2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialVEZI care sunt cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ

VEZI care sunt cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ

Rămăşiţele fosilizate ale unor microbi care trăiau lângă mare, la începuturile vieţii pe Pământ, au fost descoperite într-o rocă din vestul Australiei. Fosilele datează de acum 3,4 miliarde de ani, când pământul a început pentru prima dată să iasă din ocean într-o atmosferă încă lipsită de oxigen, relatează The Guardian, în format electronic.

Cercetătorii au găsit fosilele microscopice în formaţiuni de rocă ce datează de acum 3,4 miliarde de ani şi sunt cei mai vechi microbi descoperiţi vreodată. Unii dintre ei erau agăţaţi de fire de nisip care au făcut parte din prima plajă apărută în lume.

Descoperirea le dă oamenilor de ştiinţă o idee asupra felului în care a apărut viaţa pe pământ atunci când primele mase de pământ au început să iasă, fragmentat, din ocean. Pe atunci, erupţiile vulcanice împrăştiau gaze şi lavă, iar cerul era acoperit de nori groşi. Luna era mult mai aproape de Pământ decât este astăzi şi nu exista oxigen în atmosferă.

„Pentru noi, sună ca un iad,” a comentat prof. Martin Brasier de la Universitatea Oxford, co-autor al raportului despre fosile. „Pentru viaţa timpurie, însă, acesta era paradisul. Un adevărat Eden,” a mai adăugat acesta.

Descoperirea unora dintre cele mai vechi organisme de pe planetă îi va ajuta pe cercetători să desluşească primul capitol din viaţa pe Pământ, dar va ajuta şi în cercetările legate de viaţa extraterestră. Viitoarele misiuni pe Marte, spre exemplu, ar putea avea ca principală ţintă plajele antice şi nisipul din albiile râurilor care ar fi putut să se transforme în rocă, cu urme de viaţă primitivă în ele.

„Este vital să ştim cum arăta cea mai simplă formă de viaţă de pe planeta noastră şi cum să o identificăm exact, dacă vrem să avem vreo şansă pentru a identifica viaţa pe alte planete,” a mai declarat David Wacey, liderul proiectului de cercetare.

 

Cele mai citite

Taxa pe stâlp reintrodusă de Guvern: Impact economic și costuri pentru consumatori

Reintroducerea taxei pe stâlp este estimată să aducă la bugetul de stat între 2 și 3 miliarde de lei anual Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe...

Taxa pe stâlp reintrodusă de Guvern: Impact economic și costuri pentru consumatori

Reintroducerea taxei pe stâlp este estimată să aducă la bugetul de stat între 2 și 3 miliarde de lei anual Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe...

Creștere alarmantă a datoriilor neplătite pe cardurile de credit în SUA: Cel mai mare nivel din 2008

La finalul anului 2024, datoriile neachitate de pe cardurile de credit ale americanilor au atins un nivel alarmant, cel mai ridicat din 2008, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă