6 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialGALERIE FOTO. Cele mai bizare tradiţii de Paşte din lume

GALERIE FOTO. Cele mai bizare tradiţii de Paşte din lume

Dacă, în România, tradiția de Paște implică sacrificarea unui miel, decorarea ouălor, pregătirea unor mâncăruri tradiționale și participarea la ceremonii religioase, în restul lumii există și obiceiuri bizare.  Servirea unui miel sculptat în unt, înălțarea unui zmeu, „biciuirea” fetelor, costumarea copiilor în vrăjitori și vrăjitoare și aprinderea unui car cu artificii sunt doar câteva dintre tradițiile pascale din diferite țări ale lumii, potrivit site-urilor dreamplango.com și toptenz.net.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imaginile cu cele mai bizare tradiții de Paște din lume

1. Polonia

În mina de sare „Wieliczka” din Polonia, minerii sărbătoresc Paștele în fiecare an, îmbrăcați în uniforme speciale. 

Mina găzduiește mai multe capele și încăperi de vindecare a bolnavilor, dar și o statuie din sare a Papei de origine polonă, Ioan Paul al II-lea.

2. Slovacia

În Slovacia și în Cehia, de Paște, bărbații și băieții „biciuiesc” femeile și fetele cu ramuri de salcie sau nuiele de răchită, care sunt decorate cu funde.

Obiceiul provine dintr-o credință străveche, conform căreia biciuirea blândă sporește frumusețea, sănătatea și fertilitatea femeilor. 

În schimbul „biciuirii”, fetele le dăruiesc băieților un ou decorat, monede, sau un pahar cu whisky, pentru majori.

3. Finlanda și Danemarca

În Finlanda și în Danemarca, sărbătoarea Paștelui seamănă cu Halloween-ul din Statele Unite ale Americii. Copiii se deghizează în vrăjitoare și vrăjitori și merg din ușă în ușă ca să primească dulciuri. 

În schimbul gustărilor, copiii le oferă oamenilor ramuri de salcie decorate cu funde și pene colorate.

Obiceiul provine din basmele conform cărora vrăjitoarele din Finlanda zboară în Germania în fiecare Paște, pentru a sărbători cu Necuratul. 

4. Australia 

În Australia, iepurii sunt rozătoare care invadează și distrug culturile. Populația de iepuri iese adesea de sub control și duce la scăderea numărului altor specii de animale australiene.

Prin urmare, de Paște, în Australia se vinde ciocolată în formă de iepure marsupial, „Bilby”, o specie australiană pe cale de dispariție.

Figurinele sunt vândute pentru a strânge bani și pentru a face cunoscută problema speciei. 

De asemenea, de Paște, copiii pot citi cărți de povești despre „Bilby de Paște”, în loc de „Iepurele de Paște”.

5. Rusia

În Rusia și în Polonia, Paștele se sărbătorește cu un miel făcut din unt.

Untul este topit și format în silueta unui miel și este servit în timpul cinei de sărbătoare. Sculptura din unt poate fi făcută atât cu matrițe, cât și manual.

De obicei, în jurul gâtului mielului se aranjează o fundă roșie, care simbolizează sângele lui Iisus Hristos.

6. Insulele Bermude

În insulele Bermude, oamenii își pregătesc zmeii, pe care îi înalță în Vinerea Mare. Zmeii tradiționali sunt ținuți cu un mâner în formă de cruce. Obiceiul simbolizează înălțarea lui Iisus Hristos.

În plus, localnicii sărbătoresc Paștele cu preparate din cod. De obicei, festivalul zmeului include o competiție culinară în care oamenii se întrec în numărul de preparate din cod mâncate.

Festivalul Zmeului, sărbătorit în fiecare an în Vinerea Mare, mai include muzică, dans și alte forme de divertisment.

7. Franța

În Franța, copiii știu că primesc ciocolată de la clopotele bisericilor, nu de la Iepurașul de Paște.

Dacă, în timpul anului, clopotele bisericilor se aud la fiecare sfert de oră, în sâmbăta de Paște este liniște deplină. Copiilor li se spune că toate clopotele bisericilor sunt ocupate să zboare la Roma ca să aducă dulciuri. 

Citește și: GALERIE FOTO. Paştele la români. Fotografii rare din perioada interbelică

Însă, în duminica de Paște, după ce copiii primesc ciocolatele, clopotele încep să se audă.

8. Italia

În orașul italian Florența, în fiecare duminică de Paște, un car cu boi, ornat în stilul secolului 17 și încărcat cu artificii, este plimbat pe străzi. 

Înainte de începerea ceremoniei religioase, un preot aprinde un foc cu cremene provenita de la Mormântul Sfânt.

Focul arde pe un suport de cărbuni și este plimbat pe străzi, insotit de un alai format din toboșari, aruncători de steaguri și oameni costumați.

Când carul ajunge în fața catedralei, arhiepiscopul folosește focul ca să aprindă o rachetă în formă de porumbel, care declanșează focul de artificii din carul încărcat cu exploziv.

Spectacolul de artificii are loc în lumina zilei și durează 20 de minute.

Cele mai citite

Aglomerație pe pârtie la Sinaia: parcarea a devenit neîncăpătoare, iar vânzarea de cartele a fost sistată

Sâmbătă, sute de turiști au ales să petreacă ziua pe pârtia din Sinaia, atragând o aglomerație de neimaginat la stația de plecare a telegondolei....

Netflix și Fox au dominat piața media, cu marje de profit net semnificative

Conform unei analize recente a Profit.ro, Netflix și Fox sunt cele mai mari competitori pe piața media, înregistrând cele mai mari venituri și profituri. Analiza...

Operațiunea „Blitz” la granițele interne Schengen: Peste 3.600 de persoane și 2.200 de vehicule verificate

Autoritățile din România au desfășurat operațiunea „Blitz” în județele aflate la granițele interne Schengen, inclusiv Constanța, Giurgiu, Dolj, Arad și Bihor. În cadrul acțiunii, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă