3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCele mai importante 10 descoperiri medicale în 2011. MILIOANE de oameni pot...

Cele mai importante 10 descoperiri medicale în 2011. MILIOANE de oameni pot fi salvaţi de ştiinţă

Revista Time a alcătuit un top al celor mai mari descoperiri medicale din anul 2011. Cea mai importantă pare a fi descoperirea vaccinului anti-malarie, boală care face ravagii în lume, mai ales în statele africane sărace, potrivit realitatea.net.


1. Folosirea clonării pentru a crea celule stem

Oamenii de ştiinţă de la New York Stem Cell Foundation au combinat ADN-ul unui om adult cu material genetic de la un embrion. În urma declanşării diviziunii celulare, au fost produse celule stem. Singura problemă este că aceste celule stem conţin un set suplimentar de cromozomi, de la embrion. Acum, provocarea cercetătorilor este de a elimina această eroare. Miza este una imensă: producerea de celule stem ar putea trata cândva boli de măduvă sau Parkinson.

2. Primul vaccin împotriva malariei

Acest vaccin reduce cu jumătate riscul de îmbolnăvire cu malarie. Anual, peste 200 de milioane de oameni se îmbolnăvesc de malarie, iar 2,5 milioane dintre ei mor din această cauză.

3. Tratament preventiv pentru HIV

Medicamentul Truvada reduce riscul de a lua virusul HIV, au arătat câteva studii derulate în 2011. Unul dintre ele, condus de Universitatea de Washington, a studiat 4.758 de cupluri heterosexuale în care unul dintre parteneri avea virusul, iar celălalt – nu. S-a constatat că, luând Truvada, riscul de transmitere a virusului a scăzut cu 73%.

4. Piramida alimentară din farfurie

În iunie 2011, Departamentul pentru Alimentaţie al SUA a prezentat „My Plate”, un nou simbol al alimentaţiei sănătoase, care ia locul confuzei piramide alimentare. Fructele şi legumele ocupă jumătate din farfurie, arătând că acestea sunt extrem de importante în alimentaţie. De asemenea, în apropierea farfuriei apare simbolul lactatelor, o altă clasă de alimente recomandate.

5. Organe crescute în laborator

Folosind ca suport un material biodegradabil, un doctor a adăugat celulele unui pacient şi, după ce acestea au crescut, a obţinut o uretra, canalul prin care urina este eliminată din organism. Pacientul nu a avut niciun fel de problemă cu noua uretră.

6. Legătura dintre o bacterie şi cancerul de colon

Comparând celule sănătoase ale colonului cu cele canceroase, cercetătorii au descoperit că o bacterie numită Fusobacteria se dezvoltă mai des în cele canceroase decât în cele sănătoase. Apoi, studiile au arătată că, într-adevăr, există o legătură între Fusobacteria şi cancer.

7. Pastila de slăbit, cea reală

În lumea slăbitului, singura regulă pe care trebuie să o cunoască toţi este că nu există vreo pastilă magică. Însă, există un medicament numit Qnexa care a fost testat şi s-a arătat că pacienţii care l-au luat au dat jos circa 10% din masa corporală, după un an de medicaţie.

8. Câinii miros cancerul la plămâni

Câinii au un miros atât de bun încât simt şi prezenţa cancerului pulmonar. Cercetătorii germani au instruit un grup de câini timp de 9 luni, pentru a distinge respiraţia unui om cu cancer la plămâni de cea a unui om sănătos. Rezultatul: câinii au recunoscut 71% dintre pacienţii bolnavi şi 93% dintre cei sănătoşi.

9. Saliva poate indica vârsta

Pentru criminalişti, o mare problemă atunci când descoperă un cadavru este aflarea vârstei exacte la momentul decesului. ADN-un nu ajută la nimic, dar un grup de cercetători spun că un fluid aparent banal, saliva, deţine această informaţie. Testele arată că cercetătorii au dreptate, dar va trece ceva timp pentru confirmări şi punerea în practica poliţienească.

10. Testul de sânge care vesteşte moartea

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala, din Suedia, au anunţat în august rezultatul unui studiu derulat timp de 12 ani pe 2.000 de persoane. Potrivit studiului, riscul ca o persoană să moară de boli ale inimii sau de cancer este mai ridicat în cazul celor care au un nivel ridicat al enzimei catepsină S. Astfel, cu un simplu test de sânge se va putea afla dacă viaţa îţi este pusă în pericol.

Cele mai citite

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă