Oamenii curioși să afle mai multe despre descoperirile oamenilor de știință români și să asiste la experimente științifice vor putea participa, vineri seară, în 14 orașe din întreaga țară, la Noaptea Cercetătorilor, informează Ministerul Educației.
Astfel, evenimentul va avea loc în Arad, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Sibiu, Târgu Jiu, Timişoara şi Tulcea.
În Bucureşti, Noaptea Cercetătorilor se va desfăşura în Parcul Tineretului, începând cu ora 17:00 (intrarea dinspre Liceul Şincai). Printre institutele de cercetare şi instituţiile de profil care îşi vor prezenta rezultatele activităţilor de cercetare şi inovare, se numără Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Naţional de Cercetare în Sport, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Centrul pentru Studii Complexe, Institutul de Geologie şi Universitatea Politehnica din Bucureşti.
Practic, publicul prezent are ocazia de a explora un adevărat târg al ştiinţei, grupat în patru zone mari.
Zona Hands-On este spaţiul în care cercetători independenţi şi institute de cercetare demonstrează cum evoluează experimentele şi lucrările de cercetare pe care le derulează. Curiorșii vor putea participa la ateliere de fizică, experimente, observaţii prin microscop sau telescop, demonstraţii de control mental, vizualizări 2D şi 3D, călătorii virtuale prin sistemul solar, realizarea de mini-comete, demonstraţii de robotică şi inventică, toate vor prezenta cele mai noi descoperiri şi invenţii, dar şi cele mai interesante concepte ştiinţifice.
Zona SCI FUN este dedicată copiilor. Discuţii cu Alice Teodorescu despre anime-uri şi relaţia sa cu benzile desenate japoneze (manga), atelierul de desen interactiv cu Adrian Popa, facilitator grafic, care va încuraja vizitatorii să devină creativi prin desen sau atelierul de pictat cu vopsea UV sunt numai câteva dintre atracţiile acestei zone.
Zona Sportivă include sesiuni demonstrative de parkour şi freerun ca metode de antrenament furnizate de RebornED, prima şi singura şcoală de profil din România, respectiv un stand Prorider de prezentare de longboard-uri şi accesorii specifice, care oferă participanţilor posibilitatea de a testa echipamente sau de a fi iniţiaţi în acest sport.
Zona SCENE – Salonul Cercetătorilor şi Exploratorilor Neconvenţionali – este un happening gândit ca o sesiune de comunicări ştiinţifice pentru publicul larg, desfăşurată cu public nespecialist. SCENE este un concept verificat în ediţia de anul trecut, când a avut statut de eveniment-pilot.
Noaptea Cercetătorilor este un eveniment organizat anual în peste 300 de oraşe din Europa, sub egida UE.