4.1 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSpecial7 mistere ale dimensiunilor corpului uman

7 mistere ale dimensiunilor corpului uman

Corpul uman este format din 206 oase separate, unite intre ele prin diferite articulatii, peste 500 de muschi, 5 milioane de globule rosii (care au o durata medie de viata de 100 de zile) sau 2 metri de piele, cu o greutate de 3 kg. Acestea sunt doar cateva statistici privind dimensiunile standard ale unor parti componente ale organismului uman. Specialistii, citati de ziarul britanic The Independent, au incercat sa dezlege misterul catorva parti importante ale corpului uman, in functie de semnificatiile medicale, sociale si psihologice ale dimensiunilor acestora:

1) Marimea capului

Cercetatorii sustin ca, cu cat mai mare este volumul sau circumferinta craniului, cu atat mai mare este coeficientul de inteligenta al unei persoane. De pilda, daca volumul capului are in jur de 1,359 de centimetri cubi, IQ are valoarea de 110, in vreme ce un cap care are o marime de 1,600 de centimetri cubi este corelat cu un IQ de 125 – se arata intr-un studiu recent.

2) Greutatea la nastere

Greutatea avuta de un individ la nastere are un impact crucial asupra starii viitoare de sanatate. De regula, o greutate sub limita normala este asociata cu un risc crescut de bolile cardiovasculare, diabet, depresie, obezitate si migrene frecvente. Un studiu realizat in Statele Unite pe 160.000 de femei cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani a reliefat faptul ca cele care au avut la nastere o greutate sub 2,2 kilograme sufera in proportie de 39% de hipertensiune arteriala.

De asemenea, un studiu realizat de specialistii de la Universitatea Keele pe un lot de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani a dus la concluzia ca persoanele cu o greutate foarte mica la nastere au fost de 2,8 ori mai mult predispuse spre depresie, in vreme ce un alt studiu la care au participat 20.000 de barbati a scos in evidenta faptul ca trei sferturi dintre cei care au avut o greutate la nastere sub 2,5 kg au devenit diabetici, comparativ cu persoanele care s-au nascut cu o greutate de peste 3 kg.

Specialistii din Suedia au descoperit ca, in cazul in care un nou-nascut hranit suplimentar castiga minimum 1 kg inainte de a iesi din spital, riscul ca acesta sa sufere de un atac cerebral in timpul vietii scade cu peste 55 de procente. Institutul de Sanatate Publica din Finlanda a finantat un studiu care releva faptul ca un colesterol crescut este corelat cu o greutate mica la nastere.

3) Inaltimea

Numeroase studii realizate pana acum au demonstrat legatura dintre inaltimea unei persoane si starea sa de sanatate. Specialistii cred ca, cu cat mai inalt este un individ, cu atat mai scazut este riscul de a se imbolnavi de inima sau, dimpotriva, prezinta un risc crescut de a face cancer de prostata, in cazul barbatilor. Potrivit unui studiu facut la Universitatea din Bristol, explicatia acestei legaturi ar consta in faptul ca inaltimea este, pe de-o parte, un indicator al stilului de alimentatie, al starii sistemului imunitar, al nivelului de stres cotidian in timpul copilariei si al adolescentei si, pe de alta parte, este vorba de faptul ca diametrul vaselor coronariene creste odata cu inaltimea. O inaltime cu 10 centimetri peste medie, in cazul barbatilor, este corelata cu riscul de a dezvolta cancer pulmonar sau de prostata. Potrivit unui studiu, dimineata suntem cu un centimetru mai inalti decat seara, intrucat cartilagiile de la incheieturi se taseaza pe parcursul zilei.

4) Lungimea picioarelor

Potrivit unui studiu realizat de specialistii scotieni, picioarele lungi scad nivelul tensiunii arteriale, ca si pe cel al colesterolului. In schimb, picioarele scurte cresc riscul unei dereglari metabolice, ca si pe cel al cancerului de san sau de prostata – se arata intr-un numar recent al Jurnalului Medical din Marea Britanie.

5) Marimea soldurilor

Femeile cu talie mica si solduri late sunt mai inteligente, la fel ca si copiii acestora, fapt dovedit prin rezultatele foarte bune obtinute la diverse teste de perspicacitate. Explicatia stiintifica este ca acizii grasi depozitati in jurul soldurilor au un rol vital in dezvoltarea creierului fatului.

6) Dimensiunile coapselor

Cercetatorii au incercat sa afle de ce o femeie este mai atragatoare pentru barbati fata de altele si au ajuns la concluzia ca dimensiunile coapselor reprezinta principalul factor de atractie, dupa marimea sanilor sau expresia fetei. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Gdansk au studiat 20 de segmente ale corpului in cazul finalistelor la concursul Miss Polonia 2008, din totalul celor 115 participante. Rezultatele au fost surprinzatoare! Femeile cu coapse mari au avut un sex-appeal mai puternic in proportie de 12%, la fel ca si o inaltime de peste 170 cm. Specialistii cred ca aceste descoperiri confirma teoria psihologilor evolutionisti, conform careia o femeie este atragatoare sexual pe baza semnelor care indica starea sa de sanatate si potentialul de fertilitate.
 
7) Marimea penisului

In folclor se spune ca un barbat poate fi ghicit dupa anumite indicii, cum ar fi dimensiunile talpii sau ale nasului. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa, desi se poate ca in anumite cazuri deducatia sa fi fost cea buna. Potrivit specialistilor de la Universitatea din Atena, cel mai bun indicator al marimii penisului este lungimea si forma degetului aratator. Specialistii sustin ca 25% dintre barbatii care cer o consultatie de specialitate pentru o problema sexuala se plang ca au un penis prea mic, desi pentru vechii greci un barbat viril trebuia sa fie inzestrat cu un sex mic.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă