Velierele „Mircea“ și „Adornate“ pleacă în această dimineață spre Varna, locul unde va avea loc festivitatea de deschidere a SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, prima competiţie de profil organizată în Marea Neagră. Startul acesteia va fi dat pe 3 mai. Pe 9 mai navele vor ajunge în portul rus Novorossyisk, iar în perioada 12-14 mai va avea loc croaziera de repoziţionare a velierelor, de la Novorossiysk la Soci. Pe 18 mai va începe, cu plecare din portul Soci, cursa finală a celor 18 veliere din nouă state participante, sosirea urmând să aibă loc la Constanţa, pe 24 mai. Festivităţile prilejuite de încheierea regattei vor avea loc în perioada 24-27 mai în Constanţa. Cu acest prilej se va sărbători şi împlinirea a 75 de ani de la intrarea navei-şcoală „Mircea“ în serviciul Marinei Militare Române.
Construit în perioada 1938-1939 în Şantierul Naval Blohm und Voss din Hamburg, Germania, „Mircea“ este cea de-a patra navă din seria de cinci de același tip construite în același șantier, fiind soră cu Eagle (ex. Horst Wessel) – SUA, Gorch Foch I (ex. Tovarisch, ex. Gorch Foch – nava muzeu) – Germania, Gorch Foch II – Germania, Sagres (ex. Albert Leo Schlageter) – Portugalia. Nava-şcoală „Mircea“ este a doua navă şcoală cu vele a României, prima fiind bricul „Mircea“, construită în 1882 în şantierul naval Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra. Aceasta a fost în serviciul Marinei Române de la construcţie până în 1944. „Mircea“ este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, înalt de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafață velică totală de 1.750 mp. După reparațiile capitale și modernizările făcute în anul 1966 – la același șantier naval unde a fost construită – și între anii 1994-2002, la Șantierul Naval Brăila, a devenit nava cea mai modernă dintre „surorile” sale.
„Adornate“, fost pescador olandez
„Adornate“ aparține unui hotel de cinci stele din Mamaia, deținut de milionarul Gabriel Comănescu. A fost construit în 1961 în Olanda şi a deservit iniţial ca pescador, în Marea Nordului, având denumirea de Barabah. În 1996 nava trece printr-o etapă de reconstrucţie, în vederea transformării acesteia în goeletă. De la nivelul punţii principale în sus, se înlocuiesc copastiile metalice şi castelul, se montează două catarge şi un bompres. Anul 2006 a însemnat pentru „Adornate“ o nouă modernizare, în special în ceea ce priveşte finisajele navei. În 2010 „Adornate“ primeşte pavilion românesc, având portul de înregistrare Constanţa. „Adornate“ este o goeletă autentică, cu o ținută extrem de elegantă şi impunătoare. Are o lungime de 45 de metri de la bompres la pupa, o lăţime de 6,6 m în zona punţii centru şi un pescaj maxim de 3,5 m. Pentru manevra în port, dar şi pentru navigaţia în situaţia în care vântul nu e prielnic, nava este echipată cu un motor diesel Cummins de 380 cai putere. Viteza maximă pe care velierul o poate atinge navigând cu motorul este de 7-8 Nd. Asigurarea energiei electrice la bordul navei se face cu două generatoare de 45 KV. „Adornate“ pleacă la SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 cu un echipaj de 12 persoane.
Alături de nava-şcoală „Mircea“, „Adornate“ va promova navigaţia cu vele ca sursă de educaţie, cultură, tradiţie, aventură şi dezvoltare personală.
SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 va avea loc în perioada 30 aprilie – 27 mai 2014. Regata, eveniment important în calendarul competiţional de profil, va fi organizată în România de Navigator Yacht Club, sub egida Sail Training International, în parteneriat cu Academia Navală „Mircea“ cel Bătrân, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa. Etapa românească a SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 se va desfăşura între 24 şi 27 mai 2014, fiind ultima a competiţiei care mai implică alte trei porturi de la Marea Neagră, Varna, Novorosiisk şi Soci.