5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Importul de maşini second-hand din Germania nu poate fi profitabil fără fraude!"...

„Importul de maşini second-hand din Germania nu poate fi profitabil fără fraude!” Cum poţi fi păcălit de samsarii de maşini

Achiziţionarea unei maşini la mâna a doua poate fi un chilipir, însă de multe ori se dovedeşte a fi o înşelătorie. Dacă vă gândiţi că preţul este cel mai important aspect atunci când cumpăraţi o maşină de ocazie puteţi pica foarte uşor în plasa unui samsar de maşini. Anual, în Europa sunt comise fraude în valoare de câteva miliarde de euro numai prin falsificarea kilometrajului real al maşinii.

Anul 2012 a adus o nouă scădere a pieţei auto din România, înmatriculările de maşini noi fiind de cinci ori mai mici decât în 2007. Nu la fel stau lucrurile atunci când vorbim despre importurile de maşini la mâna a doua, acestea aproape dublându-se anul trecut. Însă apetitul românilor pentru maşini second-hand îi expune pe aceştia la o serie de riscuri, printre care acela de a plăti în final pentru o maşină veche mai mult decât pentru una nouă.

VEZI şi TOPUL celor mai bine plătiţi CEO din lumea auto. Cât câştigă şeful Volkswagen sau al Renault-Nissan

Care sunt riscurile şi cum te poţi feri de înşelătorii?

Conform AAA Auto, unul dintre cei mai mari dealeri de maşini second-hand din Europa, care activează şi în România, de cele mai multe ori fraudele apar în cazul maşinilor cumpărate de la revânzători independenţi. Preţul avantajos al unor astfel de maşini atrage după sine o serie de riscuri: lipsa garanţiei, dificultate în verificarea istoricului real, kilometraj îndoielnic, stare tehnică nesigură, mentenanţă costisitoare post achiziţie.

Falsificarea kilometrajului este cea mai întâlnită fraudă comisă de samsarii de maşini, de regulă dealeri independenţi care îţi promit cea mai bună afacere pe care ai făcut-o până acum. Spre exemplu un Opel Corsa din 2011, cu 45.000 – 50.000 kilometri la bord costă circa 7500 euro. Cum este să afli că de fapt ai dat această sumă pe o masină care avea de fapt 110.000 km şi costa 4000 – 5000 de euro?

„Este imposibil de verificat cu o acurateţe de 100% o maşină second-hand chiar şi pentru un dealer autorizat. În acest moment, în România, este foarte greu şi foarte costisitor să determini kilometrajul real al unei maşini,” spune Eugen Măciucă, brand manager AAA Auto.

Alte două fraude frecvent întâlnite în cadrul tranzacţiilor cu maşini la mâna a doua sunt ascunderea stării tehnice şi falsificarea cărţii de service.

Importul de maşini second-hand din ţări precum Germania, Franţa sau Olanda nu este profitabil dacă nu sunt comise astfel de fraude, conform datelor prezentate de AAA Auto. O analiză a Car Pass şi AAA New Kopel, arată că preţul mediu al unui autoturism este cu 10% mai mare în Germania decât în România şi cu până la 10% mai mic în Italia sau Anglia.

Totuşi Măciucă îi sfătuieşte pe cumpărători să se îndrepte spre dealerii autorizaţi deoarece aceştia pot oferi o garanţie, un istoric al maşinii, o carte de service completă, chiar dacă şi costurile vor fi puţin mai mari. Măciucă recomandă, dacă este posibil, achiziţionarea unui autovehicul care se află încă la primul proprietar. 

Printre cele mai întâlnite defecţiuni care scot bani din buzunarul proprietarilor de maşini second-hand sunt cele ale sistemului electric sau ale sistemului de frânare. Conform statisticilor Registrului Auto Român printre cauzele pentru care maşinile au fost respinse de la înregistrare se numără: defecţiuni ale sistemului electric (23,6%), identificare (12,7%), frânare (12,6%).

(FOTO) NOUL McLaren, 1 milion de euro, 350 km/h. Vezi cum arată bolidul suprem!

Sistemul Car-Pass, sau cum a eliminat Belgia fraudarea kilometrajului

Car-Pass a fost implementat la 1 decembrie 2006 în Belgia, iar efectele sale au fost vizibile imediat. În 2006 circa 8,6% dintre maşinile second-hand cumpărate aveau kilometrajul modificat, ca în 2010, aceste fraude să fie aproape eradicate (0,2%). Car-Pass funcţionează asemenea unui sistem de urmărire al kilometrajului maşinii, de fiecare dată când autovehiculul ajunge în service, când suferă o anumită intervenţie, pe factura respectivă este menţionat numărul de kilometri. De asmeni toate datele sunt înregistrate într-un sistem centralizat. Fiecare maşină trebuie să aibă un astfel de „paşaport”.

În România autorităţile încă se luptă cu elaborarea şi obţinerea aprobării pentru o Ordonanţă de Urgenţă Guvernamentală privind vehiculele înmatriculate în alte state. Conform lui Moţoc Marin, director adjunct al Direcţiei Rutiere, prezent în cadrul conferinţei organizate de AAA Auto, printre noutăţile aduse de noua O.U.G. ar fi scăderea termenului de 30 de zile în care poate fi o condusă pe teritoriul României o maşină înmatriculată în alt stat. „Măsura ar trebui să ne asigure de faptul că în cazul unor coliziuni grave sau vătămări corporale în care partea vinovată conduce astfel de autovehicule, ea va fi obligată să posede documente care pot să conducă la despăgubiri sau luarea unor măsuri legale.” Însă noua O.U.G. este foarte probabil să fie declarată neconstituţională, conform lui Moţoc.

În România nu s-a discutat până acum despre un sistem performant precum Car-Pass, autorităţile fiind preocupate de elaborarea unor sisteme în care să fie centralizate atât maşinile înmatriculate în ţară, cât şi cele cu numere de Bulgaria sau de alte state. 

AAA Auto este liderul pieţei auto second-hand din Europa, iar în 2009, în urma unui parteneriat cu New Kopel a fost înfiinţată divizia AAA New Kopel. În România compania (aaank.ro) este unul dintre cei mai mari dealeri auto, alături de Autovit.ro.

 

 

 

Cele mai citite

Bucureștiul ar putea deveni o singură primărie prin unificarea sectoarelor – propunerea discutată înaintea referendumului local

Referendumul convocat de primarul Nicușor Dan propune unificarea administrativă a Capitalei pentru o mai bună gestionare a bugetului și dezvoltarea urbanistică unitară Un referendum local...

Donald Trump revine în forță pe scena politică. Ce roluri ar putea avea în noua administrație cei din familia sa

După câștigarea unui nou mandat, Donald Trump nu este singurul membru al familiei sale care revine în atenție. În seara victoriei, alături de el,...

Capitala Rusiei, în stare de alertă: Ucraina declanșează cel mai amplu atac cu drone

Ucraina a atacat Moscova cu cel puțin 34 de drone, forțând închiderea temporară a trei dintre principalele aeroporturi ale orașului Apărarea aeriană rusă a doborât...
Ultima oră
Pe aceeași temă