3.4 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialO performanță care se vrea repetată Cu vâslele peste Atlantic

O performanță care se vrea repetată Cu vâslele peste Atlantic

Atlantic4, prima echipă românească ce va traversa Oceanul Atlantic vâslind, a reușit să traverseze deja Marea Neagră într-o ambarcațiune cu vâsle, stabilind un record mondial de viteză pentru România.

 

Σ Maria Capelos

 

A

ndrei Roşu, Vasile Oşean, Ionuţ Olteanu, Marius Alexe şi Alexandru Dumbravă sunt cei cinci membri ai echipei Atlantic4, care au pornit pe 16 iunie, din portul Marina Limanu şi după aproximativ 1.200 km de vâslit neîntrerupt, au ajuns pe 27 iunie, în Batumi, Georgia.

Încă de la start, cei patru şi-au propus să testeze toate echipamentele de la bord, iar Marea Neagră i-a ajutat din plin să facă acest lucru. Considerată o etapă foarte importantă în pregătirea pentru cea mai dură cursă de vâslit din lume, Atlantic Challenge, ce va avea loc în decembrie în acest an, traversarea Mării Negre s-a dovedit a fi o aventură completă pentru echipă. Au avut parte de tot ce îi aşteaptă şi pe Oceanul Atlantic: furtuni, ploaie, căldură, avarii ale sistemelor de bord, rău de mare, oboseală, dureri, monotonie. Statistic, echipa a parcurs în medie aproximatix 100 de kilometri zilnic, iar după cele 11 zile de efort continuu susţinut, fiecare membru al echipei a slăbit între trei şi șase kilograme.

Acum echipa îşi va lua o scurtă vacanţă de două săptămâni, urmând ca după aceasta să se întoarcă la programul de antrenamente, pe mare şi la sala de forţă, în pregătirea pentru marea cursă de traversare a Oceanului Atlantic vâslind.

 

Cea mai dură cursă de canotaj din lume

 

Competiţia constă în -traversarea Oceanului Atlantic cu o barcă cu vâsle, pe distanţa de 5.000 de km dintre La Gomera (Insulele Canare) şi Antigua și va avea startul oficial pe 12 decembrie 2017.

Ea aliniază la start un număr limitat de echipe de pe mapamond, având reguli foarte stricte: echipa nu va primi niciun suport din exterior în timpul cursei, iar membrii vor trebui să facă faţă unor provocări precum privarea de somn, vâslire în schimburi de două ore, non–stop timp de săptămâni. Barca va avea o limită de lungime și lăţime, poate fi construită numai din anumite materiale, nu va putea fi reparată pe parcurs și va fi echipată cu provizii numai la start. 

Andrei Roșu, susținător de proiecte sociale

 

Andrei Roșu este tată a doi copii, sportiv de anduranță, deținător de câteva recorduri naționale și mondiale și susținător de proiecte sociale. Este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, în 2015, când a parcurs un traseu de la Londra la Paris, compus din 140 km de alergare, aproximativ 50 km de înot și încă 300 km cu bicicleta. Andrei, împreună cu un alt român, a terminat – în premieră pentru un tandem – cea mai grea cursă de alergare din lume, desfășurată în martie 2016 la Cercul Polar. Este primul om din lume care a reușit să termine circuitul 7 maratoane și 7 ultra-maratoane pe 7 continente, performanță premiată cu un loc în Cartea Recordurilor. De asemenea, el are la activ și câteva curse de ultra-triatlon. Ca și în alte dăți, și acum echipa românească Atlantic4 la care participă concurează, cu sprijinul Kaufland România, pentru împlinirea unei cauze sociale: completarea fondurilor necesare realizării unui centru socio-medical la Adunaţii Copăceni, destinat îngrijirii paliative gratuite a copiilor diagnosticaţi cu boli rare.  

 

11

 

zile, 6 ore și un minut a fost recordul înregistrat pentru România la traversarea Mării Negre cu o -ambarcațiune cu vâsle.

Cele mai citite

Moș Nicolae, unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale iernii

Moș Nicolae este unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale iernii, care aduce cu el nu doar daruri materiale, ci și o atmosferă de...

AC/DC a anunțat programul și orașele în care va susține concerte în cadrul turneului „Power Up”

Trupa rock australiană AC/DC a anunțat luni programul și orașele în care va susține concerte în cadrul turneului său nord-american „Power Up” din 2025,...

Google Maps va afișa rapoarte de incidente din Waze

Google Maps începe să adopte caracteristici populare ale aplicației Waze, cum ar fi alertele de trafic generate de comunitate, dar reacțiile utilizatorilor sunt mixte....
Ultima oră
Pe aceeași temă