11 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialRegal Beethoven, în deschiderea stagiunii de la Ateneu

Regal Beethoven, în deschiderea stagiunii de la Ateneu

Vineri seară, de la ora 19.00, va avea loc, la Filarmonica „George Enescu“, sub conducerea dirijorului Horia Andreescu, concertul de deschidere a stagiunii 2015-2016, cu un program exclusiv Beethoven.

Joi seară, istoricul Neagu Djuvara a donat Ateneului Român bustul de bronz al bunicului său, Trandafir Djuvara, bust creat de celebrul sculptor Mihai Onofrei înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Trandafir G. Djuvara (1856-1935) a fost un diplomat român a cărui prestigioasă carieră a început la 1 aprilie 1879, când a fost numit ataşat provizoriu la Agenţia diplomatică a României la Paris, şi s-a încheiat la 31 decembrie 1926, când a părăsit, la 70 de ani, Ministerul Afacerilor Străine. A parcurs un traseu diplomatic impresionant timp de 48 de ani: Belgrad, Sofia, Constantinopol, Galaţi, Bruxelles, Le Havre, Luxemburg, Atena. Trandafir G. Djuvara a fost acreditat pe lângă regele Leopold al II-lea, „în calitate de trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al regelui Carol I“.

În timpul activităţii sale diplomatice s-a confruntat cu ample frământări cauzate de efectele Primului Război Mondial, de cele două revoluţii din Rusia sau de crearea Ligii Naţiunilor. Istoricul Neagu Djuvara, prezent la ceremonia de dezvelire a bustului celebrului său înaintaș, a povestit: „Trebuie să mărturisesc aici, cu oarecare sfială, că, deși bunicul avea vădit o mare afec­ţiune pentru mine, mie-mi inspira prea multă teamă ca să pot vorbi de dragoste.

Avea, fără îndoială, un caracter foarte dificil, era ceea ce se numeşte un tiran domestic. A fost şi pricina pentru care prima lui soţie, bunica mea, l-a părăsit cu cei doi băieţi încă mici. Pe vremea aceea, soţia mai putea fi penalizată pentru faptul de a fi fost cea care a cerut divorţul, aşa că cei doi copii au fost lăsaţi în grija tatălui, care i-a crescut în stil spartan“.

Stagiune plină la Filarmonică

Până la sfârșitul anului 2015, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“ vor reveni dirijorii Camil Marinescu (patru concerte, în perioada 8-16 octombrie), Christian Badea (22/23 octombrie, cu un program Mozart, Elgar) și Vladimir Cosma (două concerte de Crăciun, 23/24 decembrie, cu celebra sa muzică de film).

„Primul concert, dirijat de Camil Marinescu pe 8 și 9 octombrie, va avea un program integral Mozart – un festival dedicat de astă dată lui Mozart (Uvertura «Don Giovanni», Concertul pentru pian nr. 22 și Simfonia nr. 38, «Praga») –, iar cel de-al doilea concert, de pe 15 și 16 octombrie, dirijat tot de Camil Marinescu, va fi dedicat lui Gustav Mahler, Simfonia nr. 7“, punctează directorul artistic Nicolae Licareț.

Stagiunea de marţi seară se va deschide pe 13 octombrie, de la ora 19.00,  la Sala Mică a Ateneului, cu un recital de pian susținut de Ioan Dragoş Dimitriu. În program vor fi lucrări de Ludwig van Beethoven, Serghei Prokofiev, Piotr Ilici Ceaikovski și Franz Liszt. Ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica“ va avea în această stagiune 10 concerte. Primul dintre acestea, „Cum să îl înţelegem pe Johann Sebastian Bach“, va fi susținut duminică, 18 octombrie, de la ora 11.00, de Orchestra inginerilor „Petru Ghenghea“. Dirijor va fi Andrei Iliescu, concertul fiind prezentat de muzicologul Cristina Sârbu, coordonatoarea proiectului „Clasic e fantastic“.

Tot în ultimele trei luni ale anului 2015 vor continua și Conferinţele Ateneului Român, inițiate de directorul Andrei Dimitriu, în continuarea tradiției interbelice.  Astfel, celebrul Alain Finkielkraut, filosof, scriitor și eseist francez, va fi invitatul lui Horia-Roman Patapievici pe 2 noiembrie, iar scriitorul francez Eric Emmanuel Schmitt se va afla, pe 9 decembrie, într-un dialog cu Cătălin Ștefănescu. Tradiționala Conferinţă de Crăciun va fi onorată, pe 23 noiembrie, de prezenţa celebrului fizician francez Gerard Mourou.

Stagiunea camerală a Filarmonicii s-a deschis miercuri, 30 septembrie, cu un recital extraordinar dedicat creaţiei lui George Enescu (recital vocal – Enescu 60), cu participarea extraordinară a mezzosopranei Viorica Cortez, a sopranei Leontina Văduva, a baritonului Florin Estefan, a violonistului  Vlad Maistorovici și a pianistului  Alina Pavalache. În program au fost lucrări de George Enescu, Jules Massenet, Claude Debussy, Gabriel Fauré, Maurice Ravel. 

Cele mai citite

Dinamo visează la primul loc. Kopic: „Ar fi fantastic!”

Confruntarea dintre Dinamo și Universitatea Cluj se anunță a fi una dintre cele mai interesante din acest sezon al Superligii. Dinamo visează la primul...

Incendii devastatoare în California de Sud: 31.000 de persoane evacuate

Pompierii din California de Sud se confruntă cu o nouă provocare: două incendii majore au izbucnit în regiune, obligând peste 31.000 de persoane să...

Propunere controversată în Rusia: Marea Neagră să fie redenumită „Marea Rusă”

Denis Bulanov, deputat în Duma Regională Saratov din cadrul Partidului Comunist, a propus redenumirea Mării Negre în „Marea Rusă”. Denis Bulanov a declarat că ideea...
Ultima oră
Pe aceeași temă