Căsătoria Prinţului William cu Kate Middleton, de acum Ducele şi Ducesa de Cambridge, a fost salutată sâmbătă ca un fapt fără îndoială impecabil şi un semnal puternic al angajamentului de reînnoire din partea monarhiei.
‘Acest mariaj dă semnalul unei schimbări, al unei înnoiri pe care monarhia n-a cunoscut-o de la moartea Prinţesei Diana’, subliniază The Telegraph, în opinia căruia, în ajun, ‘totul s-a derulat fără probleme’ .
‘Căsătoria prezintă o nouă generaţie, mai relaxată şi mai aproape de noi’, scrie în acelaşi ton şi ziarul The Times, relevând o seamă de semne mici care dau de înţeles că o ‘nouă concepţie de monarhie’ este în marş. În acest sens, acesta scrie că nunta a fost mai ‘relaxată, mai naturală şi mai intimă’ decât cea a lui Charles cu Diana în 1981.
Prinţul William şi noua sa soţie Catherine au efectuat vineri o ieşire surpriză într-o maşină decapotabilă Aston Martin pentru a se deplasa de la Palatul Buckingham până la reşedinţa lor din Londra, relatează AFP.
În jurul orei 14.45 GMT, prinţul William a apărut în faţa camerelor la volanul unei maşini albastre aparţinând tatălui său, prinţul Charles, pe care a condus-o pe bulevardul Mall, interzis circulaţiei în timpul zilei, spre marea satisfacţie a mulţimii adunate.
La rândul ei, Kate Middleton, care purta încă rochia de nuntă, a salutat mulţimea.
Maşina avea o plăcuţă de înmatriculare cu inscripţia ‘JUST WED’ (proaspăt căsătoriţi – n.r.) şi avea legate baloane multicolore. Pe capotă a fost afişat semnul ‘L’, semnalând prezenţa la volan a unui şofer tânăr.
Prinţul William şi soţia sa Catherine s-au sărutat vineri pentru prima dată în public de la oficierea căsătoriei lor în balconul palatului Buckingham, în aclamaţiile a sute de mii de persoane entuziaste.
William şi Kate au apărut mai întâi singuri în balconul palatului, aşa cum cere tradiţia. Prinţul a întrebat-o pe soţia sa ‘ne sărutăm?’, înainte ca cei doi să facă acest gest de afecţiune în faţa sutelor de mii de persoane persoane, declanşând un val imens de ovaţii. Câteva minute mai târziu, ei s-au sărutat din nou, şi din nou a fost un sărut scurt.
Prinţul William şi Kate Middleton au ajuns la Palatul Buckingham. Cei doi vor apărea în faţa publicului de la balconul palatului. Toată lumea aşteaptă momentul celebru al primului sărut ca soţ şi soţie. Aici va avea loc şi o recepţie la care au fost invitaţi doar persoanele mai apropiate familiei, adică 600 de invitaţi din cei 1900 care au participat la nunta regală.
Arhiepiscopul de Canterburry, şeful bisericii anglicane, Rowan Williams, a oficiat vineri ceremonia în care prinţul William s-a căsătorit cu aleasa inimii sale, Kate Middleton.
William (28 de ani) şi Kate (29 de ani) şi-au jurat credinţă în faţa celor aproape 2000 de invitaţi prezenţi la catedrală, dar şi faţa milioanelor de telespectatori.
Prinţul William a părăsit Clarence House într-o limuzină neagră şi se îndreaptă spre Westminister Abbey, un drum de aproximativ 5 minute. În maşină se află şi prinţul Henry, fratele său şi cavalerul de onoare în această zi. Prinţul salută miile de oameni, adunaţi în Londra pentru acest eveniment.
Căsătoria Prinţului William cu Kate Middleton este, fără îndoială, cel mai important eveniment al anului în Marea Britanie; peste două miliarde de oameni din întreaga lume vor urmări transmisiunile în direct pe mai mult de 100 de posturi de televiziune. Alianţa dintre tânărul prinţ şi viitoarea sa soţie este mai mult decât benefică pentru monarhia britanică – cuplul oferind o imagine proaspătă şi modernă.
Ce spune presa britanică
– Tabloidele britanice au dezlănţuit cu prilejul nunţii regale un adevărat festin al ştirilor de senzaţie: astfel, The Sun descrie cu lux de amănunte un pretins vis recurent al lui Kate Middleton. În ultimele săptămâni, aceasta a visat de mai multe ori că se află în faţa altarului alături de viitorul său soţ – şi descoperă că este complet goală, şi că privirile tuturor, inclusiv a reginei şi a prinţului Philip, sunt îndreptate către ea.
– Conform tabloidului britanic, viitoarea prinţesă a început să bea băuturi energizante cu un conţinut ridicat de proteine pentru a îşi păstra puterile.
– The Sun a descoperit şi că unul dintre membrii gărzi de onoare a forţelor navale britanice este înrudit cu Kate Middleton; Dennis Brown, din Brisbane, Australia, şi viitoarea prinţesă au un stră-stră-străbunic comun.
– The Daily Mail descrie „ultima zi de libertate” a prinţului William; după ce a dat o tură cu motocicleta sa Ducati prin Londra, prinţul a jucat fotbal cu prietenii săi. Totuşi, tabloidul londonez nu a reuşit să afle scorul final al partidei.
Prinţul William.
– Născut pe 21 iunie 1982, Prinţul William de Wales este primul fiu al prinţului Charles şi prinţesei Diana, şi al doilea succesor la tronul Marii Britanii după tatăl său.
– La dorinţa părinţilor săi, William a fost crescut pe cât posibil ca un copil „normal” – presa din Marea Britanie lăsându-l, la cererea casei regale, în pace. În 1997, moartea mamei sale l-a adus pe prinţ în atenţia presei.
– După terminarea şcolii (William a fost un elev al exclusivului colegiu de la Eton), tânărul prinţ a făcut o pauză de un an, luând parte la exerciţii ale forţelor armate britanice în Belize şi asumându-şi rolul de învăţător într-un sat din Chile pentru zece săptămâni.
– În 2001, William s-a înscris la universitatea St. Andrews, unde a studiat geografia.
– După terminarea studiilor, prinţul s-a înrolat în academia militară Sandhurst, obţinând gradul de locotenent în aviaţie; William este pilot de elicopter, antrenat pentru misiuni de căutare şi salvare, şi lucrează la baza Anglesey din Ţara Galilor.
Kate Middleton.
– Kate (pe numele întreg Catherine Elizabeth) Middleton s-a născut pe 9 ianuarie 1982.
– Mama sa, Carole Elizabeth, este stewardesă la compania aeriană British Airways, iar tatăl, Michael Francis Middleton, lucrează ca dispecer de zbor la aceeaşi companie.
– Kate a studiat istoria artelor la universitatea St. Andrews, unde l-a cunoscut pe William în 2001.
– Cei doi au început la sfârşitul anului 2003 o relaţie romantică, aceasta fiind întreruptă în 2007 pentru câteva luni. Presa a speculat că ruptura dintre cei doi a fost motivată de faptul că prinţul se considera prea tânăr pentru a se căsători, iar insistenţele lui Kate în această privinţă l-ar fi speriat.
– În noiembrie 2006, Kate a început să lucreze în departamentul de achiziţii al lanţului de magazine de îmbrăcăminte Jigsaw.
– Prinţul William şi Kate Middleton s-au logodit în octombrie 2010, în Kenia, în timpul unei vizite în rezervatul natural Lewa – William oferindu-i lui Kate inelul de logodnă al mamei sale, ornat cu un safir.
Invitaţi.
– Lista de invitaţi se împarte în trei categorii: la ceremonia religioasă de la Westminster Abbey vor participa 1900 de persoane.
– Dintre acestea, 600 au fost invitate la recepţia organizată de regina Elizabeta II la palatul Buckingham, care va avea loc în jurul orei prânzului.
– Numai 300 de invitaţi se vor alătura perechei regale la dineul oferit de tatăl mirelui, prinţul Charles, care va avea loc în cursul serii, tot la palatul Buckingham, şi va fi urmat de un dans.
– Numele invitaţilor sunt un adevărat „who’s who” al aristocraţiei europene – cinci dintre ei fiind români: pe lângă alteţele regale Regele Mihai I, Principesa Margareta şi Principele Radu, vor participa şi contele şi contesa Kalnoky, administratorii proprietăţilor din Transilvania ale prinţului Charles.
– Lista îi mai include pe fotbalistul David Beckham şi soţia sa Victoria, cântăreţul Elton John, actorul Rowan Atkinson şi prim-ministrul David Cameron.
– Foştii prim-miniştri Tony Blair şi Gordon Brown nu au fost invitaţi – spre deosebire de colegii prinţului William din escadronul de elicoptere ale Forţelor Aeriene Britanice din care acesta face parte.
– Un mic scandal a fost stârnit de invitaţia trimisă ambasadorului Siriei în Marea Britanie; având în vedere violenţele împotriva populaţiei civile care au avut loc în ultimele zile în statul arab, invitaţia a fost între timp retrasă.
Costuri.
– Deşi nu este încă clar care va fi suma finală, estimările experţilor cifrează costurile ceremoniilor între 15 şi 68 de milioane de dolari. Totuşi, economia britanică ar putea câştiga din turismul şi vânzările generate de căsătorie peste un miliard de dolari.
– Numai rochiile de nuntă (există trei modele diferite) ale lui Kate Middleton vor costa 315.000 de dolari.
– Florile cu care vor fi decorate catedrala Westminster şi palatul Buckingham vor costa aproximativ 800.000 de dolari.
– Cele două torturi de nuntă vor costa în total 78.000 de dolari; unul va fi de fructe, decorat cu flori, iar celălalt, făcut după o reţetă a familiei regale, va fi de biscuiţi şi ciocolată.
– Deşi cele două familii vor plăti o parte din costuri, cele pentru securitate şi transport vor fi asigurate de statul britanic.
– Conform unui sondaj, 36% dintre britanici consideră că un asemenea eveniment nu ar trebui finanţat din bani publici.
– Alţi 29% sunt de părere că nunta este prea luxurioasă pentru actuala situaţie economică a Marii Britanii.
Securitate.
– Ceremoniile de vineri vor avea parte de măsuri de securitate fără precedent; având în vedere că la nuntă vor participa peste 50 de şefi de stat din întreaga lume, alături de familia regală, celebrităţi, diplomaţi şi demnitari străini şi mai mulţi membri ai guvernului britanic, evenimentul este considerat de către serviciile secrete britanice şi poliţia municipală din Londra drept un ţintă atractivă pentru terorişti, anarhişti şi protestatari anti-monarhişti.
– În ultimele zile, poliţia a inspectat gurile de canal, felinarele, semafoarele de pe traseul caleştii care va transporta tânărul cuplu.
– Peste 5.000 de poliţişti vor asigura securitatea în timpul ceremoniilor, urmărite din aer de mai multe elicoptere ale poliţiei, iar pe acoperişurile din jurul catedralei Westminster vor fi amplasaţi lunetişti.
– Inspectorul-şef Jessica Wadsworth a declarat că „nu există o ameninţare specifică, însă ameninţarea teroristă pluteşte deasupra Londrei în fiecare zi, şi deci planurile poliţiei au luat în calcul toate posibilităţile”.
– Se anticipează că măsurile de securitate vor costa contribuabilii circa 20 de milioane de lire sterline.
– Poliţia este pregătită să aresteze orice persoană care se comportă suspect, având în vedere că familia regală a fost implicată în peste 8.000 de incidente în ultimii 20 de ani, inclusiv o persoană cu probleme psihice care a urmărit-o pe prinţesa Diana şi un student care a tras cu pistolul în apropierea prinţului Charles.
@font-face { font-family: „Times New Roman”; }@font-face { font-family: „Greta Text Pro Light (+)”; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0in 0in 0.0001pt; font-size: 14pt; font-family: „Greta Text Pro Light (+)”; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: „Times New Roman”; }div.Section1 { page: Section1; }
Programul ceremoniilor.
8:15 – 9:45 (ora Londrei): Majoritatea celor 1.900 de invitaţi sosesc la intrarea de nord a catedralei Westminster.
10:15: Prinţul William şi cavalerul său de onoare (fratele său, prinţul Harry) ajung la Westminster într-un Bentley.
10:42: Prinţul Charles, tatăl lui William, şi soţia sa sosesc la Westminster.
10:45: Regina Elisabeta II şi soţul său, prinţul Philip, ajung la catedrală.
10:51: Kate Middleton şi tatăl său pornesc înspre Westminster Abbey într-un Rolls Royce.
11:00: Începe serviciul religios, care va fi transmis prin boxe instalate de-a lungul rutei caleştii regale. Transmisia televizată va putea fi urmărită în Hyde Park şi Trafalgar Square.
12:15: Caleaşca regală, cu mireasa şi mirele în ea, porneşte către palatul Buckingham, escortată de un regiment de cavalerie.
12:30: Procesiunea ajunge la palat.
13:25: Regina, mireasa, mirele şi familiile lor apar în balconul palatului.
13:30: Un escadron al Forţelor Aeriene Britanice trece în zbor deasupra palatului Buckingham.