-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialVARA 2016. Necunoscuta insulă Paros

VARA 2016. Necunoscuta insulă Paros

Să ignorăm locuri precum Creta, Rodos sau Zakyntos, foarte cunoscute majorității românilor, și să ne aventurăm într-o destinație de vacanță pe o insulă mai puțin explorată.

Este ora șase dimineața, iar drumul din Atena până la Piraeus este liniștit, cu metroul. O dată ajunși în apropierea portului, liniștea dispare și haosul se instalează: turiști, străini care stau în Grecia, localnici, valize, lăzi, mașini… de toate! O imagine pe care, dacă nu ați văzut-o până acum, neapărat la această oră matinală, înseamnă că nu ați văzut Grecia. Din Piraeus pleacă dimineața zeci de ambarcațiuni spre mai toate insulele grecești. Astăzi am optat pentru Paros, o călătorie de patru ore și jumătate, care costă puțin peste 30 de euro.

Tradiție și modernism

Parte a arhipelagului Insulelor Ciclade, Paros poate părea la început o insulă ca multe altele, populată de aproximativ 10.000 de locuitori și cu 120 km de coastă (România are aproximativ 240 km de coastă). Locuită încă din Antichitate și celebră pentru clădirile sale din marmură, Paros este o locație idilică, în care viața tradițională a grecilor se îmbină perfect cu atmosfera cosmopolită impusă de turiștii care vizitează insula. În ciuda celor câteva mii de turiști străini care ajung aici în fiecare vară, localnicii au reușit să nu se schimbe și au refuzat să se adapteze mai mult decât era cazul „rigorilor“ impuse de turismul de masă.

Majoritatea celor care pun piciorul aici sunt greci, străinii care ajung aici fiind cei care vor să se aventureze și în locuri mai puțin cunoscute. La o primă vedere insula pare cunoscută, ca desprinsă din anumite cărți poștale în care ați mai văzut reprezentate alte insule. Asta pentru că, în zona Parikia, capitala insulei, casele sunt construite și decorate în stilul tradițional cicladic, acoperișurile fiind plate, pereții văruiți în alb și ușile, tocurile ferestrelor și obloanele fiind vopsite în albastru.

Nu este o insulă mică, fiind a treia ca suprafață din întreg arhipelagul. Paros reușește să cucerească atât turiștii care sunt în căutarea unor plaje mai mult sau mai puțin virgine, cât și pe cei care-și doresc o porție de cultură. Și, ca mai oriunde în Grecia, cultura este la loc de cinste și aici. În Parikia se află unul dintre cele mai vechi așezăminte bizantine importante pentru cultura elenă, foarte bine conservat: Panagia Ekatonapiliani, care înseamnă „Biserica celor o mie de uși“. Tot în capitală se găsește și Muzeul de Arheologie unde puteți descoperi întreaga istorie a insulei, dar și a micuței vecine – Antiparos (o insulă de 45 km pătrați, aflată la 1,9 km de Paros).

Bijuteria nordului

În nord-vestul insulei veți descoperi o altă bijuterie a insulei, Naoussa, un sat de pescari unde vă și sfătuim să vă cazați… la un localnic care închiriază camere. Dacă aveți noroc vă puteți caza chiar la un pescar și veți avea parte și de o ieșire în larg – sunt tot timpul în căutare de ajutoare.

Țineți minte însă, pescarii se trezesc puțin după miezul nopții și ies în larg foarte devreme. Dar o asemenea experiență merită încercată. La intrarea în portul din Naoussa veți vedea ruinele unui castel, denumit de localnici „Kastelli“.

Edificiul a fost construit în timpul dominației venețiene din secolul al XIV-lea.

În apropierea castelului se află cartierul Aghios Demetrios, cu ale sale case construite chiar „pe marginea țărmului“ – deschizi ferestrele și nu vezi decât marea!

Evenimente de neratat

Cele mai aglomerate zile pe insulă sunt cele în care se desfășoară anumite evenimente importante pentru comunitate și pe care mulți turiști le vânează tocmai pentru a se conecta mai mult la viața locuitorilor din Paros. Astfel, în weekendul cu prima duminică din luna iulie se desfășoară un festival al vinului și al peștelui. Se petrece de dimineață până a doua zi de dimineață, încontinuu, într-un mod în care numai grecii pot petrece. O încântare pentru turiștii veniți la festival! Un sfat: nu refuzați să vă prindeți în dans sau la masa unei familii de localnici!

Pe 23 august se sărbătorește Sfânta Maria, când are loc și o reprezentație ce transpune victoria împotriva invaziilor piraților. Aceste invazii au început spre sfârșitul perioadei bizantine, problema menținându-se pentru mai multe sute de ani și pe tot parcursul perioadei de stăpânire a insulei de către venețieni.

Istoria spune că insula a fost cucerită la un moment dat chiar de celebrul pirat Chairetin Barbarossa care a dispus devastarea insulei. După festivitățile religioase și după „sceneta“ jucată la malul mării, locuitorii din Naoussa vor da startul unei alte petreceri autentice.   

TRANSPORT

Cum ajungeți

Cel mai comod este să ajungeți în Paros cu avionul, pe ruta București – Atena – Paros. Zborurile sunt operate de către Aegean Airlines (până la Atena)și Olympic Air (ruta internă Atena – Paros – Atena). Prețul minim pentru această călătorie este de aproximativ 250 de euro, cu toate taxele de aeroport incluse. Deși cele două linii aeriene sunt deținute de aceeași companie, este mai ieftin să cumpărați două bilete de avion decât un singur bilet cu toate zborurile, internaționale și interne, incluse. Recomandarea noastră este să zburați numai până la Atena (Aegean Airlines, Tarom – 27 martie, Ryanair operează, în medie, câte trei-patru zboruri directe pe zi) și apoi să luați feribotul – pentru orar și tarife consultați site-urile travel.viva.gr sau ferriesandtickets.com. Pentru această din urmă opțiune veți plăti tot în jur de 250 euro, însă veți putea avea o oprire în capitala Greciei, vizitați Atena și călătoriți cu feribotul. Despre transportul pe insulă aflați mai multe detalii pe site-ul paros.gr.

OFERTE

Unde vă cazați

Pentru cei mai puțin pretențioși, Yannis Studios este un loc perfect pentru cazare – o vilă deținută de o familie de localnici, situată la 20 de kilometri de Parikia și la numai câteva zeci de metri de plajă. Aici, patru nopți pentru două persoane, în luna iunie, costă în jur de 100 de euro – nu este inclusă nici o masă în acest preț.

La Kanale’s Rooms & Suites, un complex de 4* situat la numai câteva zeci de metri de pitoreasca plajă Piperi Beach, o cameră dublă cu mic dejun pentru patru nopți costă aproximativ 350 euro în luna iunie, prețurile fiind puțin mai mari – cu până la 40% – în iulie și august. Pentru 60 euro/persoană/patru nopți în plus veți beneficia de regimul de demipensiune, mic dejun și cină incluse.

Pentru cei care preferă resorturile luxoase una dintre cele mai bune opțiuni este complexul de cinci stele Archipelagos Resort, unde prețul pentru patru nopți depășește 500 de euro pentru o cameră dublă. Mai multe opțiuni găsiți pe www.vivolis.ro.

Cele mai citite

Creștere în turismul românesc: Sosirile și înnoptările au crescut în primele 11 luni din 2024

Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania, Italia și Israel Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), turismul din România a...

Cel mai mare miting împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Ce recomandă Jandarmeria

Manifestația este autorizată și va începe în Piața Universității la ora 12:00, urmând să se încheie, potrivit programului, la ora 23:00 Partidul Alianța pentru Unirea...

Creștere în turismul românesc: Sosirile și înnoptările au crescut în primele 11 luni din 2024

Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania, Italia și Israel Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), turismul din România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă