0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomânia, exclusă de la Eurovision, din cauza datoriilor de 16,5 milioane de...

România, exclusă de la Eurovision, din cauza datoriilor de 16,5 milioane de euro. Explicația Guvernului și reacția lui Ovidiu Anton

UPDATE 14.30: Reprezentanţii TVR au fost chemaţi, vineri, la discuţii la Ministerul Finanţelor, după ce European Broadcasting Union (EBU) i-a retras Televiziunii Române calitatea de membru, potrivit Agerpres.

UPDATE 14.06:  Şefa delegaţiei României la Stockholm, Iuliana Marciuc, declară că decizia European Broadcasting Union de a retrage Televiziunii Române (TVR) calitatea de membru ca urmare a neplăţii unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni este una fără precedent în istoria acestei asociaţii media, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că, „permanent, conducerea televiziunii a făcut numeroase apeluri către instituţiile statului, atunci când ele au sosit de la EBU”. 

„Atât timp cât EBU nu a primit niciun răspuns până la ora 20,00 ieri, când a solicitat răspunsuri, ei au aplicat ceea ce în comunicatul de ieri au spus că vor aplica. Mai multe nu pot să vă spun la ora aceasta”, a adăugat Iuliana Marciuc. 

UPDATE 13.40: Reprezentantul României la Eurovision 2016, Ovidiu Anton, a declarat că „este nedrept” că țara noastră a fost exclusă din competiție. 

Citește și: Reacția lui Ovidiu Anton, după excluderea României de la Eurovision 2016

UPDATE 13.43:  Guvernul nu a găsit baza legală prin care să achite suma necesară participării la concursul Eurovision, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, citat de Agerpres.

„Am discutat situaţia (participării la Eurovision). Nu există o bază legală ca să se poată face acest transfer financiar având în vedere că Societatea Română de Televiziune are multiple datorii. Ar fi o problemă de concurenţă neloială şi de a fi sesizate toate forurile care ţin cont de concurenţă pe plan european. Din păcate, nu am găsit soluţia tehnică şi legală, dincolo de soluţia financiară (…) prin care o eventuală plată să poată fi făcută. Ne pare rău să constatăm acest lucru. Adresa a sosit la noi abia în aceste zile”, a explicat Suciu, la Palatul Victoria. 

El a adăugat că ar fi „cumva inechitabil” ca actualul Guvern să fie acuzat de neplata datoriilor TVR ţinând cont că situaţia debitelor este mult mai veche. 

„E o problemă de ani de zile, trebuia rezolvată de ani de zile, sunt datorii de ani de zile şi e cumva inechitabil să fie acuzat acest Guvern de faptul că nu a plătit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare. Noi nu am găsit soluţia tehnică şi legală de a face această plată în termenul scurt de 24 de ore pe care l-am avut la dispoziţie”, a precizat Suciu. 

Întrebat dacă vor mai fi şi alte evenimente care nu vor fi transmise de televiziunea publică precum Campionatul European de Fotbal, Suciu a explicat că Guvernul nu are mandat să lucreze acum „în ceea ce înseamnă reformarea structurii publice din televiziune”. 

„Ne-am arătat toată disponibilitatea de a interveni în acest proces în baza limitelor legale pe care le avem”, a susţinut purtătorul de cuvânt. 

UPDATE: România a pierdut dreptul de a transmite evenimente sportive, precum Jocurile Olimpice de la Rio, cât și știri referitoare la Eurovision 2016, din cauză că nu a plătit datoriile către European Broadcasting Union (EBU).

Citește și: Reacția lui Ovidiu Anton, după excluderea României de la Eurovision 2016

––––

România a fost exclusă din concursul Eurovision 2016, din cauza datoriilor de 16,5 milioane de euro, a anunțat European Broadcasting Union (EBU), pe site-ul oficial.

Săptămâna trecută, TVR anunța, într-un comunicat de presă, că România risca participarea, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani.

„Reprezentanţi ai European Broadcasting Union – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume – au anunţat, deocamdată verbal, reprezentanţii Televiziunii Române că, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani la EBU de către TVR, acest organism va trece la următorul prag de sancţiune. Astfel, România riscă să nu fie acceptată pe scena Eurovision şi nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite această competiţie”, preciza TVR.

Totodată, TVR a pierdut dreptul de a transmite orice știre despre Eurovision.

România ar fi trebuit să participe în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia. 

Concursul Eurovision se va desfăşura, în 2016, la Stockholm, Suedia, în 10, 12 şi 14 mai. 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă