Unul dintre cele mai importante evenimente programate în cadrul ediției din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania este reprezentat de o dezbatere pe tema modului în care comunismul a fost reprezentat de cineaști, înainte și după anul 1989. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează azi o dezbatere specială pe această temă.
”Participanţii la dezbatere vor căuta răspunsuri la câteva întrebări generale: Care au fost principalele mistificări istorice propagate de cinematografia comunistă? Cum a fost reflectată rezistenţa anticomunistă în filmul românesc? Care a fost relaţia dintre cineaşti şi cenzură în perioada comunistă? Ce supravieţuieşte din cinematografia de propagandă comunistă? Care sunt sechelele mentale şi recuperările adevărului din filmele Noului Val? Moderatorul Mihnea Măruţă îi va avea ca invitaţi pe regizorul Cristi Puiu, conferenţiarul universitar Doru Pop (Facultatea de Teatru şi Televiziune, Cluj) şi filmologul Cristian Tudor Popescu (Gândul, Bucureşti)”, spun organizatorii.
De asemenea, programul festivalului clujean include mai multe proiecţii de film din cadrul secţiunii După 25 de ani, susţinută de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). De altfel, Institutul a devenit partener permanent al festivalului clujean. Astăzi, de la 16.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, este proiectată producţia Îngerii Revoluţiei (Angely Revolucii, Rusia), un film despre calea spre împăcare dintre avangarda rusă şi păgânismul străvechi. Sâmbătă, la Cinema Florin Piersic din Piaţa Mihai Viteazul nr. 11, este redifuzat filmul Toate visele îndrăzneţe (Als Wir Trämten, Germania, Franţa), o parabolă cinematografică despre prietenie şi trădare, speranţă şi iluzie, brutalitate şi tandreţe, la scurtă vreme după căderea Germaniei de Est.