Aspirina, unul dintre medicamentele banale care se găseşte în orice casă, poate deveni o nouă armă în lupta împotriva cancerului de piele.
Un studiu publicat în revista Cancer a descoperit că femeile care au luat aspirină în mod regulat au fost diagnosticate mai rar cu melanom, tipul cel mai grav de cancer de piele, relatează Revista Prevention.
În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit timp de 12 ani 60.000 de femei post-menopauză şi au concluzionat că cele care au folosit aspirina pentru a trata durerile au fost mai puţin expuse riscului de a dezvolta cancer de piele decât cele care nu au folosit acest medicament.
În plus, efectul protector al aspirinei a crescut de-a lungul timpului: femeile care au luat aspirină regulat pentru mai mult de cinci ani au înregistrat o reducere de 30% a riscului de cancer de piele.
„Aspirina acţionează prin reducerea inflamaţiei, care, la rândul ei, contribuie la reduce riscul de melanom. Alte medicamente anti-inflamatorii nu a avut acelaşi efect protector. Toate uşurează durerea prin scăderea inflamaţiei, dar fiecare medicament se bazează pe proprietăţi uşor diferite, care influenţează diferite căi inflamatorii din organism”, spune autorul studiului, medicul Jean Tang de la Universitatea Stanford.
Cancerul de piele nu este singura formă de cancer pe care aspirina o poate preveni. Autorii studiului susţin că proprietăţile anti-inflamatorii ale aspirinei pot, de asemenea, reduce riscul de cancer gastric, de colon, precum şi de cancer de sân.
Din păcate, un consum regulat de aspirină poate avea efecte secundare majore şi de aceea medicii nu încurajează oamenii să consume acest medicament. Cercetări recente sugerează că aspirina ar putea deteriora auzul şi vederea, pe lângă efectele negative asupra stomacului.
„Din cauza efectelor secundare, ar fi o prostie să se recomande aspirină pentru toată lumea”, spune dr. Tang „Dar medicii dermatologi şi oncologi ar trebui să recomande un regim de aspirină pentru persoanele care au fost diagnosticate cu melanom”.
Cele mai bune modalităţi de prevenire a cancerului de piele sunt folosirea cremelor de protecţie solară, evitarea solarului şi controlarea perioadică a pielii la medicul dermatolog.