Cele mai puţin pacifiste ţări din lume sunt: Siria, Irak, Afganistan, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Somalia, Sudan, Republica Democrată Congo, Pakistan şi Coreea de Nord, care ocupă ultimul loc în clasamentul realizat pentru anul 2015 de Institutul pentru Economie și Pace.
Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea harta lumii, care arată gradul de pacifism al ţărilor, dar şi imagini din cele mai puţin pacifiste ţări din lume.
Citeşte şi: Care este cea mai PACIFISTĂ țară din lume în 2015
Șase din primele zece cele mai pacifiste țări – Islanda, Danemarca, Austria, Noua Zeelandă, Elveţia, Finlanda, Canada, Japonia, Australia şi Cehia – sunt din Europa.
”Europa şi-a menţinut poziţia ca cea mai pacifistă regiune din lume, sprijinită de lipsa conflictelor interne şi externe”, scrie în raportul institutului.
Citeşte şi: STUDIU. Cât de pacifistă este România
Însă, rezultatul bun al continentului european se datorează şi faptului că violenţa din Ucraina este asociată unei alte regiuni – Rusia și Eurasia.
În luna februarie, ONU a constatat „creştere exponențială” a atrocităţilor şi abuzurilor în Siria, afectată, începând din martie 2012, de un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste. Numărul de morţi în anul 2014 a fost de aproximativ 72.000 de civili şi combatanţi.
Sute de persoane fug în fiecare an din Coreea de Nord, afectată de sărăcie şi izolare, dar cei mai mulţi sunt civili şi traversează graniţa în China, pentru a ajunge în Coreea de Sud prin ţările din sud-estul continentului, sau, mai rar, pe mare. Regimul nord-coreean atrage, constant, atenția Occidentului prin politicile sale și prin amenințările pe care le proferează la adresa SUA și a Coreei de Sud, care este, conform cifrelor economice, de 90 de ori mai bogată.
În Sudan, după un război civil care a durat aproape douăzeci de ani și a făcut aproape două milioane de victime, în 2003 – 2004 negocierile pentru pace au înregistrat progrese. La 5 ianuarie 2005 s-a semnat Tratatul de pace de la Naivasha.
Din anul 2013, în Sudanul de Sud se desfăşoară un conflict civil între forţele loiale preşedintelui Salva Kiir şi cei loiali fostului vicepreşedinte Riek Machar.
În anul 2007, Irakul se afla într-un război continuu împotriva terorismului, cu organizația Al-Qaeda, în fruntea căreia se afla Osama bin Laden, cea mai periculoasă grupare teroristă, precum și cu altele precum Ansar al-Sunna. În Irak au loc zilnic atentate si răpiri. În anul 2014, numărul de morţi a fost mai mare de 18.400.
Războiul din Afganistan a început în octombrie 2001, cu Operațiunea Enduring Freedom (OEF), condusă de armata SUA împreună cu armata britanică, ca răspuns la atacurile asupra SUA de la 11 septembrie 2001. Caracterul războiului a evoluat de la o luptă violentă cu Al-Qaeda și susținătorii săi talibani la un complex efort împotriva insurgenţilor. În prezent, România are în Afganistan 625 de militari, în cadrul unor misiuni cu durata de şase luni.
În ciuda rezervelor minerale semnificative și a altor resurse (rezervele de uraniu în Bakouma, țiței, aur, diamante, cherestea, hidroenergie) și a terenurilor arabile, Republica Centrafricană rămâne una dintre cele mai sărace țări din lume și printre cele mai sărace zece țării din Africa. Indicele Dezvoltării Umane pentru Republica Centrafricană este 0,343, ceea ce o plasează pe locul 179 din 187 de țări.
În Somalia, 50 de mii de copii suferă de subnutriție severă. Starea în care se află Somalia este rezultatul a mai bine de 20 de ani de anarhie și războaie civile, încununate de apariția mișcărilor islamiste extremiste. Una dintre acestea, Shabab, a pus la cale în ultimele luni mai multe atentate sinucigașe în capitala țării, Mogadishu. Alungați din oraș din 2011, militanții Shabab duc, în prezent, un război de gherilă împotriva guvernului somalez de tranziție și controlează multe regiuni rurale.
Trupele pakistaneze luptă de mai mulţi ani împotriva unei insurecţii în zonele tribale muntoase pe care Washingtonul le consideră o ascunzătoare a talibanilor şi rebelilor ce au legături cu Al-Qaida, de unde pregătesc atacuri împotriva ţărilor occidentale şi a Afganistanului. Creată în 2007, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), o grupare islamistă armată care a jurat credinţă Al-Qaida şi mollahului Omar, liderul talibanilor afgani, a comis sute de atacuri în ultimii ani în ţară, în special în nord-vest.
Global Peace Index/ Indexul Global de Pace 2015, aflat află la cea de-a noua ediţie, clasifică 162 de țări în funcție de nivelul infracțiunilor violente comise, implicarea în conflicte internaționale și gradul de militarizare.