunerea directă la soare a plantelor care nu suportă insolaţia, căldura excesivă, frigul şi gerul, uscarea pământului din ghiveci, umezeala excesivă a substratului de pământ, curentul de aer, insuficienţa şi lipsa hranei.

Simptome şi cauze

Căderea bruscă a frunzelor se poate datora şocului de căldură, curentului de aer rece, trecerii bruşte la intensitatea luminoasă, uscăciunii de la rădăcini, mutării plantelor în alt spaţiu.

Ondularea, răsucirea, căderea şi îngălbenirea fruzelor poate fi urmarea frigului, apei în exces sau curenţilor de aer rece, în timp ce uscarea şi căderea frunzelor de la baza plantelor se poate datora luminii insuficiente, căldurii excesive şi apei insuficiente iar brunificarea vâr­fului  şi marginilor frunzelor apei excesive sau insuficiente, căldurii excesive sau reduse, aerului uscat sau hranei în exces.

Ofilirea frunzelor este produsă de aeraţie uscată, lumină multă, pământ uscat, apă în farfuria ghiveciului. Petele brun închis pe frunze se datorează excesului de umezeală, petele alb-gălbui udării cu apă rece, soarelui în exces, prezenţei stropilor de apă pe frunzele speciilor care prezintă peri, în timp ce, petele brune încreţite sunt un rezultat al insuficienţei apei.

Frunzele galbene ce se menţin pe plantă sunt produse de excesul de calciu în sol şi udare cu apă dură iar cele mici, palide şi înguste, de hrană şi apă insuficiente pe timpul verii şi căldură, lumină puţine şi pământ umed, pe timpul iernii.

Putrezirea tulpinii şi a frunzelor este produsă de prezenţa apei pe frunze, în special noaptea, în perioada de iarnă.

Căderea bobocilor este produsă de aer uscat, lumină şi apă insuficiente şi mişcarea plantei, ultimele cauzând şi lipsa florilor, în timp ce fanarea (trecerea) florilor prea repede este rezultatul apei şi luminii insuficiente, căldurii excesive şi aerului uscat. 

Cele mai citite

Adolescentă la volan urmărită de poliție pe străzile din București. A avariat cinci mașini

O tânără de 17 ani a fost urmărită în trafic de polițiști pe străzile din București. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 3 dimineața,...

Cântărețul Bjorn Ulvaeus s-a căsătorit. Artistul face parte din trupa ABBA

Bjorn Ulvaeus, membru al trupei ABBA, s-a căsătorit cu partenera sa, Christina Sas, într-o ceremonie specială oficiată de Sandi Toksvig, gazda emisiunii BBC "QI". Bjorn...

Becali intră în AUR și candidează la Camera Deputaților

Gigi Becali, patronul FCSB, a anunțat că îl va susține pe George Simion la alegerile prezidențiale „M-am alăturat AUR și îl voi susține pe George...
Ultima oră
Pe aceeași temă