La Institutul Oncologic Bucuresti a fost deschis un centru special pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer. Leucemiile si limfoamele reprezinta 40-45% din bolile maligne la copii. Prezentarea rapida la medic da o sansa vietii.
Medicii au constatat ca tipurile de cancer care se dezvolta la copii sunt diferite de cele de la adulti din punctul de vedere al locatiei, frecventei, tipologiei histologice si tratamentului. Dr. Monica Dragomir, sef Sectie Oncopediatrie a Institutului Oncologic "Prof. Trestioreanu" Bucuresti, a declarat ca 80% reprezinta procentul de vindecare a copiilor bolnavi numai daca acestia sunt diagnosticati in stadii incipiente. In anii 60, procentul era de 50%. Peste 110 copii cu diverse forme de leucemie se afla sub supravegherea medicilor de la institutul bucurestean. "Cancerul la copii reprezinta 2-3% din toate bolile copiilor", a mai spus dr. Monica Dragomir. Tratamentul este unul de lunga durata, iar micul pacient trebuie sa stea internat impreuna cu unul din membrii familiei. Proiectul generos al Asociatiei P.A.V.E.L., organizatie de parinti cu copii bolnavi de cancer, leucemii si anemii grave, a permis deschiderea unui centru de resurse si servicii. Olga Cridland, presedinta asociatiei, a declarat ca in acest centru isi pot gasi refugiu si tinerii de peste 26 de ani bolnavi de cancer. Izbiti de o veste cruda, copiii si parintii se gasesc impreuna intr-o situatie critica. Copiii sunt separati de grupul de prieteni, de multe ori nu pot merge la gradinita sau la scoala si atunci cand o fac sunt tratati diferit. Ei trebuie sa suporte durerea cauzata de tratament, iar perioada lunga de timp petrecuta in spital le poate cauza nervozitate si agitatie. De asemenea, parintii nu stiu cum sa faca fata din punct de vedere emotional si financiar. Ei traiesc o experienta trumatizanta fara informatii despre boala, tratament adecvat, despre conditiile de viata sau despre drepturile legale ale copiilor. Au fost cazuri cand parintii si-au parasit copiii loviti de o astfel de boala necrutatoare. In UE serviciile medicale pentru cei care sufera de boli incurabile iau in considerare toate aspectele legate de calitatea vietii sau aspectele sociale implicate.
» Contact cu medicii straini
Facilitarea contactelor cu medicii si clinicile din strainatate, activitati de tip grupuri de suport si scoala pentru parinti sunt cateva din activitatile centrului.
» Suport psihologic
Beneficiarii vor gasi consiliere psihologica si juridica pentru a lupta cu traumele, dar si pentru a fi informati asupra drepturilor legale ale acestor copii.