7.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialLege antipiraterie sau domnia cenzurii? România a semnat acordul internaţional ACTA

Lege antipiraterie sau domnia cenzurii? România a semnat acordul internaţional ACTA

Reprezentanţii ai 22 de state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au semnat joi, la Tokyo, un acord internaţional de protejare a drepturilor de autor intitulat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), declanşând proteste atât online cât şi în stradă, din partea utilizatorilor de internet. Aceştia se tem că o astfel de înţelegere antipiraterie va conduce la cenzură în mediul virtual, relatează vineri The Guardian, potrivit Agerpres.

Acordul trebuie să fie ratificat de Parlamentul European, care îl va dezbate în iunie, iar   europarlamentarii sunt deja supuşi unor presiuni intense din partea activiştilor din ambele tabere.

Ambasadorul Poloniei în Japonia, Jadwiga Rodowicz-Czechowska, a semnat acordul la Tokyo. Într-un interviu pentru postul naţional polonez de televiziune, ea a spus că Polonia este una din multele ţări din UE care au semnat joi ACTA, printre aceste numărându-se Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia, România şi Grecia. Alte câteva ţări industrializate, printre care SUA, Canada şi Coreea de Sud, au semnat deja anul trecut acordul.

Sprijinul Poloniei pentru ACTA a declanşat atacuri asupra site-urilor guvernamentale poloneze din partea grupului de hackeri Anonymus. Proteste de stradă la care au luat sute şi, în unele cazuri, mii de persoane, au izbucnit de asemenea în ultimele trei zile în Polonia.

Germania, Olanda, Estonia, Cipru şi Slovacia sunt singurele state din UE care nu au semnat ACTA. Un europarlamentar francez a părăsit procesul de examinare a înţelegerii, susţinând faptul că legislativul european participă la o ‘şaradă’.

ACTA a fost semnificativ modificată faţă de versiunile iniţiale, fiind înlăturată solicitarea ca utilizatorilor de internet descoperiţi că încalcă în mod repetat drepturile de autor să li se limiteze accesul online, o sugestie respinsă de UE.

Deşi UE susţine că ACTA nu va necesita nicio schimbare legislativă în statele membre – şi că, în schimb, va aduce alte ţări la nivelul standardelor europene, controversa din Polonia asupra propunerilor s-a adâncit.

Deşi multe alte ţări industrializate au semnat acordul, furia populară pare a fi mai puternică în Polonia decât în oricare altă parte.

ACTA este un acord care urmăreşte să armonizeze standardele internaţionale privind protecţia drepturilor celor care produc muzică, filme, medicamente, modă şi o serie de alte produse care cad deseori victime furturilor de proprietate intelectuală.

Documentul vizează, de asemenea, pirateria online de filme şi muzică. Cei care se opun acordului se tem că acesta va permite autorităţilor să blocheze conţinutul pe internet.

ACTA împărtăşeşte o serie de asemănări cu extrem de controversata şi dezbătuta lege Stop Online Piracy Act (SOPA) din SUA, unde membrii Congresului au amânat votul după ce Wikipedia şi Google au protestat timp de o zi prin blocarea accesului la conţinuturile lor.

Ministrul polonez de externe Radek Sikorski a luat apărarea poziţiei guvernului său, susţinâd că ACTA nu este atât de ameninţătoare pe cât se tem tinerii. El a spus însă că nu ar trebui permis ca internetul să devină un spaţiu ‘al anarhiei legale’. „Considerăm că furtul la scară largă de propritate intelectuală nu este un lucru bun”, a spus Sikorski.

În Cehia, un grup local de hackeri aliat Anonymus a atac site-ul unui grup care sprijină ACTA şi care strânge bani pentru producţia muzicală, pe care îi distribuie artiştilor.

Cele mai citite

Spania dezvăluie un plan de ajutor la o săptămână după inundațiile catastrofale

Spania a anunțat marți un pachet de ajutor în valoare de 10,6 miliarde de euro (11,5 miliarde de dolari) pentru a reconstrui regiunile devastate...

Tragedie în Peru! Un jucător și-a pierdut viața după ce a fost lovit de fulger

Duminică, un eveniment tragic a avut loc în Peru, în timpul unui turneu regional de fotbal desfășurat în orașul Chilca. Fundașul José Hugo de...

Mobilierul care îți redefinește spațiul: piese stylish şi practice

Mobilierul are un impact incredibil asupra spaţiului în care trăieşti, nu doar la nivel estetic. Mobila din casa trebuie să fie funcţională, să aducă...
Ultima oră
Pe aceeași temă