21.2 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialUn an de la provocarea "Ice Bucket Challenge". Ce s-a întâmplat cu...

Un an de la provocarea “Ice Bucket Challenge”. Ce s-a întâmplat cu banii strânşi

În 16 iulie 2014, provocarea găleţii cu gheaţă/”Ice Bucket Challenge”, lansată de tânărul american Chris Kennedy pentru lupta împotriva sclerozei laterale amiotrofe (ALS), a mobilizat internauţi din toată lumea, fie pro, fie contra mişcării, potrivit Mediafax.

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu celebrităţi care au acceptat provocarea “Ice Bucket Challenge”. 

Gestul său a fost urmat de cel al prietenilor săi, Jeanette Senerchia, Kevin Aylwin şi Matt Dodson, şi al prietenilor acestora, în final ajungându-se la un număr impresionant de participanţi din toată lumea, printre care numeroase personalităţi din  domenii diverse.

Participanţii au postat pe Facebook videoclipuri în care îşi turnau în cap apă cu gheaţă sau anunţau că donează o anumită sumă de bani. Parte dintr-un efort de a strânge fonduri şi vizibilitate pentru scleroza laterală amiotrofă, “leapşa” a dominat reţeaua de socializare săptămâni la rând.

Videoclipul lui Bill Gates şi cel al lui Charlie Sheen au făcut aproximativ 20 de milioane de vizualizări fiecare, iar fondurile strânse de Asociaţia americană ALS au ajuns la 115 milioane de dolari.

Potrivit CNN, ALS a anunţat cum au fost sau cum vor fi cheltuiţi aceşti bani, existând cinci mari direcţii:

1. Cercetare

Suma de 77 de milioane de dolari, respectiv 67 la sută din banii strânşi, va fi cheltuită pentru cercetare, pentru a se găsi un tratament.

De exemplu, 10,5 milioane de dolari vor finanţa un test prin care se va studia dacă un medicament folosit pentru stabilizarea ritmului cardiac la pacienţii cu probleme cardiace poate fi folosit şi pentru stabilizarea celulelor nervoase la pacienţii bolnavi de ASL. De asemenea, se va testa dacă un medicament poate reduce inflamarea ţesutului celulelor nervoase.

Asociaţia americană ALS va cheltui, de asemenea, 3,5 milioane de dolari pentru a crea o hartă a codului genetic la pacienţii cu scleroză laterală amiotrofă.

2. Pacienţi

Un alt procent important, respectiv suma de 23 de milioane de dolari, va fi destinat pacienţilor şi serviciilor furnizate acestora.

Asociaţia americană va cheltui 8,5 milioane de dolari pentru a sprijini cele 39 de centre ale sale. Sprijinirea pacienţilor variază, de la furnizarea de iPad-uri sau alte mijloace care să-i ajute să comunice mai bine, până la oferirea de scaune cu rotile sau construirea de rampe pentru a-i ajuta să se mişte mai bine.

3. Educaţie

Zece milioane de dolari vor fi cheltuiţi pentru “educarea publicului şi a profesioniştilor”. Astfel, se încearcă o creştere a vizibilităţii pentru pacienţii cu această maladie, dar şi o îmbunătăţire a modului în care medicii pot “lupta” pentru aceştia.

4. Strângerea de fonduri

Suma de trei milioane de dolari va fi destinată pentru stângerea de alte fonduri.

5. Taxe

Două milioane de dolari vor fi cheltuiţi pentru taxele necesare desfăşurării activităţii asociaţiei. Banii sunt necesari pentru achitarea costurilor generate de donaţiile făcute cu cardul sau pentru achitarea taxelor pentru administrarea site-ului organizaţiei.

 

Cele mai citite

Ultima zi de școală

Elevii vor intra de astăzi, după finalizarea cursurilor, în vacanţa de vară, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.Elevii din clasele a XII-a zi, a...

EURO 2024: Spania a rezolvat calificarea în optimi după ce a învins Italia cu 1-0

Selecţionata Spaniei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Italia,...

Ambasadorul Marii Britanii în România, despre decizia CSAT de a dona Ucrainei un sistem PATRIOT

Ambasadorul Marii Britanii în România, Giles Portman, a apreciat decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind donarea unui sistem PATRIOT către Ucraina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă