Medicamentele homeopatice sunt din ce în ce mai populare în rândul românilor care vor îşi îngrijească sănătatea în mod natural. Cu toate acestea, homeopatia este încă puţin cunoscută în România, iar în rândul populaţiei circulă multe mituri şi idei preconcepute despre această ramură a medicinei.
De exemplu, nu trebuie să renunţaţi la pasta de dinţi cu mentă în perioada tratamentului cu medicamente homeopatice. Acesta este doar unul din miturile care circulă în ţara noastră despre homeopatie.
Dr. Anca Mihalcea, specialist în homeopatie şi acupunctură în cadrul centrului Terapia, demontează câteva dintre cele mai răspândite mituri despre medicamente homeopatice:
Pasta de dinţi cu mentă anulează efectul medicamentelor homeopatice
Medicamentele homeopate se administrează, de obicei, la distanţă de mese – 30 minute înainte sau 1 oră după – pentru a evita interacţiunea cu arome puternice (ex: mentă, cuişoare, scorţişoară, ghimbir, usturoi, eucalipt, cafea), care scad le absorbţia. Este mult spus că nu mai funcţionează. Aceste arome pot diminua efectele. Rar apar cazuri când mentolul (prezent în ceai de mentă, gumă de mestecat, ciocolată cu mentă, pastă de dinţi, apă de gură cu mentă) sau alte arome inactivează medicamentul homeopat.
Cafea şi alcoolul interferează cu medicamentele homeopatice
În timpul tratamentului homeopat se recomandă într-adevăr reducerea consumului de cafea la maxim o linguriţă pe zi. Similar, se evită infuziile concentrate şi consumul de alcool, cel puţin în ziua administrării medicamentului homeopat. Nu se doreşte impunerea unor restricţii, dar frecvent organismul suferă tocmai din cauza excesului de alcool, cafea sau tutun. În ce priveşte tratamentul, există multiple modalităţi de administrare, în funcţie de situaţie. În cazurile acute se recomanda adminstrarea zilnică – de 2-3 ori pe zi primele 3-4 zile, după care se scade frecvenţa. În cazurile cronice se pot indica diluţii zilnice sau periodice – la 7 zile, la 14 zile sau chiar la 1-2 luni. Aşa că precauţiile menţionate nu sunt permanente.
Diluţia din medicamentele homeopatice nu are importanţă
Multe persoane cred că dacă medicamentul homeopat este corect ales, diluţia nu are importanţă. Metoda diluţiei progresive reprezintă însă unul din principiile homeopatiei şi nu trebuie trecută cu vederea. Tipul de diluţie (1:10, 1:100, 1:50 000) şi diluţia în sine se corelează cu vitalitatea persoanei şi cu profunzimea afectării (pornind de la suprafaţa, fizic până la nivel psiho-emoţional). Medicii homeopaţi aleg diluţia care acţionează blând, fără agravări, ţinând cont întotdeauna de severitatea manifestărilor.
Vegetarienii nu pot lua medicamente homeopatice
Unele medicamente homeopatice sunt preparate, prin diluţii successive, din organe preluate de la animale. De aceea, persoanele vegetariene se tem că nu pot să folosească medicamentele homeopatice, dar aceasta teamă este nefondată. Medicamentele homeopatice nu au în compoziţie materia primă în cantităţi mari, ci în doze infinitezimale. Conform principiului diluţiei, medicamentele homeopatice conţin doar mici particule care transmit informaţia şi prin aceasta se diferenţiază de fitoterapie, unde contează concentraţia plantelor şi a infuziilor. Aşadar, vegetarienii pot utiliza cu încredere preparate homeopatice.
Tratamentul homepatic trebuie încadrat într-o miasmă
În cadrul analizei unui cazul, se face întotdeauna încadrarea într-o miasmă şi se alege medicamentul homeopatic corespunzător întregului tablou din miasma identificată. Miasma se traduce din limba greacă prin pată, poluare, murdărire sau, în limbaj modern, contaminare. Miasma este cauza (agenţi patogeni, vaccinări, tratamente de supresie cu antibiotice, hormoni, poluare, aditivi, traume fizice şi psihice severe, intervenţii chirurgicale) care generează un mod de reacţie/predispoziţie şi ulterior apariţia bolilor cronice. Acesta poate fi dobândită în timpul vieţii sau moştenită de la generaţiile anterioare.
De-a lungul timpului, prevalenţa tuberculozei la noi în ţara a dus la modul reacţional tuberculinic, care nu înseamnă că românii pot face mai uşor tuberculoză, ci că au o predispoziţie la infecţii respiratorii superioare sau inferioare, alături de afectare limfatic-ganglionară, vasculară, hepatică, uro-genitală sau anumite caracteristici mentale şi psiho-emoţionale. Sunt multe medicamente homeopate pentru tuberculinism, dar se indică selecţionat, întotdeauna corelate cu antecedentele familiale şi personale. Lucrurile nu funcţionează pe principiul prevenţiei – nu mă îmbolnăvesc de tuberculoză dacă iau anumite medicamente homeopate. Este vorba de efectul tuberculozei de-a lungul generaţiilor (părinţi, bunici, străbunici), de ceea ce moştenim ca mod de manifestare. Tratamentul miasmatic corespunzător poate debloca acest tipar de evoluţie în timp.
Preparatele realizate manual sunt mai deosebite
Dinamizarea (agitarea soluţiilor de un anumit număr de ori şi cu o frecvenţă anume) este un procedeu biofizic de potenţare a medicamentului foarte important în homeopatie. Fie că este făcut manual sau prin intermediul maşinilor, fenomenul de potenţare are loc. În medicina tradiţională se spune că acolo unde este mâna, este şi informaţia. Se consideră că preparatele realizate manual sunt mai deosebite, dar este foarte greu să se mai lucreze în acest mod, având în vedere cererea din ce în ce mai mare, peste tot în lume.
Medicamentele homeopatice nu mai sunt eficiente dacă sunt atinse cu mâna
Metodele moderne de impregnare a granulelor de lactoză cu soluţia preparată conform principiilor homeopatiei permit atingerea acestora cu mâna. Aşadar, nu este greşit dacă le ţineţi în palmă pentru că medicamentele îşi fac oricum efectul.
Homeopatia poate trata orice boală
Nu există boli, există oameni cu moşteniri, predispoziţii şi afecţiuni, indiferent de vârstă. Atâta timp cât forţa vitală poate fi stimulată, se produc efecte ale medicamentului homeopat. În bolile cronice severe şi mai ales în stadiile terminale, când resursele fizice sunt aproape epuizate, vorbim de efecte paleative fizice (tratamentul durerii sau al complicaţiilor) şi de ameliorarea suferinţei psiho-emoţionale.
Medicamentele homeopatice pot înlocui tratamentul alopat
În afecţiunile care evoluează de mulţi ani şi care necesită scheme complexe de tratament (de exemplu afecţiunile cardiovasculare) nu se renunţă brusc la medicaţie. Se începe tratamentul homeopat şi în timp, sub stricta urmărire medicală de specialitate, se pot reduce treptat dozele.
Medicamentele homeopatice sunt un placebo
Eficienţa deosebită a medicamentelor homeopatice în cazul copiilor şi în medicina veterinară pun sub semnul întrebării mecanismul autosugestiei. În ultimele două decenii s-au iniţiat studii referitoare la mecanismul de acţiune al homeopatiei. Memoria apei, structurarea moleculară generată de dinamizarea (agitarea) soluţiilor şi nanofizica au adus multe explicaţii necesare înţelegerii acestei metode.