12.2 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialSitul Principia, deschis sâmbătă în Alba Iulia

Situl Principia, deschis sâmbătă în Alba Iulia

Proiectul pune în valoare moștenirea romană a anticului Apulum.

Unul dintre cele mai spectaculoase situri romane va putea fi vizitat de sâmbătă, în Alba Iulia. Este vorba de situl Principia, care a fost amenajat și acoperit cu o cupolă de sticlă.

Potrivit unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Alba Iulia, adulții care vor dori să viziteze vestigiile romane vor achita o taxă de 10 lei, iar copiii peste 6 ani vor plăti 5 lei. Pentru copiii sub 6 ani, intrarea este gratuită.

Situl Principia va fi inaugurat oficial sâmbătă, 2 mai, de la ora 11.00, atunci când va fi deschisă oficial și cea de-a III-a ediție a Festivalului Roman Apulum, care celebrează moștenirea antică a Albei Iulia.

„Este un exemplu extraordinar de punere în valoare a patrimoniului istoric. Situl conține vestigii spectaculoase, importante pentru istoria noastră. Este foarte bine că acest sit a fost gândit ca un ansamblu unitar cu Via Principalis. Sunt convins că acest sit va atrage foarte mulți turiști“, a declarat istoricul Leonard Horvath de la Universitatea „Babeș-Bolyai“, care este unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în patrimoniul cultural.

Contractul pentru amenajarea sitului a fost semnat în anul 2012, iar valoarea licitată a lucrărilor a fost de 16,4 milioane de lei plus TVA.

O istorie de două milenii

Situl Principia conține ruine care provin din castrul Legiunii a XIII-a Gemina. Acest castru a fost ocupat de legiunea romană în perioada 106 – 271 și a constituit, alături de castrul Legiunii a V-a Macedonica de la Turda, antica Potaissa, cheia de boltă a apărării provinciei romane față de atacurile barbarilor.

Castrul de la Apulum domina Valea Mureșului și găzduia reședința guvernatorului Daciei Superioare, apoi a guvernatorului Daciei Apulensis.

În apropierea acestui castru au luat naștere două orașe romane: Colonia Aurelia Apulensis și Colonia Nova Apulensis. De-a lungul secolelor, multe dintre vestigiile romane au fost distruse. Cetatea medievală Bălgrad a fost construită în mare măsură cu materiale de construcție luate din castrul roman.

Apoi, și această fortificație a fost demolată, după ce Transilvania a devenit parte a Imperiului Habsburgic. Pe locul fortăreței medievale a fost ridicată o cetate în stil Vauban, în formă de stea, care este în prezent cea mai mare fortificație din România.
O parte a zidurilor acestei cetăți a înglobat, de asemenea, materiale de construcție extrase din situl roman.

Însă, în ciuda tuturor acestor lucruri, ruinele romane care au supraviețuit și care sunt puse în valoare de proiectul sitului Principia sunt deosebit de valoroase, după cum spun arheologii care au participat la cercetarea științifică a acestui sit. Ei mai afirmă că soluția acoperirii sitului cu o cupolă de sticlă asigură atât conservarea adecvată a vestigiilor romane, cât și accesul facil al turiștilor îndrăgostiți de istorie.

Situl Principia conține ruine care provin din castrul Legiunii a XIII-a Gemina. Acest castru a fost ocupat de legiunea romană în perioada 106 – 271 și a constituit cheia de boltă a apărării provinciei romane.

FESTIVAL. Tradițiile romane, reînviate

Turiștii care vor ajunge la Alba Iulia în această minivacanță se vor bucura și de evenimentele pregătite în cadrul Festivalului Roman Apulum. Vor exista lupte simulate de gladiatori, expoziții, concerte și parade ale celor pasionați de istorie care și-au procurat copii ale veșmintelor și armelor legionarilor din Antichitate.

Cele mai citite

Curtea de Apel București a publicat motivarea în cazul acțiunii lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin...

Atenționare Cod Galben de inundații pentru mai multe județe din vestul și nord-vestul țării

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații, valabilă de vineri, ora 6:00, până sâmbătă,...

Ministrul Energiei: România joacă în liga mare. Romgaz intră pe piața de furnizare a energiei

Romgaz devine a doua companie din portofoliul Ministerului Energiei care pătrunde pe piața de furnizare, după Hidroelectrica Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că primele...
Ultima oră
Pe aceeași temă