Croazierele pe Dunăre pot reprezenta alternativa perfectă la vinul fiert de-acasă şi la shoppingul îngheţat dintr-o ţară în care iernile încă mai repezintă ceva. În loc să cauţi cadouri de Crăciun şi să te plângi de lipsa de inspiraţie, ai putea naviga pe Dunăre într-una din cele mai frumoase perioade ale anului.
Călătorie şi cumpărături
Romantismul poate fi la el acasă, iar dacă eşti singur, vei evita situaţia jenantă de a-ţi pune singur cadouri sub brad. Asta dacă ai un brad. În plus, poţi schia până în martie. De ce să faci acelaşi lucru în perioada Crăciunului? Experienţa de neuitat se poate măsura în mile marine, de la Nurenberg şi până la Budapesta, un oraş pe care ţi-ai dorit întotdeauna să-l vizitezi pe timp de iarnă. Se spune că Parlamentul arată minunat sub luminiţele Crăciunului, mai ales dacă îl priveşti dinspre Dunăre.
Decât să-ţi petreci timpul exact aşa cum ţi l-ai petrecut în ultimele zeci de ani, poţi să te cazezi într-un hotel plutitor care te plimbă prin cele mai frumoase oraşe din Europa. Magazinele europene reprezintă adevărate afaceri, nu doar pentru proprietari, ci şi pentru clienţi. Croazierele includ excursii organizate în toate oraşele în care vaporul acostează la mal, iar aceasta poate fi ocazia perfectă pentru a merge la cumpărături în Nurnberg, Salzburg, Viena sau Budapesta.
Crezi c-o să te plictiseşti?
Croazierele din prezent nu seamănă deloc cu cele de pe Mississippi-ul lui Tom Sawyer şi Huckleberry Fin. Există aer condiţionat, saloane moderne, cabine primitoare, cu un aer intim, iar serviciile sunt prietenoase şi eficiente. Însă adevărata atracţie pare a fi ritmul lejer în care se desfăşoară totul. Într-o parte a lumii în care aglomeraţia şi lipsa locurilor de parcare sunt adevărata provocare a sărbătorilor, veţi putea trece de la o destinaţie la alta în atmosfera plăcută a unei cabine sau a unui restaurant mai mult decât primitor, fără stresul despachetării bagajelor şi a reînpachetării lor în zorii zilei.
Opririle-cheie
În aceeaşi zi, poţi lua micul dejun în Viena, iar cina în Bratislava. Există o varietate imensă de itinerarii, unele dintre ele combinând Dunărea cu Rinul, cu ajutorul canalului Main-Dunăre. Însă călătoria pe toată lungimea Dunării, din Germania şi până în România, este cea mai râvnită de amatorii de inedit. După Crăciun, vei putea spune oricui că ai călătorit prin toate cele zece ţări şi patru capitale străbătute de Dunăre: Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad.
Vei încălţa bocancii de iarnă de mai multe ori. Vei putea vizita Budapesta într-o zi cu ceaţă. Oraşul are un farmec aparte şi vei începe să crezi că ai devenit, peste noapte, personajul unui roman. Bratislava pare un oraş din turtă dulce, iar farmecul său poate fi gustat într-o perioadă care nu te scuteşte de aglomeraţia turistică, dar care îţi lasă, totuşi, destul spaţiu încât să respiri în voie şi să petreci câteva ore romantice alături de partenerul de viaţă.
Te vei plimba în jurul Ring-ului vienez şi vei savura istoria unui oraş care se află pe locul 1, în lume, în ceea ce priveşte calitatea vieţii. Cârnăciorii vienezi sunt delicioşi, iar vinul este la fel de bun. Într-o berărie primitoare şi călduroasă merge, însă, şi-o bere bună.
Iar cea mai frumoasă parte a zilei poate fi întoarcerea pe vapor, unde te vor aştepta întotdeauna cabina caldă, un duş fierbinte şi un pahar cu vin fiert de cea mai bună calitate.
Cina de gală, din ajunul Crăciunului, poate fi cea mai reuşită cină din întregul an. Participanţii vor avea, cu siguranţă, lucruri interesante de povestit. Iar dansul nu poate să lipsească. Dacă nu ştii să te mişti în ritmul muzicii, poţi să fii liniştit: nu vei fi niciodată singurul. Şi când crezi că nimic nu se mai poate întâmpla, distracţia abia de-acum începe.
În ziua de Crăciun te poţi plimba prin Salzburg şi poţi participa la slujba de Crăciun într-una dintre cele mai frumoase catedrale europene. Când vei ieşi din catedrală, s-ar putea să ningă, iar colindele care se vor auzi în oraş vor crea o atmosferă de basm. Gălăgia pârtiilor din România şi serviciile precare au devenit istorie.
Cum ajungi acolo?
Croaziera de Crăciun începe în Budapesta şi se încheie la Nurnberg. Sau invers! Între Bucureşti şi Budapesta există o mulţime de zboruri directe la preţuri care pot fi mai mici de 200 de euro. Se poate ajunge, însă, şi cu trenul, un bilet costând mai puţin de 50 de euro de persoană. Agenţia de turism AmaWatreways se va ocupa de transferul către vasul de croazieră pentru mai puţin de 25 de euro de persoană.
Ce curpinde pachetul turistic?
AmaWaterways (amawaterways.co.uk) oferă o croazieră de Crăciun de opt zile şi şapte nopţi de la Budapesta la Nurnberg sau de la Nurnberg la Budapesta, cu opriri la Bratislava, Viena, Melk, Linz, Salzburg, Passau şi Regensburg pentru 1450 de euro de persoană în cabină dublă sau 2000 de euro pentru o cabină cu un singur pat. Preţul include toate mesele, băutură la discreţie, precum şi costurile tuturor excursiilor în oraşele europene.
Nu plănuiţi să faceţi cumpărături în ajunul Crăciunului în Autria. Toate magazinele vor fi închise. Şi nu omiteţi concertul de Crăciun oferit în Viena de către agenţia de turism. Aţi pierde un concert de excepţie într-un loc fermecător.