1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialUnde poţi să bei peste 2000 de tipuri de bere? La Delirium...

Unde poţi să bei peste 2000 de tipuri de bere? La Delirium Café!

Este un loc în Bruxelles care adună peste 2000 de feluri de bere din toată lumea. I se spune, într-o manieră poate prea franţuzească, Delirium Café. La atâta bere strânsă sub acelaşi acoperiş, accentul cade mai degrabă pe entuziasmul ”delirului” figurativ decât pe molcomeala cafelei de dimineaţă.

Lecturarea meniu-ului seamănă cu o călătorie în jurul pământului. Beri din Congo, Barbados, Argentina, Cuba, Insulele Feroe, Mongolia sau Noua Zeelandă. Paradoxul unei oferte care se întinde pe mai bine de 200 de pagini este că fereşte consumatorul de excese.

Berea lui Moş Crăciun

Când te întâlneşti cu ”cel mai puternic lager din lume” nu poţi să te grăbeşti. Îl studiezi îndelung şi îl bei încet. Samichlaus – sau ”Berea lui Moş Crăciun” –  se fabrică în Austria, doar o singură dată pe an, în data de 6 decembrie. Este lăsată să ”îmbătrânească” 10 luni până să fie îmbuteliată. Şi poate răbda câţiva ani buni înainte de a fi consumată. De aceea, să nu te miri dacă dai, în 2011, peste o sticlă produsă în 2008.  ”Probabil, cea mai rară bere din lume”, scrie în descrierea ei. La o concentraţie de 14 la sută alcool, în mod cert consumul de Samichlaus trebuie să fie mai degrabă o excepţie.

Două cuvinte: dju dju

Dacă totuşi vrei să bei cu ambele mâini, comandă în Delirium Café una din cele două beri angoleze: Dju dju banana sau Dju dju mango. Slab alcoolizate, aceste beri se servesc în vase mici, din lemn, fără vreun mâner, aşa că nu pot fi manevrate decât cu amândouă mâinile. ”Făcute după o reţetă a vechilor preotese şi menite să adună noroc, sănătase şi prosperitate”, sună descrierea. Deci încearcă să nu strici ”vraja” prin abuz.

Elefantul roz

Odată acomodat cu atmosfera din Delirium Café, nu ai cum să nu observi că cea mai populară bere este cea care dă numele stabilimentului, Delirium Tremens. Denumirea poate deranja pe mulţi pentru că este împrumutată de la o afecţiune violentă pe care o dezvoltă foştii alcoolici după o perioadă în care stau departe de orice fel de astfel de băuturi. În rest, lucrurile sunt roz. La propriu. Stema barului şi motivele de pe sticla berii înfăţişează un elefant în această culoare. Nu excesiv de alcoolizată – 8,5 la sută – Delirium Tremens are o aromă aparte, obţinută prin combinarea mai multor tipuri de drojdii.

Pentru vedete

O modalitate bună de a face cunoştinţă cu berile din Bruxelles este să scanezi diferitele reclame stradale. Aşa întâlneşti una dintre cele mai răspândite beri belgiene: Vedett. Cu un nume care probabil ar avea succes în rândul protipendadei de prin mall-urile bucureştene, Vedett e o bere bună de luat la picnic. ”Extra blondă” şi cu doar 5,2 la sută alcool. În plus, poate servi cultului personalităţii, întrucât producătorii se oferă să imprime poza consumatorului pe sticlă dacă respectivul face o comandă suficient de serioasă.

Şi berile non-europene ştiu cum să devină cunoscute. În aceste cazuri, mâncarea este factorul decisiv.

Berea nerecomandată balaurilor

De pildă, bucătăria etiopiană a făcut din berea St. George un loc comun în Bruxelles. Partea interesantă este că etiopienii nu discriminează mâncarea în faţa băuturii sau viceversa. Totul se serveşte cu mâna goală. Apuci o lipie şi întinzi prin numeroasele sosuri puse în faţă şi, când momentul e potrivit, uzi cu puţin St George. Îl ştii: e sfântul călare, care omoară balaurul. Doar 4,5 la sută alcool înseamnă că poţi mânca liniştit. Asemenea experienţe se pot încerca, spre exemplu, în restaurantul Kokob.

Leul tailandez

Dacă vrei tot o masă exotică, dar ceva mai manierată, poţi alege un restaurant cambogian. ”Cambodge Palace” este unul dintre ele. După o salată de boeuf şi o porţie de creveţi în stil asiatic, merge berea tailandeză Singha. Uşor de recunoscut după leul mistic tailandez postat pe eticheta aurie. Berea însă e paşnică, 5 la sută alcool. Şi stinge eficient iuţeala mâncării cambogiene. 

Bere în sticlă de şampanie

Să nu pleci din Bruxelles fără o vizită într-unul dintre magazinele de bere din zona Grand Place. Dacă te-ai săturat de degustat, ajunge doar experienţa vizuală. Grija şi fastul cu care belgienii împachetează berea sunt impresionante. Berile Duvel, Kasteel, Chimay sau Satan apar şi în sticle de 0,75 de litri sau peste. Recipientele sunt suple, aducând aminte de sticlele de whisky sau de şampanie. Şi nu e de ajuns. Unele beri sunt aşezate în cutii sau carcase pretenţioase, numai bune de ţinut ca amintire.

Apropos de memorie, nu strică niciodată să fie împrospătată cu sfatul prietenesc: consumaţi alcoolul cu moderaţie.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Răzvan Lucescu scapă ieftin! I-a fost redusă suspendarea

Răzvan Lucescu, antrenorul echipei PAOK Salonic, a primit inițial o suspendare de 4 luni după ce a avut o altercație cu trei suporteri ai...

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...
Ultima oră
Pe aceeași temă