O echipă internaţională de oamenii de ştiinţă din Statele Unite, Germania şi Marea Britanie au realizat un amplu studiu la Institutul Karolinska din Suedia, în urma căruia au reuşit să afle cum îmbătrâneşte creierul. Specialiştii au măsurat cu apjutorul RMN-ului nivelurile de acid lactic din creier şi au identificat astfel o noua metodă de diagnosticare a predispoziţiei pentru boli neurodegenerative. Potrivit descoperirilor făcute de experţi, nivelurile de acid lactic cresc înaintea apariţiei altor simptome de îmbătrânire, putând fi un indicator extrem de preţios al bolilor legate de regresia funcţiilor sistemului nervos central.
„Este deosebit de interesant să te situezi cu un pas înainte şi să afli cum se produce îmbătrânirea creierului, un proces important care ajută la înţelegerea multor boli neurodegenerative” – a declarat profesorul Lars Olson, şeful echipei de cercetători de la institutul suedez. Studiul s-a concentrat pe analizarea legăturii dintre schimbările survenite asupra metabolismului în timpul procesului de îmbătrânire şi efectele deteriorării mitocondriilor (cunoscute sub denumirea de „uzinele energetice ale celulei”, sunt organite citoplasmatice alcătuite din proteine, lipide şi enzime). Studii anterioare au demonstrat legătura dintre disfuncţiile mitocondriale şi maladii precum Parkinson sau Alzheimer. Potrivit studiului publicat în ultimul număr al revistei „Proceedings of the National Academy of Sciences”, deteriorarea condriomului celular creşte treptat, odată cu înaintea în vârstă, şi provoacă alterări semnificative ale anumitor gene responsabile cu formarea lactatului în creier. În condiţii anaerobe, lactatul devine principala sursă de energie pentru creier, el jucând un rol major în procesele de adaptare la stres.
Recent, autorii unui studiu publicat de revista Lancet atrăgeau atenţia că acidul folic, cunoscut si ca vitamina B9 (care se găseşte în legumele cu frunze verzi, leguminoase şi ficat), administrat cu regularitate, poate întârzia îmbătrânirea creierului cu aproximativ cinci ani. Astfel, persoanele care au luat suplimente de acid folic au reuşit să aibă rezultate mai bune la testele de memorie şi au avut performanţe cognitive mai bune decât cele cărora li s-a administrat un placebo. Cercetatorii au demonstrat, prin intermediul unor teste cognitive performante, că dozele mari de acid folic administrate pe o perioada lungă de timp pot îincetini efectul de îmbătrânire a creierului şi asta pentru că acidul folic este capabil să distrugă un aminoacid din sânge, homocisteina, responsabil de degradarea creierului.