2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăGDPRRomânia produce circa 6 milioane tone de deșeuri anual. B-AOPISCC cere implicare...

România produce circa 6 milioane tone de deșeuri anual. B-AOPISCC cere implicare la scară națională şi organizează un eveniment în cadrul programului ”Promovăm inovaţia, susţinem educaţia”

Cifrele sunt îngrijorătoare la capitolul deșeuri, fie ele menajere sau provenind din construcţii. România are mari probleme în ceea ce privește colectarea selectivă și reciclarea acestora.  AOPISCC – Filiala Bucureşti (Asociaţia Operatorilor şi Prestatorilor din Industria Serviciilor de Curăţenie şi  Conexe Bucureşti) atrage atenția că în fiecare an țara noastră produce circa 6 mil. tone de deșeuri, în medie fiecare cetățean fiind responsabil de 350 kg deșeuri generate anual (aprox. 0,35 tone/an) și nu știe cum să le gestioneze.

Implicarea la scară națională pare să fie singura soluție prin care România își poate respecta obligația de a implementa legislația UE în domeniul deșeurilor și pentru a-si îndeplini obiectivele asumate la nivel european.

Finalul anului 2017 este termenul limită pentru închiderea gropile de gunoi neconforme și atingerea până în anul 2020 a unui minim de 50% rată de reutilizare și reciclare din masa totală a cantităților de deșeuri (hârtie, metal, plastic și sticlă). În caz contrar, România ar putea primi sancțiuni aspre din partea forului european.

Pornind de la aceste cifre și de la sesizările din industria de curățenie, a apărut nevoia implicării Asociației într-un mod mult mai activ pe segmentul de management al deșeurilor, din perspectiva educației. Astfel a fost conceput programul ”Promovăm inovaţia, susţinem educaţia”, care demarează cu un prim proiect-eveniment pe data de 27 mai 2017 la Muzeul de  Artă  Veche  Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici, începand cu ora 10.00.

Sub titulatura “Metamorfoză urbană”, elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București vor transmite un mesaj puternic către societatea românească, printr-o abordare ingenioasă, din perspectiva artei şi designului, cu orientare spre reciclare și colectarea selectivă a deșeurilor.

“Timpul scurt ne obligă la soluții care să antreneaze toți cetățenii în acest proces de schimbare a mentalității și adaptarea la un nou stil de viață. În opinia Asociației ce reprezintă industria de curățenie din România, eforturile factorilor decizionali ar trebui concentrate în direcția creşterii gradului de conştientizare a cetăţenilor români de toate vârstele, cu privire la problema colectării deşeurilor.

Dezvoltarea programelor care integrează educația și promovează atât în spațiul școlar, cât și în cel familial, respectul pentru curăţenie şi igienă, în spiritul protejării mediului înconjurător şi a sănătăţii oamenilor a devenit o obligație comună – cetățeni, autorități, organizații și companii. Este motivul pentru care am demarat programul “Promovăm inovația, susținem educația” prin care ne dorim să punem bazele unui nucleu, în jurul căruia să coagulăm specialiști din diverse domenii, iar prin intermediul lor să ajungem în cât mai multe zone de interes cu mesajul nostru. Toate acestea, gestionate și guvernate inteligent pot oferi oportunitatea dezvoltării unor noi industrii în România, a unor noi locuri noi de muncă și a unui mediu mult mai sănătos, cu multe beneficii” – declară Monica Popescu, președinte AOPISCC – Filiala București.

Scopul proiectului „Metamorfoză urbană” este acela de a creşte gradul de conştientizare a cetăţenilor români cu privire la problema colectării deşeurilor, de a educa tinerii şi copiii de toate vârstele, în spiritul protejării mediului înconjurător şi a sănătăţii oamenilor, dar mai ales pentru a promova atât în spațiul școlar, cât și în cel familial, respectul pentru curăţenie şi igienă, ca o componentă a educaţiei individului, precum şi dezvoltarea unei culturi a mediului sănătos cu impact în viaţa socială.

Despre proiectul „Metamorfoza urbana”:

La initiativa B-AOPISCC, elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București au propus realizarea unor lucrări speciale de artă şi design, din care au fost selectate cele mai bune 20 de propuneri.  Asociatia, cu sprijinul partenerilor, s-a implicat în asigurarea tuturor materialelor necesare realizării celor 20 de lucrari şi pregătirea etapei II – cea mai importanta in cadrul proiectului „Metamorfoză urbană” – organizarea unui vernisaj si expunerea lucrarilor si creatiilor realizate de elevi.

Evaluarea celor 20 de lucrări este realizata de către o comisie de specialitate. Selecţia câștigătorilor se va face în funcţie de tipul materialelor folosite, viziunea privind  protecţia mediului şi viziunea artistică a participantului. AOPISCC-Filiala Bucureşti, alături de sponsorii proiectului, va asigura premiile câştigătorilor, iar pentru toţi cei 20 de participanţi şi 2 profesori din cadrul Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” București, plăteşte participarea în tabăra de vară – TABARA LA CASTEL – organizată în perioada 20-25 iunie 2017, la Conacul de la Miclăuşeni.

Cele mai citite

Forțele israeliene au reținut mai mulți medici dintr-un spital din nordul Fâșiei Gaza

Forțele israeliene au reținut zeci de membri ai personalului medical dintr-un spital din nordul Gazei, pe care l-au atacat vineri, a declarat Ministerul Sănătății...

Nicușor Dan anunță noi lucrări în București. Traficul rutier va fi dat peste cap

Primarul general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, anunţă că în mod cert pasajele subterane de la Obor şi Lujerului şi podul de la Băneasa,...

UE vrea o anchetă „rapidă și independentă” asupra prăbușirii avionului Azerbaidjan Airlines

Uniunea Europeană a cerut sâmbătă o anchetă "rapidă şi independentă" asupra prăbuşirii avionului Azerbaijan Airlines, după ce SUA au sugerat că incidentul este posibil...
Ultima oră
Pe aceeași temă