Recordul de viteză pentru o maşină electrică de categorie uşoară a fost spulberat, după aproape 40 de ani, de către lordul Drayson, un fost om politic şi pilot de curse. Cu o viteză de 328,6 km/h Drayson a stabilit noul record mondial de viteză pentru un vehicul electric sub 1000 kg.
Modelul său, B12 69/EV Le-Mans, un prototip electric, a fost testat pe pista aerodormului din Elvington, Anglia, care are o lungime de peste 3 kilometri. Recordul precedent, stabilit de prototipul Battery Box General Electric, în 1974, a fost de 281,6 km/h.
Bolidul B12 are o putere de 850 CP, obţinută prin combinarea celor patru motoare axiale, conectate la o transmisie integrală. Şasiul maşinii va fi folosită pe un model care va concura în viitorul campionat al FIA (Federaţia Internaţională de Automobilism), Formula E, destinat vehiculelor electrice şi care va începe în 2014.
„Sunt încântat că am doborât recordul în această seară şi că pot arăta lumii cum vehiculele electrice pot fi rapide şi eficiente,” a declarat Drayson. El consideră că astfel de vehicule pot concura oricând cu bolizii cu motoare convenţionale, termice. Drayson a participat sub blazonul propriei sale companii automobilistice Drayson Racing, pe care a înfiinţat-o în 2007.
Lordul Paul Rudd Drayson a făcut parte pentru circa doi ani, între 2008-2010 şi din guvernul Marii Britanii, condus de Gordon Brown, când a ocupat funcţii diferite, inclusiv în cadrul ministerului apărării. Drayson a concurat între 2009-2010 şi în circuitul de 24 de ore Le Mans.
Doborârea recordului de viteză este cu atât mai importantă cu cât propulsia electrică începe să capete o importanţă crescută în departamentele de cercetare şi dezvoltare ale pricipalilor producători auto şi nu numai.
Şeful Google, prezent la demonstraţie
Un invitat surpriză la evenimentul de pe aerodromul Elvington a fost Eric Schmidt, nimeni altul decât CEO-ul gigantului american Google. Compania încearcă de mai multă vreme să intre în sectoarele care promovează noile energii. Google este deja prezent în industria auto prin sistemele de conectivitate sau prin proiectele de maşini fără şofer.
“Istoria ne-a demonstrat că noile tehnologii prind cel mai bine în companiile noi. Cred că în 20 de ani vehiculele electrice vor exista la scară largă„, a spus Schmidt, conform Autocar.
Schmidt declară că încă nu-şi dă seama în ce sector se va potrivi cel mai bine Google, însă că gigantul american este deschis către orice domeniu care promovează noile tehnologii şi inovaţia.