Cu toate că nu înregistrate cazuri de boala limbii albastre, toate târgurile de animale din Mureș vor fi închise aproape o lună. Măsura a fost dispusă de prefectul Vasile Liviu Oprea, informează Mediafax.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Prefectura Mureş, prefectul Vasile Liviu Oprea, care este şi preşedintele Centrului Local de Combatere a Bolilor din judeţ, a convocat o întrunire de urgenţă a membrilor acestuia, în urma căreia a dispus închiderea tuturor târgurilor de animale timp de aproape o lună.
Citește și: Focar de boala limbii albastre, confirmat și în județul Brăila
Astfel, în conformitate cu prevederile OG 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi dispoziţiile Legii 340/2004, prefectul judeţului Mureş a dispus, printr-un ordin, închiderea tuturor târgurilor de animale din judeţ, în perioada 9 septembrie – 5 octombrie.
Prefectura a solicitat primăriilor din judeţ punerea în aplicare a ordinului menţionat, urmând ca verificarea modului de aplicare a acestuia să se realizeze prin grija DSVSA Mureş, cu sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei, se arată în comunicat.
Aceeaşi sursă precizează că în judeţul Mureş nu au fost înregistrate până acum cazuri de boala limbii albastre.
Prefectul Vasile Liviu Oprea a fost şef al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, înainte de numirea ca subprefect şi apoi prefect al judeţului.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, el nu a putut fi contactat pentru a oferi informaţii suplimentare legate de această decizie.
Potrivit unui bilanț transmis săptămâna trecută, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) preciza că aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe, cele mai multe cazuri fiind în Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău şi Gorj.
În 22 august, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre în România, în judeţul Buzău.
Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.
Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, preciza ANSVSA.
Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.
Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.
În plus, trebuie respectate regulile sanitar-veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.
Boala are caracter sezonier.
În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.