Bâlciul tradițional de Sfânta Marie Mare, organizat în fiecare localitate importantă din Transilvania cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, a prilejuit oganizarea unei sărbători speciale în județul Arad. Primăria Oraşului Pecica, Consiliul Local Pecica şi Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad şi al Centrului Cultural Judeţean Arad organizează în perioada 14 – 17 august 2014, Praznicul de Pită Nouă.
”Manifestarea din acest an va avea un program bogat, având loc concursuri de fotbal, tenis de câmp, tabăra fotografică «Pecica între tradiţie şi modernism», seară ecumenică, concerte, spectacole, foc de artificii”, spun organizatorii. În mod tradițional, Praznicul de Pită Nouă marchează încheierea recoltării cerealelor păioase de pe Câmpia de Vest. În multe comunități, pentru Sfânta Marie Mare, gospodinele pregătesc pentru prima dată pâinea din grâul recoltat peste vară.
Pâinile coapte pe vatră sunt duse apoi în bisericile ortodoxe, greco-catolice sau romano-catolice și sunt binecuvântate. Cea mai frumoasă pâine, de obicei decorată cu împletituri din aluat, este folosită pentru celebrarea Euharistiei. Însă Praznicul de Pită Nouă este o sărbătoare cu o importanță deosebită pentru locuitorii din Pecica, în contextul în care Pita de Pecica este cel mai cunoscut produs gastronomic din orașul ardelean. Pita de Pecica este un produs cu denumire de origine protejată în toată Uniunea Europeană. Ea a devenit celebră în România pentru că era pâinea preferată a lui Nicolae Ceaușescu. Între 1980 și 1989, zilnic, Pita de Pecica era transportată cu avionul de la Arad la București, pentru a ajunge pe masa dictatorului.
Pita de Pecica este mândria localnicilor