2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialPastila de protecţie solară care v-ar putea oferi săptămâni de siguranţă

Pastila de protecţie solară care v-ar putea oferi săptămâni de siguranţă

Dacă iubiţi soarele dar nu vă place să reaplicaţi crema de protecţie solară la fiecare câteva ore, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au găsit o soluţie salvatoare ce are la bază unul dintre secretele mării, relatează Daily Mail, în format electronic.

Cercetătorii au aflat cum coralul se protejează de razele ultraviolete şi speră să poată folosi această informaţie pentru a integra protecţia solară într-o pastilă. O singură astfel de pastilă ar putea oferi protecţie pentru piele şi ochi timp de câteva săptămâni, scăzând riscul de cancer, scăpând de necesitatea de a folosi creme şi ochelari de socare şi ţinând la distanţă ridurile şi alte semne ale îmbătrânirii pielii provocate de soare.

Vestea proastă este că aceasta ar stopa bronzarea pielii, ceea ce înseamnă că amatorii de bronz ar putea fi nevoiţi să recurgă la bronzul fals dacă vor ca pielea lor să rămână sănătoasă.

Pastila ar putea fi testată pe voluntari în cinci ani şi ar putea fi disponibilă în farmacii în zece ani, aproximează oamenii de ştiinţă de la King’s College London.

Ideea pentru pastilă le-a venit cercetătorilor după ce aceştia au analizat mostre de coral din Marea Barieră de Corali din Australia. Se ştia dinainte că organismul marin, care trăieşte în ape puţin adânci, se poate proteja de razele nocive ale soarelui. Adunând coral noaptea şi punându-l la soare, oamenii de ştiinţă au putut vedea mecanismul de protecţie solară în acţiune.

„Nu numai că acest mecanism protejează coralul de razele ultraviolete, dar am văzut că şi peştii care se hrănesc din coral beneficiază de această protecţie, deci este cu siguranţă transmis în lanţul trofic,” a declarat cercetătorul Dr. Paul Long.

Când peştii se hrănesc cu coralul, compusul cu protecţie solară, un amino acid, reuşeşte să intre în structura pielii şi a ochilor lor. Cercetătorii sunt pe cale să reproducă acest compus în laborator. Munca lor este finanţată cu ajutorul Consiliului de Biotehnologie şi Cercetări în Domeniul Biologiei.

Cercetarea ar putea duce şi la dezvoltarea unor plante şi legume, cum ar fi grâul sau cartofii, care să reziste în ţările deosebit de calde, unde rezervele de alimente sunt sărace.

Cele mai citite

Agheasmă pentru toți: 200.000 de PET-uri în Constanța și peste 10.000 de litri de apă sfințită la Patriarhia Română

Boboteaza este o sărbătoarea ce marchează purificarea apelor și reînnoirea spirituală Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a oficiat duminică Slujba de Sfințire Mare a Apei la...

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...

Ninsoarea și ploaia înghețată cauzează anulări masive de zboruri pe aeroportul din Frankfurt

Condițiile severe de iarnă, incluzând ninsori abundente, lapoviță și ploaie înghețată, au determinat anularea a 120 de zboruri dintre cele 1.090 programate pentru duminică...
Ultima oră
Pe aceeași temă