Colaborarea jucătorilor din industrie va fi esenţială pentru introducerea pe piaţă a unor alternative la vehiculele pe bază de carburanţi, potrivit raportului Charging Forward: Electric Vehicle Surveyrealizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).
În timp ce producătorii auto continuă să introducă vehicule electrice pe piaţă, guvernele, autorităţile locale şi societăţile de utilităţi, se află în postura de a construi infrastructura necesară pentru a susţine aceste vehicule şi a permite dezvoltarea consumului de masă.
PwC a intervivat peste 200 de directori executivi ce provin din numeroase industrii, inclusiv industria auto, sectorul tehnologic, sectorul utilităţilor, energetic şi guvernamental. Aproximativ o treime (33.8%) dintre respondenţi a considerat că primul obstacol ce împiedică dezvoltarea pe scară largă a vehiculelor electrice este lipsa de investiţii în modernizarea reţelei electrice. În plus, pentru 31.1% dintre cei intervievaţi, lipsa de capacitate energetică din timpul orelor de vârf este de asemenea îngrijorătoare.
Deşi este incontestabil faptul că este nevoie de colaborarea între toate părţile relevante precum instituţiile guvernamentale, societăţile de utilităţi, autorităţile locale, şi sectorul privat în dezvoltarea unei infrastructuri sustenabile pentru vehiculele electrice (35% dintre respondenţi considerând că povara financiară ar trebui împărţită între toţi aceşti actori), agenţiile guvernamentale vor avea rolul principal în crearea unui sistem amplu de subvenţii pentru ceilalţi participanţi. De fapt, acest sistem a fost deja pus în practică de guverne, care au oferit miliarde de dolari sub forma de împrumuturi, granturi şi reduceri, prin diverse programe de stimulare.
„Finanţarea dezvoltării unei infrastructuri moderne ce poate sprijini vehiculele electrice rămâne un obiect de dezacord între participanţii din industrie „, a declarat Ionuţ Simion, Partener, Consultanţă Fiscală, Liderul Grupului de Servicii pentru Industria Auto, PwC România.
Companiile continuă efortul de a obţine un echilibru între investiţiile pentru dezvoltarea unor tehnologii inovative şi transferul costurilor către consumator. În plus, aducerea la acelaşi nivel a costurilor unui vehicul cu motor electric comparativ cu cel al unui motor cu combustie internă rămâne o provocare majoră în adoptarea pe scară largă a vehiculelor electrice. Aproape jumătate dintre respondenţi (46%), au indicat reducerea de costuri pe termen lung drept principalul motiv pentru care consumatorii ar fi dispuşi să plătească un preţ mai mare pentru un vehicul electric.
„Pe măsură ce producătorii auto îmbunătăţesc eficienţa consumului de carburant a vehiculelor cu combustie internă pentru a respecta standardele de poluare din anii următori, consumatorii reevaluează suma suplimentară necesară pentru un vehicul electric. Totuşi, în condiţiile în care preţul la carburanţi se va majora, cel mai probabil, cererea pentru vehicule electrice sau hibrid va creşte în viitorul apropiat. În România, atât interesul manifestat de cei doi mari producători auto prezenţi pe plan local, cât şi recent-anunţata schemă de subvenţionare de către stat a achiziţiei automobilelor electrice sau hibride, arată potenţialul de dezvoltare pe care îl are acest segment al pieţei auto pe viitor”, a adăugat Simion.
Aproape 68.8% dintre respondenţi consideră că vehiculele hibrid şi cele hibrid care pot fi alimentate electric sunt, per ansamblu, cele mai atrăgătoare pentru consumatori.
Raportul Autofacts prognozează că producţia de vehicule electrice şi hibrid va atinge aproximativ nouă milioane de unităţi până în anul 2020, reprezentând aproape 9% din cota de piaţă globală. Din aceasta, aproximativ o treime, sau trei milioane de unităţi, vor fi vehicule ce pot fi conectate la reţeaua electrică sau vehicule electrice simple. Creşteri semnificative de volum sunt aşteptate în perioada 2017-2020, pe măsură ce sistemele şi tehnologiile suport de generaţie doi şi trei pentru vehiculele electrice sunt retrase.