3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialCare sunt secretele care au propulsat România pe locul 2 în lume...

Care sunt secretele care au propulsat România pe locul 2 în lume la viteza de Internet

Elevi care învaţă matematică de la vârste mici, un număr mare de ingineri bine pregătiţi şi o piaţă puţin reglementată – cheile unui succes neaşteptat pentru ţara noastră.

 

Oştire despre România a uimit lumea şi chiar şi pe români: ţara noastră este pe locul doi în lume în ceea ce priveşte cea mai rapidă viteză de navigare pe Internet. Pasionaţii din IT au început să se întrebe cum a reuşit ţara noastră, care investeşte mult mai puţini bani în domeniu decât forţe precum SUA şi ţările din Europa de Vest, să fie depăşită la acest capitol doar de Coreea de Sud.

“Viteza de Internet în România este de aproximativ 15 megabiţi pe secundă (Mbps), iar asta înseamnă de 5 ori mai bine decât conexiunea medie pe care o are un american acasă. În SUA, să ai viteze de 12 Mbps -este un lucru impresionant. Aşadar, cum de a reuşit o ţară cu doar 1% din venitul pe cap de locuitor al SUA să sară în fruntea cursei online”, se întreabă Anil Polat, un inginer american specializat în securitatea computerelor, pe site-ul foxnomad.com.

Acesta consideră că nu doar tehnologia contează pentru plasarea fruntaşă, cât mai ales oamenii din spatele “firelor”. “Unii dintre noi au tendinţa să creadă că România este un nou-venit în revoluţia digitală şi de aceea are avantajul instalării celor mai moderne echipamente. Dacă acest motiv ar fi real, atunci Butan, ultima ţară intrată în online, ar trebui să aibă cel mai rapid Internet. Viteza de Internet are de a face, într-adevăr, cu infrastructura bună, dar chiar şi cel mai bun echipament din lume nu are efect fără inginerii care pot organiza eficient conexiunile”, afirmă Anil Polat, în articolul “De ce e Internetul în România atât de rapid?”

Cei mai mulţi specialişti în IT din UE

Secretul, în viziunea publica­ţiei, stă aşadar în buna pregătire a tinerilor români, care intră în contact cu matematica superioară la vârste mult mai mici decât copiii americani, de exemplu. “Bulgaria este pe locul trei în lume ca viteză a Intenetului, iar Ucraina pe locul 8. Letonia şi Lituania se află pe locurile 4 şi 5. Ca şi în România, aceste ţări au programe şcolare în care, prin tradiţie, matematica şi ştiinţele exacte sunt introduse în procesul educativ încă de devreme. Elevul român obişnuit are acces la de 2,5 ori mai multe cunoş­tinţe de matematică şi primeşte de opt ori mai multă pregătire pe computer decât un american, până să ajungă la liceu. Ba mai mult, chiar şi fetele sunt implicate mai mult în ştiinţe şi matematică”, explică Anil Polat.

Prin urmare, România are cei mai mulţi specialişti în IT certificaţi la nivelul Uniunii Europene şi se clasează pe locul 6 în lume la acest capitol. “Acei dintre voi care folosesc programul anti-virus care vine o dată cu Windows 7 ar trebui să ştie că au computerele protejate de un program dezvoltat de softiştii români”, arată foxnomad.com

În fine, în România există cu 150 mai mulţi informaticieni pentru fiecare locuitor, în comparaţie cu SUA, astfel încât peste Ocean este mai greu să găseşti suficienţi oameni pentru a administra eficient reţelele de distribuţie a Internetului până la nivel de cartier. Mai mult, aceştia lucrează într-o piaţă mult mai puţin reglementată decât cea Occidentală, ceea ce permite o concurenţă mai puternică.

Totuşi, există şi o bilă neagră: în ciuda acestor rezultate impresionante la nivel mondial, România are o rată foarte mică de răspândire a Internetului de mare viteză de care dispune: la jumătate faţă de media UE. Doar 14% din populaţie, adică doar 2,9 milioane de oameni, au acces la la ceea ce în IT este ­numit “broadband”. Asta deşi Internetul este şi foarte ieftin în România, în comparaţie cu alte ţări.

Cele mai citite

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...

Cătălin Predoiu are încredere că angajații MAI vor face ca alegerile să se desfășoare ireproșabil

Toate cadrele Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de armă, de structură, de funcţie, de grad, sunt obligate prin lege şi Constituţie să fie neutre şi...

Israelul și-ar putea extinde suveranitatea asupra coloniilor evreiești din Cisiordania ocupată în 2025

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionist Religios, de extremă dreapta, a promis luni extinderea în 2025 a suveranităţii Israelului asupra coloniilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă