15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialConsum de numai 0.83 l / 100 km!

Consum de numai 0.83 l / 100 km!

Caracterul epuizabil al resurselor de petrol, cresterea continua a pretului barilului de titei si, nu in ultimul rand, poluarea dau din ce in ce mai multe batai de cap actorilor de pe piata auto. Majoritatea constructorilor s-au orientat catre combustibilii alternativi si/sau propulsiile hibride. Cei de la Volkswagen vin insa cu o anoua solutie, botezata "One liter" (un litru).

Au trecut sase ani din momentul in care constructorul german din Wolfsburg s-a laudat cu prototipul "One liter", o masinuta de oras cu o arhitectura atipica, de tip "1±1" locuri, si un consum demn de Cartea Recordurilor. si, nimic! Timpul nu s-a scurs insa degeaba. Initial, proiectul dadea anul 2012 drept reper al lansarii, deoarece atunci anticipau specialistii VW ca masina va viabila din punctul de vedere al costurilor de productie. In 2002, cand a fost proiectata caroseria de tip monococa, din fibra de carbon, pretul acesteia se ridica la peste 35.000 de euro iar, in 2012, se anticipa ca va scadea la aproximativ 5.000 de euro. Dar, conform unor surse, cei de la VW si-au regandit strategia si "One liter" s-ar putea sa vada linia de productie in 2010, cu doi ani mai devreme. Prototipul se lauda cu o greutate de numai 300 de kilograme, doua locuri pozitionate unul in spatele celuilalt si un consum de numai 0.83 l/100 km. Masina de serie va fi putin mai grea insa, datorita inglobarii anumitor elemente de siguranta si a unui alt motor. "1L" va dispune de ABS si ESP, airbag frontal pentru sofer, cutie de viteze secventiala, de genul celor prezente pe motociclete, si blocuri optice cu tehnologie LED. Puterea va fi asigurata de un propulsor turbo-diesel in doi cilindri si, optional, se va putea opta si pentru un kit de propulsie hibrida.

Arhitectura generala a masinii va ramane intacta, pentru a conferi maximum de rigiditate vehiculului. De asemenea, atat din motive practice, cat si de siguranta, va fi pastrata "usa" cu deschidere pe verticala, de tipul carlingii unui avion de vanatoare. Specialistii se asteapta ca pretul de pornire al citadinei sa se invarta in jurul valorii de 20.000 de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă