Începând din această seară, în fiecare luni, de la ora 20.00, pe Discovery Channel, puteţi urmări în premieră miniseria “Aurul viu al Australiei” dedicată unei delicatese pentru recoltarea căreia câţiva oameni curajoşi îşi pun zi de zi viaţa în pericol: melcii de mare. Asta pentru că preţul acestora este exorbitant, iar dorinţa de câştig învinge teama.
Oceanul Austral, în sudul Pacificului şi în largul Australiei de Sud, adăposteşte mai mulţi rechini pe kilometru pătrat decât oricare alt loc din lume. Riscul unui atac de rechin mortal este cât se poate de real aici şi mulţi scufundători au trăit durerea de a pierde în acest mod pe cineva drag. Cei care plonjează în adâncuri, în căutarea melcilor de mare, înfruntă moartea de fiecare dată când sar în apă, dar asta nu îi împiedică pe aceşti oameni să lupte în fiecare sezon cu spaima şi să caute pe fundul oceanului acea delicatesă foarte preţuită, supranumită “Aurul viu al Australiei”.
În primul sezon al seriei, curajoasele echipe din Port Lincoln se reîntorc în adâncuri, înfruntând forţele naturii, rechinii, braconierii şi pe ceilalţi scufundători concurenţi, pentru a pescui cantitățile admise de melci de mare în valoare de mai multe milioane de dolari. Acest sezon ne prezintă câteva echipe luptând în condiţii de competiţie acerbă, fiind nevoite să se scufunde în regiuni tot mai îndepărtate şi mai periculoase, riscându-şi viaţa zi de zi pentru a aduce acasă această pradă atât de preţioasă.
Temerarii
În primul episod facem cunoştinţă cu cei care se încumetă să înfrunte valurile şi vietățile periculoase ale oceanului în căutarea „aurului viu al Australiei”.
În sudul Australiei începe sezonul de pescuit melci de mare, în care valoarea capturii finale va atinge probabil 35 de milioane de dolari. În ciuda apelor învolburate ale oceanului, a condiţiilor meteo imprevizibile şi a riscului tot mai mare de a fi atacaţi de rechini, scufundătorii pot să câştige bani grei dacă găsesc destul de mulţi melci. În caz contrar, pierderile vor fi foarte mari, iar oamenii vor fi nevoiţi să se lupte şi mai mult timp cu toate aceste pericole. Încă din prima zi apar probleme pentru Dominic Henderson, poreclit “Dominator”, şi colegul său de echipă, “Skin”. Disperaţi să le-o ia înainte altor echipe, cei doi plănuiesc să iasă în larg încă din zori, dar planurile li se spulberă când unul dintre motoarele ambarcaţiunii lor cedează. Contemplând pierderile acumulate, băieţii fac tot ce pot ca să iasă în larg. Dar, încă de la prima scufundare, Dominator trebuie să înfrunte o furtună de nisip subacvatică, dacă vrea să-şi acopere norma de pescuit. Howard Rodd şi scufundătorul lui, Peter Clarkson, se îndreaptă spre o veche colonie de melci de mare, nădăjduind că a mai crescut de acum doi ani, când au fost ultima dată în zonă. După ce prima scufundare începe cu o dezamăgire, Peter dă totuşi lovitura şi scoate la suprafaţă o pradă bogată, apoi echipa se îndreaptă spre o altă zonă, cu speranţa că vor putea avea o nouă victorie. David “Bucky” Buckland şi colegul lui, Damon, nu sunt nişte nou veniţi în branşă. De curând, Bucky a investit însă într-un permis de pescuit melci de mare, care l-a costat destul de mult şi l-a lăsat cu nişte probleme financiare serioase.
Pescarii pe uscat
În episodul doi, vedem cum decurge viaţa de zi cu zi a personajelor cu care am făcut deja cunoştinţă.
Vânturile şi valurile puternice ale iernii lovesc de mai multe săptămâni coastele sudice ale Australiei, obligându-i pe pescarii de melci de mare să aştepte frustraţi vremuri mai bune şi, între timp, să se ocupe de chestiuni lumeşti precum treburile casnice, fotbalul, muzica şi taverna locală. Schimbarea vremii și apariţia unei zile frumoase îi face însă pe toţi să se trezească în zori şi să profite din plin de condiţiile meteo ca să-şi acopere norma. Istoric vorbind, pescuitul melcilor de mare a fost dintotdeauna o îndeletnicire a bărbaţilor. Excepţie fac Nicole şi Amanda Bichard, care şi-au folosit banii strânşi curăţând melci de mare pentru tatăl lor, Rex, pentru studiile de contabilitate, respectiv arhitectură. Şi pentru ca afacerea să rămână în familie, unchiul lor, Daryl, este scufundătorul echipei. În ciuda riscurilor uriaşe, clanul Bichard ştie că o zonă bogată în melci de mare poate aduce câştiguri fabuloase. Echipa decide să rişte şi să verifice o colonie mai veche de melci, deşi Daryl s-a întâlnit faţă în faţă cu un mare rechin alb în acelaşi loc, cu numai câteva săptămâni înainte. La cei 73 de ani ai săi, Neil Williams este o adevărată legendă printre pescarii de melci de mare. Încă se scufundă în ocean, iar poveştile lui despre cum a scăpat de moarte în mai multe rânduri, îi pun pe gânduri pe toţi scufundătorii începători. Experienţa lui aduce cu sine şi asumarea unor riscuri atent calculate, căci Neil caută melci în câteva dintre cele mai periculoase zone de coastă, de care alţi scufundători n-ar îndrăzni nici măcar să se apropie. Locurile acelea pot să ascundă melci de mare graşi şi câştiguri şi mai grase, dar în astfel de zone dificile, Chewy, colegul de echipă al lui Neil, face eforturi uriaşe ca să ţină departe de stânci ambarcaţiunea lor şi tubul de oxigen. Dominator simte că se fac presiuni asupra câştigului şi implicit asupra tinerei lui familii, iar Skin, prins între ciocan şi nicovală, încearcă să menţină echipa pe linia de plutire. Mai rău este că braconierii par să fi făcut ravagii într-una dintre coloniile secrete de melci pe care le ştiau cei doi.
Lupta cu natura şi cu prădătorii umani
În episodul al treilea aflăm câte ceva despre mafia şi braconajul legat de traficul cu melci de mare. În lumea scufundătorilor profesionişti care adună melci de mare, lupta cu forţele dezlănţuite ale naturii nu se termină niciodată. Se apropie sfârşitul unei ierni grele și va începe ofensiva de primăvară. Dene Rodd face prima lui scufundare ca profesionist, alături de fratele lui mai mare, Neil, amândoi gândindu-se la pericolele din cauza cărora tatăl lor a pierdut deja doi membri ai echipei. Ceva mai departe, pe linia ţărmului, băieţii Craig lucrează tot în familie. Gemenii Tobias şi Tyrone curăţă melci de mare pentru fratele lor mai mare, Ben, care încearcă şi el să-şi revină după şocul unei întâlniri recente cu marele rechin alb. Disperat să facă lucrurile să evolueze mai rapid, Dominic “Dominator” Henderson a “şifonat” câţiva oameni intrând într-o echipă nouă cu perspective mai promiţătoare. O comandă uriaşă de melci de mare vii, care trebuie livrată în doar câteva zile, impune o presiune enormă asupra noului său grup şi, în aceste condiţii, Dominic fie va da lovitura, fie va eşua lamentabil. Între timp, diverse personaje dubioase care au legături cu lumea crimei organizate încă golesc în mod ilegal colonii întregi de melci de mare, iar ofiţerii de pază ai cherhanalelor locale patrulează tot timpul, continuându-şi războiul etern cu braconierii lipsiţi de orice scrupule.
Melcii de mare
Vastul Ocean Austral, în partea de sud a Oceanului Pacific, se întinde din Antarctica până la ţărmurile Australiei de Sud. Cei mai rapizi şi mai preţioşi melci de mare trăiesc în ape învolburate şi periculoase, la numai câţiva metri de locul unde valurile se sparg de stâncile ameninţătoare de pe coastă.
Pentru a se evita pescuitul în exces, industria scufundătorilor care adună melci de mare este foarte riguros reglementată şi trebuie să respecte niște cantități foarte stricte. În Australia de Sud există doar 32 de permise de pescuit ce pot fi distribuite contra cost, fiecare valorând milioane de dolari.
Cele mai căutate specii sunt melcii de mare negri şi verzi. Melcii verzi sunt cei mai valoroşi şi se găsesc la adâncimi mai mari. Când este plin cu melci de mare, săculeţul unui scufundător valorează cam 2000 de dolari. Scufundătorii trebuie să umple cel puţin trei astfel de săculeţi ca să îşi acopere cheltuielile generale. Un pescar autorizat are voie sa pescuiască la ora actuală 7,5 tone, ceea ce înseamnă mai bine de 1 milion de dolari, iar scufundătorii pot să acopere o astfel de cantitate în mai puţin de 50 de zile. Scufundătorii amatori au voie să recolteze doar cinci melci de mare pe zi.
China, cel mai mare importator de melci de mare australieni, plăteşte aproximativ 150,000 de dolari pe tonă.
Recoltarea melcilor de mare este, cum spuneam, o activitate extrem de periculoasă pentru că în zona Australiei de Sud trăiesc mai mulţi rechini decât în oricare alt loc din oceanele lumii. Rechinii au pe bot nişte receptori sensibili, denumiţi “ampulele lui Lorenzini”, care detectează câmpurile electrice. Mulţi scufundători se bazează pe un aşa-numit “scut antirechin”, un dispozitiv care produce un câmp electromagnetic special, ca să ţină rechinii la distanţă. Multe dintre atacurile de rechin au vizat însă şi victime care aveau asupra lor astfel de dispozitive.
Cea mai periculoasă perioadă pentru un scufundător care caută melci de mare este momentul când plonjează în apă sau când urcă înapoi în barcă, pentru că marele rechin alb atacă de jos în sus, venind din adâncuri. Locul cel mai sigur pentru scufundători este fundul oceanului.
Un tub de oxigen subţire este singurul lucru care îl mai leagă pe scufundătorul din adâncuri de lumea din afară şi îi permite să se mişte liber, fără să fie împovărat de echipamente greoaie. Astfel, nefiind obligaţi să iasă la suprafaţă ca să respire, mulţi scufundători rămân sub apă şi câte 6-8 ore la rând.