1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialFilme la palat

Filme la palat

Festivalul internaţional de film de scurtmetraj în aer liber dotdotdot continuă în grădina Palatului Schönborn cu producţiile „Trece şi prin perete“, regia Radu Jude, „Cheful“, regia Adrian Sitaru, şi „Cai putere“, regia Daniel Sandu. Filmele românești urmează să fie proiectate joi, 13 august, și vineri, 14 august.

Festivalul internaţional de film se află în acest an la prima ediţie şi prezintă peste 200 de producţii grupate în 40 de programe. În afară de proiecţiile de la Volkskundemuseum / Muzeul de Etnografie din Viena, dotdotdot prezintă discuţii cu publicul şi ateliere care se desfăşoară în grădina Palatului Schönborn. Institutul Cultural Român de la Viena este partener al dotdotdot. Scurtmetrajul ”Trece şi prin perete”, ce va fi proiectat joi, 13 august, face parte din programul ”Prix illy du court métrage”, care reuneşte o selecţie de filme prezentate în cadrul unei secţiuni speciale a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Intitulată Quinzaine des Réalisateurs, această secţiune îşi propune să prezinte varietatea de expresie din cinematografia mondială. În 2014, filmul lui Radu Jude, ”Trece şi prin perete”, a primit o menţiune specială în acest cadru. Scurtmetrajul este o adaptare liberă după povestirea ”În magazie” de A.P. Cehov şi este o producţie 100% independentă realizată de Micro Film în coproducţie cu Mitra Film şi Cinelabs Romania. Producători sunt Radu Jude și Ada Solomon. Din distribuție fac parte Sofia Nicolaescu, Ion Arcudeanu, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu și Alecu Jude.

Proiecţiile producţiilor româneşti ”Cheful” şi ”Cai putere” au loc în data de 14 august în cadrul programului ”no/more comfort”.

În ”Cheful” Adrian Sitaru spune povestea unei petreceri de pomină. Neli, o femeie de 55 de ani, e plecată la București. Fiul ei, Dan, adolescent, e singur acasă. La întoarcere, vecinele din bloc se grăbesc să îi ureze bun venit și să-i povestească până în cele mai mici detalii aspecte picante ale chefului organizat de Dan în lipsa ei. Întâlnirea ulterioară a mamei cu Dan scoate la iveală adevăruri noi despre relațiile interumane dintre locatari, dar relativizează și mai mult ceea ce știe Neli despre prietenele ei din bloc.

În ”Cai putere” de Daniel Sandu îl cunoaștem pe Mihai. În fiecare toamnă, el, cu ajutorul prietenilor, îşi urcă motocicleta în apartamentul său de la etajul zece pentru a o proteja pe perioada iernii.

Anul acesta însă, Mihai descoperă cât de fragile sunt prieteniile.

În cadrul festivalului dotdotdot a fost prezentat pe 17 iulie un tribut echipei de creaţie Radu Jude (regizor) şi Florin Lăzărescu (scenarist), cu această ocazie fiind proiectate filmele: ”Lampa cu căciulă” (2006), ”Alexandra” (2006) şi ”O umbră de nor” (2013). Scenaristul Florin Lăzărescu a participat în încheierea proiecțiilor la o discuţie cu publicul.     

Cele mai citite

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...

Președintele Germaniei dizolvă parlamentul și declanșează alegeri anticipate

Decizia vine după prăbușirea coaliției guvernamentale conduse de Olaf Scholz, iar alegerile vor avea loc pe 23 februarie 2025. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a anunțat...

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...
Ultima oră
Pe aceeași temă