10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialNîmes - oraşul coridelor, templelor romane şi denimului

Nîmes – oraşul coridelor, templelor romane şi denimului

Situat la graniţa dintre Provence şi Languedoc, numele oraşului Nîmes se leagă invariabil de două lucruri: Imperiul roman şi denimul.

Romanii s-au stabilit în Nîmes, Franţa, când construiau reţeaua de drumuri dintre Roma şi Spania, numită Via Domitia. Le-au lăsat moştenire francezilor un amfiteatru cu 20.000 locuri, ruinele unor băi şi temple, pe care locuitorii le pot admira prin Jardins de la Fontaine, scrie ziarul britanic The Telegraph. La intersecţia bulevardelor Liberation şi Victor Hugo, se înalţă amfiteatrul roman construit în secolul I, cunoscut ca Les Arens. În iulie şi august, este deschis pentru vizitatori, între 9.00 şi 18.30, iar din septembrie până în iunie, între orele 9.00-12.00 şi 14.00-17.00. În apropierea amfiteatrului, Place du Marche adăposteşte cele două embleme ale oraşului: un crocodil şi un palmier, care simbolizează cucerirea Egiptului de romani şi înfrângerea Cleopatrei.

Nu rataţi templul roman La Maison Caree, deschis din septembrie până în iunie, între orele 9.00-12.30 şi 14.00-18.00, iar în iulie şi august, între 9.00-12.00 şi 14.30-19.00. Templul a fost construit în secolul al cincilea şi este închinat fiilor adoptivi ai împăratului Octavian Augustus. Tot pe strada Auguste, opriţi-vă câteva momente la Muzeul de Artă Contemporană. Între orele 11.00 şi 18.00, puteţi admira opere de artă realizate în ultimii 40 de ani. Un bilet costă 4,45 euro, potrivit france-for-visitors.com. Nîmes este un oraş preponderent protestant. Totuşi, nu ezitaţi să treceţi pe la catedrala catolică Notre-Dame-et-St-Castor, care are povestea lui Adam şi a Evei sculptată pe faţadă, şi este singura clădire care datează din perioada medievală, pentru că restul au fost distruse când protestanţii au măcelărit clerul catolic, în 1567.

La lupte cu tauri, de Rusalii

Relaxaţi-vă într-o plimbare prin prima grădină publică a Franţei, din 1750, Jardin de la Fontaine. Fântânile, nimfele şi copacii păzesc templul închinat zeiţei romane a vânătorii, Diana. Nîmes este capitala franceză a coridelor, tradiţie moştenită de la romani. Scriitorul american Ernest Hemingway şi actriţa Ava Gardner, împreună cu iubitul ei amator de lupte cu tauri, erau oaspeţi obişnuiţi ai prefecturii departamentului Gard. Între 8 şi 13 iunie, de Rusalii, se ţine festivalul Feria, în care locuitorii se strâng în amfiteatru şi se uită la coride. Sărbătoarea datează din 1952 şi este foarte populară în Europa, notează avignon-et-provence.com. La Musee du Vieux Nîmes, vizitaţi încăperea dedicată denimului, pentru care oraşul este celebru. Nu rataţi expoziţiile de mobilier, obiecte de decor şi documente din perioada Renaşterii. Locuitorii au început să producă şi să exporte denim în secolul XIX, către sudul Statelor Unite, pentru că era folosit la îmbrăcămintea sclavilor, potrivit site-ului france-for-visitors.com. Faceţi un popas în piaţa Les Halles. Este singura clădire modernă din oraş, construită pe locul unui târg din secolul XIX. Locuitorii se înghesuie dimineaţa să cumpere specialităţi precum „brandade de morue”, un piure din peşte sărat sau măslinele verzi.

Unde vă puteţi caza

Hotelul Amfitheatre: două stele, o cameră costă 60 euro/noapte. Hotelul Royal: situat lângă templul roman, o cameră 70 euro/noapte. Hotelul Les Jardins Secrets: camere somptuoase, piscină şi spa, o cameră costă 195 euro/noapte.

Cele mai bune restaurante:

Halles Auberge: încercaţi mâncărurile locale, precum Coeur de canard au balsamique sau legume tempura.

Nicola: local cu mâncăruri tradiţionale, situat în centrul istoric al oraşului. Le cheval blanc: bistrou vizavi de amfiteatrul roman. Duminica şi lunea, majoritatea restaurantelor şi magazinelor sunt închise.

Cele mai citite

Joburi care vor dispărea treptat: secretare, casieri, servicii poștale, vânzători de bilete

Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, România înregistrează un număr de peste 460.000 de șomeri În anumite regiuni ale țării, rata...

Cum va fi vremea în ianuarie 2025: temperaturi ridicate și precipitații rare

Meteorologii prognozează temperaturi peste normalul perioadei în majoritatea regiunilor României pentru prima lună din 2025. În același timp, cantitatea de precipitații va fi redusă, anunțând...

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă