16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCe trebuie să ştii când îţi alegi telefonul mobil

Ce trebuie să ştii când îţi alegi telefonul mobil

Dacă foloseşti celularul doar pentru apeluri şi SMS-uri, nu ai nevoie de un model deştept. În schimb, pentru un telefon business este necesar să iei în calcul o multitudine de funcţii.

Aproape zilnic un nou model de telefon mobil este lansat pe piaţă. Este din ce în ce mai dificil să faci alegerea corectă, de aceea APC-România vine în sprijinul tău prin prezentul test comparativ. 35 de modele de telefoane mobile au fost testate, astfel încât să îţi faci o idee despre ce înseamnă performanţă.

Testele au fost realizate în laboratoare acreditate din UE, cu participarea a numeroase organizaţii europene. Înainte de a-ţi cumpăra un mobil, analizează ce funcţii îţi sunt necesare.

Dacă foloseşti telefonul doar pentru apeluri şi sms-uri, nu ai nevoie de telefoane deştepte şi nici măcar de cele prin care te conectezi la internet. Pe de altă parte, dacă îţi este necesar un telefon business, nu uita de calităţile pe care le au Smartphone-urile Blackberry.

Acestea sunt un fel de PC-uri de buzunar: aproape toate permit navigarea pe internet, au jocuri, poţi să faci fotografii cu ele, să asculţi muzică, să înregistrezi filme, să consulţi hărţi, să ai parte de GPS.

2011/05/29//183199-telefonul13.jpg2011/05/29//183197-telefonul2.jpg

Click pe imagini pentru a mări

Criterii de testare
Criteriile de testare la care trebuie să exceleze un model sunt: utilizarea, senzitivitatea, ecranul, ecranul tactil, operaţiile generale, introducerea de texte, tonurile şi modul silenţios, manualul, performanţele bateriei, portabilitatea, versatilitatea, apelurile şi mesajele-text. Toate aceste criterii se însumează, iar rezultatul total îl regăseşti în tabel. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, modelele au fost supuse şi altor criterii de testare: cameră foto, performanţele video, reportofon, MP3 player, e-mail-ul, internetul, navigarea, sincronizarea. Toate criteriile de testare se regăsesc în tabel la „Rezultat total test”. Rezultatul total este afişat în două variante, în simboluri şi în procente. APC-România recomandă modelele cu punctaj maxim la rezultatul total.

Conectare la internet

Din ce în ce mai mulţi consumatori folosesc telefonul mobil pentru conectarea la internet, aşadar vom explica ce înseamnă asta. Navigarea pe internet se poate realiza prin conectare la reţeaua de telefonie mobilă (EDGE sau HDSPA) şi prin conectare WIFI. Când vine vorba de reţelele de telefonie mobilă, există diferite viteze: GPRS (128kb/s) – cea mai lentă, EDGE (236kb/s) – următorul pas înainte. 3G oferă viteze chiar mai mari (384kb /s), permiţându-vă să descarcaţi un fişier de 3MB (o melodie) în aproape un minut. HSDPA („3 .5 G”) este chiar mai rapid – de până la 14.4MB /s. Unii operatori de telefonie mobilă vorbesc deja despre 4G pentru vitezele de conectare, un termen care include adesea reţele WiMax şi LTE. Acestea sunt în prezent în testare, cu viteze care ating 150MB/s, dar nici un operator de telefonie mobilă nu oferă încă acest tip de conectare. O altă opţiune de conectare la internet este prin WiFi, dacă sunteţi în zona unui modem wireless. Trebuie doar să detectaţi reţeaua şi să o accesaţi cu o parolă. Folosirea WiFi este bună deoarece e gratuită şi nu utilizaţi traficul din abonamentul de la telefonia mobilă. Browserul pe care îl utilizaţi când navigaţi de pe mobil poate influenţa viteza. Dacă nu vă permiteţi un upgrade de browser, vă recomandăm OPERA mini, fiind gratuit şi performant.

Calităţile ecranului
Un alt sfat este să fiţi atenţi la calităţile ecranului atunci când alegeţi un model cu care navigaţi pe internet. Ecranul de navigare nu se poate compară cu cel al monitorului. Modelele noi au ecrane performante, cu o acurateţe din ce în ce mai bună. Ecranele tactile sunt şi ele performante. Pentru a vedea diferenţele, analizaţi tabelul cu rezultate la acest criteriu de testare.

Recomandările APC
Din lotul de 35modele, APC-România vă recomandă următoarele:
Samsung Galaxy S
Apple iPhone 4
HTC Desire HD
Nokia N8
BlackBerry Torch 9800

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă