2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum să alegi o parolă greu de spart

Cum să alegi o parolă greu de spart

Cele mai recente atacuri ale hackerilor au deschis ochii oamenilor din întreaga lume cu privire la cât de sigure (sau nu) sunt parolele lor. O parolă bună nu trebuie să fie neapărat imposibil de ţinut minte.

După ce au atacat site-urile CIA şi Sony, grupul de hackeri LulzSec a publicat pe internet adresele de e-mail şi parolele a 62.000 de conturi sparte. Cele mai multe dintre aceste parole, precum „wildwoman”, „coffeecup” sau „peterp”, erau uşor de ţinut minte – de aceea au fost şi uşor de spart, spun specialiştii.

Parolele sunt cheia vieţii noastre virtuale şi ne protejează identitatea şi intimitatea, de la e-mail la conturile bancare. Parola ideală ar trebui să fie lungă, indescifrabilă şi imposibil de bănuit, cum ar fi un amestec de cifre, litere şi simboluri: „?ch4Di7%m”, dar cum acestea sunt imposibil de ţinut minte, oamenii fac, de cele mai multe ori, alegerea greşită.

Parole „bune”

Versiunea online a publicaţiei Los Angeles Times a publicat recent o listă cu sfaturi pentru alegerea unei parole sigure.

Unul dintre aceste sfaturi este alegerea unei propoziţii care vă reprezintă, de exemplu „Sunt studentă la Facultatea de Stiinte Economice Sibiu” şi folosirea iniţialelor cuvintelor pentru a crea o parolă: „sslfdses”. Pentru o mai mare siguranţă, puteţi adăuga şi o cifră sau un număr semnificativ.

Schimbaţi parolele la conturile bancare la fiecare câteva luni. Dacă aveţi probleme cu memoria, puteţi nota parolele pe o hârtie, fără numele de user. Hârtia o puteţi ţine împreună cu alte documente importante. Pentru cei care nu ţin minte parolele şi au obiceiul să rătăcească hârtiile, cea mai bună soluţie este un program care să vă cripteze şi să vă păstreze parolele, cum ar fi LastPass sau KeePass.

Dacă aveţi o memorie de elefant şi vreţi protecţie absolută pentru conturile dumneavoastră, puteţi apela la un generator de parole pe care îl puteţi găsi online.

Parole „rele”

Sunt şi câteva lucruri pe care trebuie să le evitaţi atunci când vă gândiţi la o parolă, cum ar fi cuvintele uşoare, fie ele scrise invers şi cu o cifră. Hackerii au programe speciale care pot depista cuvintele comune.

Un alt sfat este să nu folosiţi niciodată aceeaşi parolă pentru mai multe conturi, mai ales în cazul conturilor bancare sau site-uri de cumpărături online, care stochează informaţiile de pe cardul de credit.

De asemenea, evitaţi să folosiţi detalii pesonale, precum numele, data naşterii sau adresa, deoarece acestea pot fi ghicite uşor de cei care vă cunosc.

Este important de ţinut minte, că nicio parolă nu este complet sigură, fie ea şi greu de spart. Cea mai bună metodă pentru protejarea informaţiilor personale rămâne evitarea folosirii acestora în mediul online.

Cele mai citite

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...

Circulație restricționată, din nou, pe podul Giurgiu-Ruse: Reparațiile capitale încep din 8 ianuarie

Lucrările vor fi desfășurate pe partea bulgară a podului, pe durata zilei, și vor implica circulație alternativă pe o singură bandă Ministerul român al Afacerilor...

Aproape 450 de permise auto reținute într-o singură zi: Poliția aplică amenzi de peste 3 milioane de lei

În ultimele 24 de ore, aproape 450 de șoferi au rămas fără permise auto, în urma controalelor desfășurate de polițiști pe drumurile din țară. Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă