3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăGDPRRecondiţionaţi vechiul parchet din stejar

Recondiţionaţi vechiul parchet din stejar

Frumuseţea naturală a lemnului este de neînlocuit, conferind căldură şi eleganţă interiorului.

Aceste atribute pledează pentru alegerea parchetului din lemn de stejar. În multe din lucrările de renovare ale locuinţelor vechi, am întâlnit situaţia în care proprietarii renunţă complet la vechile finisaje, inclusiv la parchet. Chiar dacă păstrarea acestuia presupune, e adevărat, operaţii mai multe şi mai complicate, ele se justifică atât prin rezultatul final, cât şi prin economia la bugetul renovării.

Proprietarul unui apartament dintr-un imobil vechi din Bucureşti a decis că recondiţionarea parchetului este cea mai bună soluţie pentru finisajul pardoselii. El a demontat toţi cei 110 mp de parchet din lemn masiv de stejar, care se găsea într-o stare destul de bună, şi, cu ajutorul unui abrig special, a rindeluit fiecare lamelă în parte. După terminarea operaţiei, parchetul a fost remontat.

Montajul parchetului din lemn masiv poate fi realizat chiar şi de către nespecialişti. În cazul în care vă hotărâţi să efectuaţi singuri acestă lucrare, trebuie să aveţi în vedere două aspecte: calitatea suprafeţei de bază şi tehnica de montaj.

În cazul nostru, a fost ales modelul „solzi de peşte”. Acesta este frecvent întâlnit, dispunerea lamelelor făcându-se în zig-zag. Lamelele sunt poziţionate la 90˚ între ele, în şiruri paralele. Astfel, capătul uneia se uneşte cu latura mare a celeilalte, rezultând, în final, o succesiune de „V”-uri.

Etape de lucru

1. Pregătirea suprafeţei de bază

Demontarea parchetului s-a făcut cu grijă pentru a nu se afecta structura din lemn pe care era montat. Înainte de remontare, această structură a fost refăcută acolo unde a fost necesar.

2. Aplicarea adezivului

Atunci când parchetul este montat pe o suprafaţă din ciment sau şapă, adezivul se întinde cu un şpaclu special pe întreaga suprafaţă. În cazul de faţă nu a fost necesar acest lucru, deoarece suprafaţa de bază a permis fixarea lamelelor în cuie.

3. Fixarea lamelei

Poziţionarea fiecărei lamele se face prin introducerea federelor acesteia în canelurile lamelelor, deja montate, aflate pe lungime şi, respectiv, pe lăţime. Fiecare lamelă în parte a fost fixată în câte două cuie de scândurile care formează suprafaţa de bază.

4. Finisajul parchetului

La final, parchetul se şlefuieşte. După ce se elimină rumeguşul rezultat, se trece la lăcuirea suprafeţei. Lacul se aplică în două sau chiar trei mâini, cu o pensulă lată de 4-5 ţoli.

Cele mai citite

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă