25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialVEZI care sunt cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ

VEZI care sunt cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ

Rămăşiţele fosilizate ale unor microbi care trăiau lângă mare, la începuturile vieţii pe Pământ, au fost descoperite într-o rocă din vestul Australiei. Fosilele datează de acum 3,4 miliarde de ani, când pământul a început pentru prima dată să iasă din ocean într-o atmosferă încă lipsită de oxigen, relatează The Guardian, în format electronic.

Cercetătorii au găsit fosilele microscopice în formaţiuni de rocă ce datează de acum 3,4 miliarde de ani şi sunt cei mai vechi microbi descoperiţi vreodată. Unii dintre ei erau agăţaţi de fire de nisip care au făcut parte din prima plajă apărută în lume.

Descoperirea le dă oamenilor de ştiinţă o idee asupra felului în care a apărut viaţa pe pământ atunci când primele mase de pământ au început să iasă, fragmentat, din ocean. Pe atunci, erupţiile vulcanice împrăştiau gaze şi lavă, iar cerul era acoperit de nori groşi. Luna era mult mai aproape de Pământ decât este astăzi şi nu exista oxigen în atmosferă.

„Pentru noi, sună ca un iad,” a comentat prof. Martin Brasier de la Universitatea Oxford, co-autor al raportului despre fosile. „Pentru viaţa timpurie, însă, acesta era paradisul. Un adevărat Eden,” a mai adăugat acesta.

Descoperirea unora dintre cele mai vechi organisme de pe planetă îi va ajuta pe cercetători să desluşească primul capitol din viaţa pe Pământ, dar va ajuta şi în cercetările legate de viaţa extraterestră. Viitoarele misiuni pe Marte, spre exemplu, ar putea avea ca principală ţintă plajele antice şi nisipul din albiile râurilor care ar fi putut să se transforme în rocă, cu urme de viaţă primitivă în ele.

„Este vital să ştim cum arăta cea mai simplă formă de viaţă de pe planeta noastră şi cum să o identificăm exact, dacă vrem să avem vreo şansă pentru a identifica viaţa pe alte planete,” a mai declarat David Wacey, liderul proiectului de cercetare.

 

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă