2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialWikileaks dă în vileag sistemele de monitorizare în masă ale Ucrainei

Wikileaks dă în vileag sistemele de monitorizare în masă ale Ucrainei

Acum câteva zile, site-ul WikiLeaks a publicat câteva sute de documente ce prezintă multe companii ce vând servicii şi echipamente de monitorizare în masă a comunicaţiilor. Deşi nu este suprinzător faptul că există astfel de companii, este totuşi surprinzător cât de multe sunt şi, mai ales, cui furnizeză servicii. Un detaliu ce mi-a atras atenţia este că, printre ţările ce dezvoltă şi vând astfel de servicii, se află vecina noastră Ucraina. La o cercetare mai atentă, am aflat că există companii ucrainiene ce dezvoltă şi vând soluţii foarte avansate de monitorizare.

Ce soluţii de monitorizare au vecinii noştri Ucrainieni?

Conform informaţiilor oferite de WikiLeaks, există cel puţin două companii ucrainiene ce oferă servicii de monitorizare în masă. Acestea sunt Altron şi DELTA SPE. Dacă prima dintre ele are inclusiv o pagină oficială de Internet, cea de-a doua nu poate fi găsită online.

Altron oferă echipamente şi servicii ce sunt capabile să înregistreze toate formele de comunicare prin reţele de voce (telefonie fixă şi mobilă) şi reţele de date (comunicare pe Internet). Echipamentele şi produsele software ale Altron permit înregistrare automată a datelor din mai multe surse de semnal, analiză detaliată şi stocarea pe termen lung a datelor, pentru a fi folosite atunci când este necesară şi investigarea activităţilor din trecut ale unui grup de suspecţi. În imaginea de mai jos puteţi vedea cum arată un exemplu de implementare ale acestor dispozitive şi servicii de monitorizare. Toate dispozitivele ce au „Amur” inclus în nume, sunt dispozitive de monitorizare, conectate la reţele monitorizate şi centrul de monitorizare.

2011/12/09//213812-altron.jpg

 

Serviciile companiei sunt folosite de organizaţii de stat, precum Ministerul Afacerilor Interne ori Serviciul de Securitate Ucrainian. Deşi nu este o surpriză ca astfel de instituţii de stat să folosească asemenea echipamente şi servicii pentru a asigura siguranţa naţională, ceea ce este îngrijorător este faptul că, conform declaraţiilor companiei, echipamentele şi serviciile lor sunt folosite şi de companii comerciale, ce le pot folosi în scopuri oneroase.

Delta SPE oferă servicii complementare celor de la Altron, şi anume interceptare, stocare şi analiză a comunicaţilor realizate prin satelit: Internet, Voice over IP şi Fax over IP. Mai jos puteţi vedea o diagramă simplistă ce arată cum funcţionează sistemul lor de interceptare.

2011/12/09//213813-sattelite.jpg

Din păcate, informaţii despre cine foloseşte serviciile Delta SPE nu sunt publice.

Intimitatea în secolul 21 este o utopie

Răsfoind printre informaţiile publicate de WikiLeaks, nu puteam opri sentimentul unei lipse acute a intimităţii. Nimic din ceea ce publicăm online, şi din ceea ce vorbim nu mai este cu adevărat intim. Tehnologia ne permite să comunicăm mai uşor ca niciodată, să facem lucruri nemainîntânite până acum dar şi să fim monitorizaţi mai atent ca niciodată. Deşi astfel de tehnologii de monitorizare îşi au locul în instituţii menite să proteje cetăţenii unei ţări, ele sunt folosite din ce în ce mai des de organizaţii comerciale ce nu ar trebui să aibă acces la ele ori de dictaturi şi alte forme de regimuri totalitare.

Una din provocările omenirii va fi o reglementare atentă a acestui domeniu şi control asupra organizaţiilor care dezvoltă ori au acces la astfel de tehnologii. Până să ajungem acolo, mai este cale lungă totuşi…

De unde puteţi afla mai multe informaţii?

Dacă doriţi să aflaţi mai multe informaţii, o primă destinaţie este pagina WikiLeaks: The Spy Files. Veţi avea acces la documentele publicate de WikiLeaks precum şi o hartă dinamică cu informaţii afişate într-un mod uşor de înţeles şi navigat.

De asemenea, am găsit utilă pagina unei companii italiene ce vinde astfel de soluţii de securitate. Nu numai că descriu în destul de mult detaliu tehnologiile oferite de companie dar au şi câteva spoturi publicitare foarte interesante. Compania se numeşte Hacking Team şi clipurile lor împreună cu multe alte informaţii se găsesc aici: Hacking Team – Remote Control System.

Despre autor: Ciprian Rusen este blogger şi autor de carte cu experienţă în lumea IT. Articolele lui despre tehnologie pot fi urmărite şi pe site-ul 7 Tutorials

Cele mai citite

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...

Rezultatele la alegerile prezidenţiale vor putea fi urmărite în timp real

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat o premieră tehnologică pentru alegerile prezidențiale, realizată în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS)...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă