-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum te poţi spăla pe dinţi fără să foloseşti apă. Proiect românesc,...

Cum te poţi spăla pe dinţi fără să foloseşti apă. Proiect românesc, premiat

Pasta de dinţi pe care o poţi folosi fără a avea nevoie de apă şi care îţi poate da informaţii despre problemele danturii a fost proiectul clasat pe primul loc la o competiţie de produse inovatoare desfăşurată recent, la Bucureşti. Autoarele vor reprezenta România la finala internaţională a competiţiei care va reuni tineri din 20 de ţări.

O pastă de dinţi care conţine nanoroboţi ce colectează informaţii despre starea danturii, poate fi folosită oriunde şi oricând pentru că nu necesită apă pentru clătire şi are ataşat un card electronic pare dintr-un film SF.

Proiectul a fost realizat de două studente în anul al II-lea la masterul Marketing strategic la ASE, Smaranda Ardelean şi Alina Mereuţă, care speră să-şi vadă visul pus în practică peste câţiva ani. Ele s-au gândit, iniţial, la cum va arăta un produs obişnuit, cum este pasta de dinţi, peste câţiva ani.

„Tema noastră a fost un produs al anului 2030. Ne-am gândit la mai multe, iar în cele din urmă ne-am oprit asupra pastei de dinţi. Cred că cea care va putea fi folosită fără apă va fi inventată peste câţiva ani, însă pentru cea cu nanoroboţi vor fi necesari mai mulţi ani până va fi pusă în practică. Am lucrat aproape două luni la acest proiect, după ce am studiat ultimele descopriri ale ştiinţei, printre care şi nanoroboţii, care sunt roboţi de dimensiuni foarte, foarte mici”, a declarat Smaranda Ardelean, una duntre autoarele proiectului.

Pasta de dinţi inovatoare, propusă de cele două studente, poate fi folosită fără apă şi, cu ajutorul tehnologiei bazate pe nanoroboţi, curăţă şi acţionează împotriva problemelor dentare, prin manipularea ţesuturilor peridontale. Produsul vine împreună cu un card electronic care stochează informaţii personalizate despre sănătatea dentară, obţinute prin scanarea danturii.

Studentele s-au gândit să-şi promoveze produsul întâi pe pieţe dezvoltate, cum sunt cele din America de Nord şi Europa de vest, şi apoi în ţările emergente, peste tot distribuţia urmând să fie făcută prin magazine.

Studentele au avut în vedere mijloace moderne de reclamă pentru produsul viitorului şi sunt de părere că hologramele şi promovarea pe calculator vor fi cele mai nimerite. Deocamdată există un impediment în ceee ce priveşte costurile de producţie şi preţul cu care ar putea fi vândut produsul.

„Nu ştiu cât de fezabil este proiectul, în prezent, ca preţ, pentru că nanotehnologia este abia la început. În câţiva ani ar putea apărea pasta de dinţi care va fi folosită fără apă, însă va mai trece ceva timp până se va putea produce la costuri rezonabile cea cu nanoroboţi”, a declarat Smaranda Ardelean.
 
Alte proiecte ale viitorului

În afară de pasta de dinţi cu nanoroboţi, la concursul pentru calificarea la Henkel Innovation Challenge 2012, au mai fost prezentate şi alte proiecte ale tinerilor care şi-au imaginat produsele viitorului.

Pe locul al doilea s-a clasat echipa care a propus o loţiune de corp cu proprietăţi de izolare termică. Este vorba despre crema de faţă şi de corp care păstrează temperatura corpului constantă şi are rol de izolare termică, astfel încât iarna nu mai este nevoie de haine groase. Au fost prezentate două variante – pentru frig şi pentru căldură.

Poziţia a treia în clasamentul tinerilor inovatori a fost ocupat de echipa care a prezentat detergentul care spală fără apă. Acesta este sub formă de spray care curăţă rufele fără apă, iar formula produsului are proprietăţi hidrofobice – lichidul nu intră în rufe, dar le reîmprospătează.

Printre proiectele apreciate, se mai numără un adeziv care poate lipi suprafeţe diferite – de exemplu lemnul cu metalul, astfel încât nu vor mai exista şurubelniţe. Proiectul aduce şi varianta de „adeziv” pentru dezlipirea suprafeţelor lipite, aşadar cu efect invers.

Un sistem combinat, care integrează detergentul în maşina de spălat şi permite reutilizarea apei, astfel că aceasta nu mai este evacuată, s-a clasat pe locul al cincilea. Proiectul porneşte de la premisa că în viitor, resursele sunt pe cale de epuizare, iar sustenabilitatea devine o necesitate absolută. Prin această idee, consumul de apă este redus.

Studenţilor participanţi la competiţie li s-a cerut ca, înainte de a alege o idee, să se gândească la profilul consumatorului din viitor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă