După ce luni de zile au ţinut secret un raport, autorităţile americane au fost nevoie să recunoască rezultatul investigaţiilor făcute de o jurnalistă, care a descoperit existenţa unui nou virus, ce se transmite de la maimuţe la om. Prima persoană care a suferit de pe urma acestui virus este un cercetător de la Centrul Naţional din California pentru Cercetarea Vieţii Primatelor, care s-a aflat anul trecut într-o colonie de maimuţe din America de Sud.
Potrivit informaţiilor confirmate de epidemiologi, se pare că omul de ştiinţă american a contractat virusul după două săptămâni, cât s-a aflat în preajma animalelor bolnave. Din fericire, boala nu s-a transmis şi la alţi membri ai echipei de cercetători sau în rândul familiei. „Nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să fim vigilenţi” – a declarat, în cadrul unei reuniuni a specialiştilor în boli infecţioase, Greg Gray, expert în epidemiologie la Universitatea din Florida.
Începute în mai 2009, cercetările efectuate în colonia de maimuţe au fost întrerupte când a izbucnit boala infecţioasă în rândul acestora, soldată cu 19 decese în rândul animalelor. Cercetătorul care a contractat boala a avut o serie de simptome asemănătoase gripei: febră, tuse uscată şi dureri în piept. Analizele de laborator au arătat că bărbatul a fost infectat cu acelaşi virus găsit şi la maimuţele bolnave. Potrivit analizelor efecutate de specialiştii de la Universitatea California, din San Francisco, este vorba de un nou tip de adenovirus, neidentificat până acum, care poate provoca o gamă largă de infecţii la tractul respirator şi gastrointestinal, dar şi pneumonii sau hepatite.
„Conform informaţiilor pe care le deţinem până în prezent, este pentru prima dată când se produce o infecţie cu un adenovirus între specii diferite” – a declarat omul de ştiinţă Charles Chiu, care a admis că a aflat despre acest incident din presă, în urma relatărilor făcute în revista HealthDay de jurnalista Jennifer Goodwin. Opiniile experţilor sunt divergente în ce priveşte gradul de risc al noii descoperirii şi cât de mult ar trebui alertată populaţia faţă de pericolul reprezentat de adenovirusul care s-a transmis de la maimuţe la om. „Oamenii se înrudesc cu alte primate şi împart un număr mare de agenţi patogeni. O expectativă vigilentă este necesară în acest caz” – a precizat Christian Sandrock, profesor de boli infecţioase la facultatea de medicină a Universităţii California. El a amintit, în context, că la mijlocul anilor ’80 a existat o epidemiei asemănătoase în rândul cimpanzeilor, dar infecţia de atunci a fost transmisă de la om la maimuţă.
Totodată, specialistul american a menţionat faptul că există dovezi certe conform cărora originea virusului HIV, care provoacă îmbolnăvirea de SIDA, s-a aflat la primate înrudite omului. De asemenea, şi virusul Ebola şi altele care provoacă febra hemoragică s-a dovedit că provin de la aceste animale. El a atras atenţia că, de pildă, virusul herpetic prezent atât la om, cât şi la maimuţă, poate ucide alte specii. Sandrock a declarat că a examinat mai mulţi muncitori care au lucrat cu diverse animale şi păsări pentru a verifica gradul de transmisibilitate al anumitor tipuri de viruşi şi a constatat că, în proporţie de 70%, agenţii patogeni identificaţi în ultimii ani nu provin de la om, ci de la animale.